UPDATE / Deocamdată, apa caldă nu a fost sistată, se aşteaptă rezultatele unei întâlniri care are loc la Bucureşti

UPDATE / Deocamdată, apa caldă nu a fost sistată, se aşteaptă rezultatele unei întâlniri care are loc la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 11.15 - Deşi ROMGAZ a anunţat că va sista livrarea de gaze naturale necesare producerii de agent termic, până la ora 11,00 se pare că ameninţarea nu a fost pusă în practică. Directorul Electrocentrale Tudor Petre nu a putut fi contactat, însă reprezentanţii Primăriei susţin că Apaterm primeşte în continuare agent termic din partea Electrocentrale, ceea ce înseamnă că nici livrarea de gaze nu a fost întreruptă.

"Apaterm primeşte în continuare agent termic, nu am primit niciun semnal cum că s-ar opri livrarea. Aşteptăm, deocamdată, rezultatele unei întâlniri care are loc la Bucureşti în acest moment între oficiali din cadrul Departamentului pentru Energie de la Ministerul Economiei, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, reprezentaţi ai ROMGAZ, Termoelectrica şi CET Galaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Dacă ROMGAZ opreşte astăzi furnizarea de gaz metan pentru energia termică, gălăţenii nu vor mai face duş


În orice moment al zilei de astăzi este posibil să se oprească apa caldă în tot oraşul. Cel puţin aceasta era informaţia oficială, ieri, la închiderea ediţiei, reprezentanţii Electrocentrale aşteptând din clipă în clipă să fie informaţi că ROMGAZ opreşte furnizarea de gaz metan necesar pentru producţia de agent termic.

Datorie de peste 50 de milioane de lei

Potrivit unei adrese trimise către Electrocentrale încă de săptămâna trecută, ROMGAZ a solicitat o plată de peste 50 de milioane de lei, în caz contrar urmând să fie stopată livrarea de gaz. "Dacă până la data de 27.05.2013 SC Electrocentrale Galaţi SA nu face plăţi de minim 56,5 milioane de lei, în aşa fel încât să se încadreze cu sumele datorate în limita valorii garanţiei, în conformitate cu prevederile contractuale se vor sista în totalitate livrările de gaze naturale către această societate, începând cu data de 28.05, ora 6 a.m.", se arată în adresa ROMGAZ.

Dacă gaz nu e, nimic nu e

Ieri, directorul Electrocentrale Galaţi, Tudor Petre, nu ne-a putut confirma dacă se va opri sau nu în oraş furnizarea de apă caldă. "Se fac eforturi pe toate planurile ca să nu se întâmple aşa ceva. Dacă vom opri furnizarea de agent termic va fi o consecinţă, nu o decizie a noastră. Dacă cei de la ROMGAZ iau această decizie, nici nu trebuie să închidem noi furnizarea de agent termic pentru că se opreşte singură instalaţia. Dacă ni se opreşte furnizarea de combustibil noi nu mai putem livra energie termică. Nu avem ce să facem", a declarat directorul Electrocentrale.

"Sperăm să nu se ajungă la oprirea furnizării"

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Galaţi, în subordinea căreia se află distribuitorul de energie termică Apaterm, susţin că se va încerca o intervenţie pe lângă oficiali ROMGAZ şi pe lângă Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei pentru a nu se diminua cota de gaze naturale necesară producerii de energie termică pentru gălăţeni. "Încercăm să găsim o soluţie în aşa fel încât să nu fie afectată cota de gaze pentru energia termică a oraşului. Deocamdată, nu avem nicio altă informaţie, sperăm să facem în aşa fel încât să nu se ajungă la sistarea furnizării de apă caldă în Galaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

Dacă nu se va ajunge la niciun compromis, Electrocentrale a informat Primăria Galaţi că va sista furnizarea de agent termic către Apaterm "începând cu data de 28 mai, ora 0,00". Motivul îl constituie o datorie pe care Electrocentrale susţine că o are de primit de la Apaterm, care ar fi "aproximativ echivalentă", după cum a declarat directorul Tudor Petre, cu datoria pe care Electrocentrale o are faţă de ROMGAZ.

