GALERIE FOTO / Berea de Galaţi dă semne de... întărire

GALERIE FOTO / Berea de Galaţi dă semne de... întărire
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După aproape cinci ani de dificultăţi financiare, SC Martens SA Galaţi a trecut din această lună „pe plus” în materie de venituri şi cheltuieli * La trântă cu producătorii multinaţionali * O bere din 100 este produsă la Galaţi * Investiţii de 700.000 euro în tehnologie modernă


După câţiva ani destul de dificili din punct de vedere financiar, în sfârşit începe să se vadă luminiţa de la capătul… halbei şi la fabrica de bere gălăţeană, SC Martens SA. Mai exact, din această lună, fabrica a trecut din nou „pe plus”, după ce efectele crizei economice s-au resimţit din plin din 2009 şi până în prezent. Problemele fabricii de bere au plecat de la lipsa de… lichidităţi. Lichidităţi financiare, desigur. Pentru a-şi susţine activitatea, societatea a fost nevoită să apeleze la credite, iar costul acestora nu a fost deloc unul mic. Restrângerea pieţei ce a urmat perioadei 2008-2009 şi concurenţa companiilor multinaţionale producătoare de bere au fost alţi factori care au pus societatea gălăţeană în dificultate.
În 2012, de exemplu, deşi a avut o cifră de afaceri de 27,6 milioane de lei, fabrica de bere a încheiat anul cu o pierdere de 0,8 milioane de lei. „Am reuşit, din fericire, să reducem treptat volumul datoriilor, avem şi profit din exploatare, iar după luna aprilie putem, în sfârşit, la nivelul primului trimestru, să raportăm un mic profit net, în jurul a 25.000 lei. Odată cu încălzirea vremii, intrăm pe un trend ascendent şi în ceea ce priveşte nivelul producţiei, iar după proiecţiile noastre cred că vom încheia anul cu un profit de jumătate de milion de lei. Nu e mult, dar asta ne face să vedem viitorul cu mai multă încredere”, ne-a declarat Vasile Joantă, directorul general al SC Martens SA.
Berea, în zodia PET-ului
Fabrica de bere gălăţeană a reuşit să scape din clinciul datoriilor atât prin adaptarea la cerinţele şi condiţiile pieţei actuale, cât şi prin derularea unui plan de investiţii în utilaje moderne.
În ceea ce priveşte piaţa, după cum spuneam, partea leului le aparţine concernelor internaţionale, ce cumulează 95,5 la sută din desfacerea din România! Practic, micii producători care existau pe vremuri mai în toate oraşele mari din ţară au fost eliminaţi de piaţă. În prezent, în afară de fabrica de bere de la Galaţi, mai sunt doar trei producători locali care au reuşit să reziste, la Suceava, Oneşti şi Satu-Mare. Aceştia împart o cotă de piaţă de 4,5 la sută. „Strict în ceea ce ne priveşte, avem o cotă de piaţă de 1,1 la sută. Poate că nu pare mult - asta înseamnă o producţie de aproximativ 200.000 hectolitri - dar în condiţiile în care te confrunţi cu nişte coloşi, fiecare bere vândută contează”, arată directorul general Vasile Joantă.
Chiar dacă unii producători se feresc s-o spună pe de-a dreptul, odată cu criza, piaţa românească a berii a intrat în zodia… PET-ului. Berea la bidon a ajuns să domine peste 60-70 la sută din piaţă. „Când veniturile oamenilor au început să fie mai mici, mai drămuite, realităţile sociale împing consumul de bere în zona asta, de low-cost. Berea la sticlă a ajuns să ocupe un loc modest în totalul vânzărilor şi merge în general pe zona de baruri şi restaurante. Dar, acasă, oamenii îşi iau bere la PET, în ideea că ar fi mai ieftin aşa. Marea perdantă este berea la keg (la butoi), care foarte rar se mai întâlneşte pe piaţă, deşi berea draft avea în anii din urmă o poziţie dintre cele mai bune”, ne explică managerul Martens.
