Află cât te costă să fii chiriaş în Galaţi

Află cât te costă să fii chiriaş în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Pentru acelaşi apartament, o chirie ajunge la maximum 700 de lei, iar o rată lunară la bancă se ridică la circa 1.000 de lei pe lună * Există, însă, o serie de alte avantaje pe care ţi le oferă proprietatea


În Galaţi, în acest moment, încă este mai rentabil să stai cu chirie decât să plăteşti lunar o rată la bancă. Aceasta este concluzia la care ajungi dacă faci o comparaţie între preţurile chiriilor din piaţă şi costurile unui credit prin programul "Prima Casă". Dacă proprietarii de apartamente cu două camere cer aproximativ 600-700 de lei pe lună chirie, rata la un credit pe 30 de ani ajunge la aproximativ 1.000 de lei pe lună. Fiecare dintre variante prezintă avantaje şi dezavantaje, clienţii fiind singurii în măsură să decidă care dintre cele două soluţii este mai potrivită pentru buzunarele şi planurile lor de viitor.

600-700 de lei pe lună pentru două camere

Pentru un apartament cu două camere situat în Centru, mobilat, utilat şi dotat cu aer condiţionat, un proprietar cere o chirie lunară de 650 de lei. De asemenea, un apartament similar, situat în Micro 16, costă 600 de lei pe lună pentru a fi închiriat. Sunt două dintre anunţurile publicate la rubrica de Mică Publicitate din "Viaţa liberă" de săptămâna aceasta. Preţurile cerute de proprietari cresc în funcţie de numărul de camere, dotări şi localizarea apartamentului, însă media chiriilor în Galaţi nu trece de 650 de lei. Lucian C. deţine un apartament cu două camere situat în Micro 18, pe care l-a scos la închiriat. Cere în jur de 700 de lei, însă recunoaşte că ar lăsa din preţ. "Actualii chiriaşi m-au anunţat că vor pleca pe 1 iunie. L-am scos la închiriat din nou şi am cerut 700 de lei, însă am ajuns la concluzia că dacă îl las la 600 de lei pe lună, în jumătate de an pierd doar chiria pe o lună de zile. Mai bine îl dau mai ieftin decât să stau două luni cu el liber, caz în care aş pierde 1.200 de lei", ne-a declarat Lucian C., proprietarul apartamentului. Aşadar, în Galaţi un apartament cu două camere poate fi lejer închiriat cu 600 de lei.

Plăteşti mai mult, dar e apartamentul tău

Preţul unui apartament care poate fi închiriat cu 600 de lei pe lună în Galaţi este de aproximativ 150.000 de lei. Un calcul simplu ne arată că, pentru un credit la această valoare, rata lunară ajunge undeva la 1.000 de lei pe lună. "Pentru un credit în valoare totală de 150.000 lei, pe 30 de ani, DAE = 7,55 la sută dobândă variabilă: 7,21 la sută / an (ROBOR 6 luni + 1,3 la sută), rata lunară este de 1.019,2 lei. Valoarea totală plătibilă este de 368.201,26, cost total credit 218.201,3 lei", se arată într-o informaţie de presă a BCR. Cu alte cuvinte, în acest moment, în Galaţi este mai ieftin să stai cu chirie decât să îţi cumperi o locuinţă. Desigur, avantajele unei achiziţii sunt şi de altă natură.

În alte oraşe e mai convenabil să cumperi

Lucrurile nu stau aşa în toată ţara. Sunt localităţi în care deja a devenit mai profitabil să cumperi un apartament în rate decât să stai cu chirie. "Ultimii cinci ani, marcaţi de recesiunea economică mondială, au dus la o reconfigurare majoră a datelor acestei probleme. Pe de o parte, preţurile locuinţelor din marile oraşe au înregistrat o scădere mai alertă comparativ cu segmentul închirierilor. Pe de altă parte, indicele Euribor, acea componentă variabilă a dobânzii la creditele în euro, se situează astăzi la un minimum de sub 1 la sută, faţă de peste 4 la sută în 2008. Aceşti doi factori sunt cei care susţin astăzi varianta achiziţiei unei locuinţe, în detrimentul închirierii, spre deosebire de anul 2008", se arată într-un articol semnat de Adriana Lefter, pe site-ul de specialitate imobiliare.ro.

În acelaşi articol se fac o serie de calcule pentru mai multe oraşe mari din ţară. "În cartierul Dristor din Bucureşti, proprietarul unui apartament cu două camere situat în apropiere de metrou solicită azi 50.500 de euro. Potrivit conso.ro, rata lunară pentru un credit în valoare de circa 48.000 de euro (preţul de achiziţie minus avansul minim de 5 la sută) variază între 232 şi 244 de euro. Spre comparaţie, chiria minimă cerută pentru un apartament similar este de 250 de euro, dar ajunge şi la 300 de euro - sau chiar mai mult. (...) În Timişoara, o locuinţă bicamerală, cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, poate fi achiziţionată cu circa 40.000 de euro, ceea ce echivalează cu o rată cuprinsă între 183 şi 193 euro pe lună, pentru un credit de 38.000 de euro. Chiria cerută pentru o locuinţă similară porneşte de la aproximativ 240 de euro pe lună", se mai arată în articolul citat.

Trei avantaje ale achiziţiei unei locuinţe

* banii plătiţi lunar sunt de fapt o investiţie într-o proprietate;

* nu depinzi de proprietarul apartamentului, care ar putea să te anunţe că vrea să îl vândă, iar tu eşti nevoit să îţi cauţi altă locuinţă;

* poţi face amenajări după bunul tău plac şi, evident, după buget.

Trei avantaje ale chiriei

* flexibilitatea este marele avantaj al chiriaşilor; dacă îţi schimbi locul de muncă într-un alt oraş deranjul este minim; de asemenea, dacă apare un copil, poţi oricând să te decizi să închiriezi ceva mai spaţios, la fel cum dacă, de exemplu, îţi scad veniturile, poţi găsi o chirie mai ieftină;

* responsabilitatea deţinerii unei proprietăţi nu îţi aparţine; taxele şi impozitele trebuie plătite de proprietar;

* uzura apartamentului nu te afectează, nu tu eşti cel care trebuie să investească într-o renovare.

Citit 13168 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2013 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.