Cu cât se scumpesc gazele de la 1 iulie. Amânarea cerută Uniunii Europene nu ne-a fost acordată
Foto: Foto-montaj: Bogdan Codrescu

Cu cât se scumpesc gazele de la 1 iulie. Amânarea cerută Uniunii Europene nu ne-a fost acordată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De luna viitoare va trebui să suportăm creşterea preţului cu 8 la sută pentru consumatorii casnici şi cu 5 la sută pentru consumatorii industriali * Aceasta din urma va determina alte măriri de tarife la produse şi servicii


Solicitarea Guvernului privind amânarea scumpirii gazelor de la 1 iulie a fost respinsă de Comisia Europeană, fiind astfel menţinuţi termenii stabiliţi prin memorandumul privind liberalizarea preţului la gaze. Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat inclusiv prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut în aprilie cu 5 la sută, iar de la 1 iulie ar trebui să urce cu încă 5 la sută, iar de la 1 octombrie cu alte trei procente. De asemenea, de la 1 iulie ar urma să se aplice prima majorare, de 8 la sută, şi pentru consumatorii casnici, la care se vor mai adăuga 2 la sută, din octombrie.

Majorări de preţuri în lanţ

Pe lângă efectele scumpirii în plan social, mari întreprinderi, printre care şi combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi – care este şi unul dintre marii consumatori de energie din România – au arătat, încă din luna martie, că liberalizarea preţurilor gazelor naturale trebuie amânată, pentru a se evita un „impact major” asupra consumatorilor industriali. De altfel, pe lângă problema scumpirii gazelor naturale, unităţi precum ArcelorMittal mai sunt nevoite să suporte, prin sistemul „certificatelor verzi”, o bună pateu din costurile pe care le presupune producerea de energie din surse regenerabile. Aceste costuri suplimentare riscă să facă produsele consumatori industriali necompetitive ca preţ pe piaţa internaţională, cu toate efectele de rigoare în tot lanţul economic.

Liberalizare obligatorie

Guvernul Ponta a solicitat o amânare cu şase luni a aplicării calendarului de scumpiri, dar Departamentul pentru Energie al CE a arătat că principiul european al liberalizării gazelor trebuie respectat. „Preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE. (…) În anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune”, se arată într-un comunicat al instituţiei europene. În document se mai precizează că „ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor", sugerându-se astfel că autorităţile române sunt cele care au responsabilitatea de a stabili modul de punere în practică a convenţiilor europene. Potrivit acordurilor de liberalizare negociate de autorităţile române, pentru consumatorii industriali liberalizarea preţului la gaze se va face până în 2014, iar pentru consumatorii casnici până în 2018, termen care ar putea fi, eventual, în funcţie de efectele sociale, prelungit cu un an.

Citit 3016 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2013 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.