Citit 4595 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2013 11:21

11 comentarii

 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 29 Mai 2013 08:26
  "de posibilitatea retelei actuale de a suporta cantitati imense de gaz consumate simultan."

  dle Ion aberati complet.. . sunt orase care nu mai au sistem centralizat de ani de zile si au majoritatea covarsitoare a apartamentelor centrale pe gaz de apartament si nu a picat nici-o retea !!!

  reteaua suporta cu usurinta!

  pai ce producea Apaterm pe gaz (sa zicem) pentru tot Galatiul este transmis la fiecare apartament in parte, mare ingierie !!
  Consumul este acelasi daca nu chiar mai putin, pentru ca o centrala de apartament (in medie in tot Galatiul) sunt sigur mai performante decat Apaterm (sunt in parte noi, in parte si cu condensare !) , in plus populatia va inchide centrrala cand nu vrea sa o foloseasca si nu mai sunt aberatii ca este cald afara si caloriferele duduie si deci consumul de gaz scade SIGUR !!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 29 Mai 2013 07:40
  PE STRADA DOCTOR RAUTU NR.7 BLOC 11D ,APA CALDA E OPRITA INAITE DE SARBATORILE DE CRACIUN 2012. DAR DE .....TRAIM IN ROMANIA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Marți, 28 Mai 2013 21:21
  asteptati voi centrale puse de primarie.......ce, daca un ziarist scrie ziua ce viseaza noaptea voi chiar credeti. ginditi la cresterea enorma de consum de gaz metan, de posibilitatea retelei actuale de a suporta cantitati imense de gaz consumate simultan. ecologistii ce nu vor termocentrala de teama poluarii stiu ca centralele de apartament ard gaz metan si rezulta compusi de gaze arse, toxice si dioxid de carbon?. voi stiti ca se pune problema ca sa apara o taxare a lor precum auto, taxe de poluare? si daca se supara ivan si opreste gazul sau ii multiplica pretul de zece ori ce faceti? daca toti au centrala si nu fac reviziile la timp,la doi ani, platite cam 2,5 milioane, o sa sara in aer apartamentele ca pop-cornul. ala care vrea centrala pusa de primarie o sa vrea si verificarile platite de primarie. asteptati voi centrale de apartament puse cu subventii si fonduri europene mult si bine. tendinta europeana e chiar de a se limita numarul lor si ridicarea de centrale termice pe resurse neconventionale sau din produse fosile, carbuni ieftini si in cantitati mari ce exista, reziduuri de la fabricarea produselor petroliere, bituumurilor. nu vrem exploatarea gazului de sist dar vrem sa consumam in draci gazul metan de la rusi. asta e o timpenie iesita din capul unuia ce crede ca studiile de ase tin drept baza la orice vorbe aruncate in vint. in galati singura solutie corecta acum e pastrarea sistemului actual de termoficare dar autoritatile locale si politicienii trebuie sa faca un plan corect de restructurare si modernizare care sa o faca eficienta si de ajutor bunilor platnici. cei ce nu pot sau nu vor sa plateasca acum intretinerea vor fi primii ce-si vor inchide cetralele puse pentru ca gazul metan e scump si pe asta nu-l fentezi ca pe apometru sau porcariile alea de pe calorifer.
  0
  0
  Raportează
 • postat de La fier vechi cu totată mizeria și cu banii rezultați ne punem centrale termice de apartament.
  Marți, 28 Mai 2013 16:01
  Hai să ia Electrocentrale Primăria o dăm la fier vechi, dăm și țevile, peste 200 Km, la fier vechi și cu banii rezultați, cu ceva bani de la populație, cu ceva bani de la Primărie și guvern, poate cu fonduri UE, ne punem toți centrale de apartamente în toate blocurile. Ce-o mai fâsâim degeaba, este clar, sistemul este energofag la care se adaugă cheltuieli de întreținere și salarii aruncate pe ceva ce nu o să avem în vecii vecilor, apă caldă și căldură Iarna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de oarecare eu
  Marți, 28 Mai 2013 15:15
  mda. deci imi iau boiler. instantul electric are nevoie de o instalatie electrica sanatoasa. blocul meu e de 40+ de ani, la fel si instalatia electrica (firele din pereti sunt din aluminiu).
  Chiar de dau 500 lei pe un boiler de 80l, dar macar nu mai astept 10 minute sa curga apa calda. Va fi consum electric, dar din cate am auzit, dau mai putini bani/luna decat as da pe apa calda.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Graur
  Marți, 28 Mai 2013 13:42
  Cu alte cuvinte "datoriile" si alte prostii fictive care tin de BANI si PROFIT sunt nsite idiotenii false.
  Resurse inca exista, infrastructura inca exista si cei ce lucreaza acolo o fac pt ca si ei sa fie incalziti. La ce e bun sistemul monetar? Sa paralizeze toata activitatea umana de fiecare data cand unul vrea MAI MULT si se decide sa FURE cu legea in mana pe ceilalti si noi il laudam numindu-l "profitabil" ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un fost penelist, mereu liberal
  Marți, 28 Mai 2013 09:46
  Dar cu gestiunea APATERM pe perioada directorului George Cubasa, PSD, cand s-au adunat datorii ale consumatorilor casnici catre distribuitorul de agent termic si apa calda MAI MICI decat are distribuitorul de energie termica si apa calda catre furnizorul de agent termic, recte ELECTROCENTRALE, cum ramane?
  Are cineva, din Primaria actionar-detinator al APATERM, CURAJ sa descalceasca aceasta engma a gestiunii APATERM pana la declararea falimentului. Domnule primar Marius Stan, fotbalist titrat, fost presedinte de club, consilier local cu state vechi, LIBERAL de frunte si cetatean cu pretentii de excelenta in asumarea responsabilitatilor de edil, de vreme ce ati candidat la cea mai inalta functie, aveti de gand sa clarificati odata situatia lasata de fostul administrator PSD? Sau nu, tocmai fiindca face parte din partidul mentionat?
  Daca nu, atunci mergeti si candidati la functii de conducere in PSD-ul ai carui oameni ii aparati, in PDL-ul al carui fost viceprimar va acuza de tot felul de nereguli si nici acestuia nu i-ati descalcit si sanctionat neregulile din mandat, la PPDD-ul caruia ii propuneti consilierii in functii de administratori, la PC-ul ai carui oameni ii sprijiniti sa ramana / ajunga directori in structurile de administratie locala, la PDL-ul ai carui conducatori trebuie sa va multumeasca pentru sprijinul acordat in afaceri imobiliare, la PPDD-ul pe ale carui voturi va bazati in Consiliul Local, si, din nou, la PSD-ul care conduce de fapt orasul cu dumneavoastra ca marioneta pe post de primar.
  Rusine PNL si VP Dobre ca nu aveti curajul sa va asumati un candidat reusit ca primar dar nereusit ca alegere, sa-i retrageti public sprijinul, sa-l determinati sa demisioneze si sa ne propuneti alt candidat, ca doar n-o fi stand tot PNL-ul intr-un venetic ca Marius Stan. Ati fi primul partid care face un atare gest de recunoastere a propriei greseli si incercare publica de a o indrepta.
  Dar as paria 99% sanse ca nu va veti remarca printr-un astfel de gest politic...
  0
  0
  Raportează
 • postat de obiectiv
  Marți, 28 Mai 2013 09:22
  Solutie simpla!
  Instant electric - 200 lei
  Consum - cat un aspirator.
  Avantaj - apa calda oricand.
  Cheltuieli - chiar mai mici decat la Apa canal.
  PS. eu am Instant de multi ani!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 28 Mai 2013 08:08
  Falimentul COMUNISMULUI ajunge si la acest zombi Apaterm, dupa decenii de furturi si subventii care au ascuns totala ineficienta a acestui sistem care nu a functionat bine cu adevarat niciodata.

