Comisia Europeană propune modalităţi de sprijin pentru muncitorii din alte state UE

Comisia Europeană propune modalităţi de sprijin pentru muncitorii din alte state UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri care să asigure o mai bună aplicare a legislaţiei UE în domeniul dreptului persoanelor de a lucra în alt stat membru, pentru a-i ajuta astfel pe cetăţeni să îşi exercite drepturile în practică.

„În prezent, indiferent dacă legislaţia naţională este conformă sau nu cu normele UE, există în continuare problema nerecunoaşterii acestor norme de către angajatorii din sectorul public şi privat. Nerecunoaşterea sau neînţelegerea normelor este o sursă majoră de discriminare pe motive de naţionalitate. La rândul lor, cetăţenii consideră că nu ştiu la cine să apeleze în statul membru gazdă, atunci când se confruntă cu probleme legate de dreptul lor la liberă circulaţie”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei. Scopul propunerii CE este de a depăşi aceste dificultăţi şi de a contribui la prevenirea discriminării lucrătorilor.

Printre propunerile înaintate se află realizarea unor puncte de contact naţionale, care să ofere asistenţă lucrătorilor migranţi din UE, precum şi angajatorilor; să ofere căi de atac adecvate la nivel naţional în cazul încălcării unor drepturi ale lucrătorilor; să se permită ONG-urilor sau sindicatelor demararea unor proceduri administrative sau judiciare în numele lucrătorilor discriminaţi. În prezent, 9,5 milioane de persoane, adică trei la sută din piaţa forţei de muncă din UE, locuiesc şi muncesc în alt stat membru.

Printre cele mai frecvente impedimente evocate de lucrători sunt condiţiile de recrutare diferite, condiţiile de naţionalitate pentru accesul la anumite posturi, condiţii de lucru diferite în practică, condiţii de ordin social (ex: rezidenţa), faptul că experienţa şi calificările profesionale dobândite în alte state membre nu sunt luate în considerare sau sunt luate în considerare în mod diferit.

Citit 1304 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2013 13:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.