Ca desfacere, fabrica de bere gălăţeană s-a orientat spre marile lanţuri de magazine sau supermarketuri, cele mai căutate fiind sortimentele de bere la PET, aceasta reprezentând practic mai bine de 90 la sută din producţia fabricii. Trebuie spus că la Galaţi se produce bere atât sub o serie de mărci deţinute de Martens, precum Premium, Anker, cât şi sub mărci deţinute de lanţurile de magazine, precum Ambrosius, Cozia, Negoiu, Kanzel sau Steiner.
„Este, practic, segmentul care ne face competitivi în faţa marilor producători. Marja de profit nu este mare, costurile de producţie trebuie ţinute sub un control foarte strict, dar este o dovadă că, din punct de vedere calitativ, berea gălăţeană se poate bate de la egal la egal cu oricare bere din România. Acum, sigur, fiecare îşi laudă marfa, dar calitativ piaţa chiar s-a triat foarte drastic. În acest moment, în România nu mai există beri care să nu fie „corecte” ca proces tehnologic, materii prime etc. Dar, în fine, dincolo de asta, alegerea unei mărci ţine de gusturi, posibilităţi, obiceiuri de consum”, a explicat directorul Vasile Joantă.
Modernizare tehnologică
Una dintre marile probleme pe care le a avea fabrica Martens Galaţi, respectiv aceea de a face faţă prin capacităţile de producţie perioadelor de vârf de comenzi, cum sunt cele din perioada verii, este pe cale să se rezolve graţie unui plan destul de ambiţios de investiţii. „În total este vorba de investiţii de aproximativ 700.000 euro, o sumă destul de însemnată pentru o companie nu foarte mare, ca a noastră, ce au ca scop pe de o parte reducerea costurilor de producţie - condiţie esenţială pentru menţinerea într-o marjă de profit a produselor noastre, iar pe de altă parte acoperirea acestor vârfuri de comenzi. De exemplu, până în prezent, deja începeam să avem probleme dacă era vorba de a produce peste 30.000 de hectolitri de bere pe lună. Vă daţi seama, e esenţial ca atunci când ai comenzi, să le poţi onora integral”, a precizat directorul Martens.
Cea mai mare investiţie - de 300.000 euro - a fost în modernizarea instalaţiilor frigorifice. „Asta era una dintre zonele în care, în perioade de vârf, ne „sufocam” pentru că nu aveam capacităţi suficiente sau consumurile erau mari. De asemenea, o altă investiţie importantă, de aproape 100.000 euro, este pe partea de energie termică, unde am achiziţionat două cazane de patru tone pentru obţinerea aburului necesar în procesul de fierbere a berii, fapt ce ne va permite optimizarea unor procese tehnologice”, ni s-a explicat. Nu în ultimul rând, fabrica de bere gălăţeană a achiziţionat cu 200.000 euro, pentru linia de îmbuteliere, o nouă instalaţie de modelat PET-uri.
Prin urmare, la Galaţi, semene bune berea are pe 2013. Halbe să fie, că la fabrică are cine să le ţină pline toată vara.
Din 1998 - Bere gălăţeană cu reţetă belgiană
SC Martens SA este o societate cu capital privat, provenită din fosta Fabrică de Bere Galaţi. În 1998, Brouwerij Martens - Bocholt, al patrulea mare producător de bere din Belgia, cu experienţă în domeniu din 1758, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de FPS la fabrica gălăţeană. În prezent, 67,67 la sută din acţiuni sunt deţinute de compania belgiană, 7,62 la sută de SIF Moldova, iar 24,71 la sută este împărţit între alţi diverşi acţionari. Fabrica de bere are 117 angajaţi, iar în 2012, cu o cifră de afaceri de 27,6 milioane de lei, a avut o cotă de 1,1 la sută din piaţa românească a berii.