  Vinovati nu sunt Romgaz, nu sunt Electrocentrale, in mare parte Apaterm si in mod special Primaria.
  Anual Primaria ar fi trebuit sa urmareasca datoriile asociatiilor si sa ceara OPREASCA furnizarea de servicii catre datornici, fara sa se acumuleze asemenea datorii enorme si sa urmareasca problemele Asociatiilor si sa se implice in rezolvarea lor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de pescarita
  Marți, 28 Mai 2013 07:15
  datorii si datorii...care sar putea achita numai din penalizarile pe care le opresc administratorii de blocuri..de ce nu se verifica unde merg aceste penalizari...nimeni nusi poate achita datoriile peste noapte dar penalizarile sant totusi pe primul loc..acesti bani nu merg tot in contul datoriei???sa se opreasca odata definitiv,vom aduce apa din dunare daca e nevoie dar sa dormim linistiti ,nu asteptind cu frica in san ca putem ramine oricand pe drumuri din cauza datoriilor care nu se mai termina niciodata ,atita timp cat penalizarile sant pe primul loc..
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 28 Mai 2013 04:41
  Citez :"La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Galaţi, în subordinea căreia se află distribuitorul de energie termică Apaterm, susţin că se va încerca o intervenţie pe lângă oficiali ROMGAZ şi pe lângă Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei pentru a nu se diminua cota de gaze naturale necesară producerii de energie termică pentru gălăţeni." Si in ce calitate sa intervina Ministerul Economiei in relatiile dintre doua societati comerciale ? Daca exista aceasta posibilitate rog reprezentantii Primariei sa intervina si pentru mine fiindca nu mi-au mai ramas bani din pensie sa platesc gazul iar daca mi-l intrerupe nu ma mai pot spala nici in lighian,ca resou nu am .Kakaia ecanamia libera si de piata in capul unora?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.