Citit 13374 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2013 20:23

13 comentarii

 • postat de ELENA
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 00:35
  151.30.124.***
  complimente viorel TE IUBESC
  0
  0
  Raportează
 • postat de gorghy
  Joi, 14 August 2014 01:27
  77.225.94.***
  galateni consumati berea de galati ////dar si alte produse fabricate in galati asa se mentine economia orasului se pastreaza locurile de munca...numai bine.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Iubesc Galatiul
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 16:40
  5.13.238.***
  Berea.Steiner este ffffbuna....si este produsa la Martens. De ceva vreme nu se mai gaseste. Are cineva informatii de unde se poate procura?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un consumator modest!
  Luni, 20 Mai 2013 15:50
  Pentru D.na Silvia
  Stimata doamna doriti sa-mi spuneti cumva ca tinuta dumneavoastra
  pare altceva decat un costum de salopeta? Priviti si dumneavoastra
  in alte fabrici cum si-n ce sunt echipati salariatii
  chiar daca nu au contact direct cu continutul unui PET si au super masini computerizate
  in orice caz nu au tinuta dumneavoastra , daca mai aveti si tigara in mana...este super ok totul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de silvia
  Luni, 20 Mai 2013 11:05
  Tare sunt curioasa sa aflu cine este persoana care imi zice "cumatra" nu sunt "cumatra"cu nimeni de la sc Martens sunt de 30 de ani angajata dar persoana care a postat comentariu este cu siguranta o "persoana care a lucrat la masinile de imbuteliat clasice(vechi)eu nu sunt din Cuca poate stie sau poate a uitat ...acum masinile sunt din ultima generatie 2008 fara avea contact dupa spalarea petului cu operatorul si apoi la imbuteliat si capsat.Va rog termina ti cu barfa .NU vreau sa descriu procesul tehnologic dar sa stiti ca igiena este la inaltime "ce conditi insalubre"? ce salopete?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ada
  Duminică, 19 Mai 2013 08:12
  Am descoperit de ceva vreme berea MaDonna, bere alba foarte buna fabricata de Martens.Nu o gasesc in carciumile din Galati si=mi pare rau .La Kaufland adesea raftul e gol sau pe jumatate gol iar sticlele nu pot fi returnate .Mare pacat, e o bere grozava.Poate ar fi cazul unui mic magazin la poarta fabricii unde problemele ridicate de mine si=ar putea gasi rezolvarea .Felicitari din tot sufletul si mult succes
  0
  1
  Raportează
 • postat de Onofrei Sergiu-Gabriel
  Duminică, 19 Mai 2013 00:55
  Toata lauda si respectul pentru berea de Galati care este preferata mea de cand beau bere...si sa fie de pe la o varsta frageda -deh nu am avut parinti conservatori in privinta asta- de aceea am simtit gustul berii ,,Dunarea", ,,Faleza", ,,Favorit" iar dupa 1989, ,,Damburger", ,,Faleza", ,,Cozia", ,,Negoiu", ,,Anker", etc. Ca mandrie galateana...mama fiind din Craiova, cand mergeam la ea in concedii, de ani de zile de cand merg in Banie, olteanul prefera berea de Galati dintr-un simplu motiv: este facuta din apa de izvor din Vrancea... Este singura bere careia ii este specificat CLAR, provenienta apei. Un motiv in plus sa fie consumata cu placere de oameni din diferite zone ale tarii. Si eu beam candva bere ,,Craiova" prin anii 99'-2000 aleatoriu ca varianta la bere de Galati. Dar dupa ce a disparut de pe piata am ramas fidel berii de Galati. Este buna si merita sa ne mandrim cu fabrica noastra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de realitatea
  Sâmbătă, 18 Mai 2013 11:07
  la sc martens domina fam guldenburg din cuca , neamuri , nemurele, ce-mi place de cumatra din poza ca a ramas angajata loiala si fidela a sc martens , oricum sa facut ordine bine ca au plecat lichelele , care nu se mai satura sa fure bacsuri cu bere, usor , usor in timp se va redresa aceasta fabrica...tarziu dar binevenita acesta modernizare, trebuia facuta de mult, imi amintesc cand imbuteliam sticle de un litru ,aveam casca ,si cand facea cate o explozie ,sareau cioburile de sticla si veneam stantat ,la maini.cumatra din imagine isi poate aminti, de acele vremuri, cand se incarcau cate 30-60 de tiruri pe luna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 17 Mai 2013 22:18
  Mi se pare ca nu cunoasteti nici macar fabrica asta deoarece operatorul nu are contact direct cu Berea, sunt masini performante computerizate ! Schimbati-va impresia si consumati cu incredere BEREA DE GALATI
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 17 Mai 2013 20:01
  Hai sa fim seriosi.Adica ce legatura are parul cu bidoanele inchise ermetic? Hai sa consumam bere de galati ca merita toata atentia noastra
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un consumator modest!
  Vineri, 17 Mai 2013 10:00
  Nu cunosc conditiile de imbuteliere din celelalte fabrici dar mi se pare ca berea de Galati este imbuteliata
  in coditii insalubre ce nu respecta nici cele mai elementare conditii de igiena , este strigator la cer
  sa imbuteliezi acest aliment in stare lichida imbracat in salopete de strungar fara o reala protectie
  privind podoaba capilara cu o pardosea insalubra sub tine...daca se vrea calitate si mentinere pe piata
  in primul rand ar trebui sa se respecte reteta berii si nu in ultimul rand (dar cel mai important)
  este sa se umble foarte mult la igiena...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Vineri, 17 Mai 2013 09:35
  Citeste textul, vezi ce mărci produce fabrica şi o sa ai surpriza să constati că berea de Galati exista in supermarketuri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Vineri, 17 Mai 2013 08:56
  de ce nu o gasim si pe rafturile din marile investitiii care s-au facut in galati kaufland bila , xxl lidal.............
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.