Dunărea atrage investiţii: O fabrică din Belgia se mută în Zona Liberă Galaţi

Dunărea atrage investiţii: O fabrică din Belgia se mută în Zona Liberă Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spaniolii de la Holding de Aceros Especiales vor să dezvolte la Galaţi o hală pentru produse laminate, precum şi pentru producţia de piese destinate industriei constructoare de maşini * Pentru aceasta vor muta aici utilajele de la o hală de producţie din Belgia * Investiţii importante vor mai face Energy Gas Mol Rom, într-un nou terminal de GPL, iar Kirazoglu Corporation va realiza o platformă portuară pentru operaţiuni de import – export


Zona Liberă Galaţi (ZLG) a înregistrat în primul semestru al acestui an o cifră de afaceri de peste 2,2 milioane de lei, un profit brut de 503.766 lei. În aceste condiţii, până la sfârşitul anului ar putea fi atinsă sau chiar depăşite rezultatele din 2012, când Zona Liberă a avut, la o cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, un profit net de 866.243 lei. „Aceste rezultate au fost obţinute în special ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare, tranzacţionare, operare la dane. Traficul pe Dunăre, cel puţin în ceea ce priveşte firmele din Zona Liberă, s-a mai revigorat, iar acest lucru a avut efecte benefice, chiar dacă efectele crizei economice încă se mai fac simţite la nivelul economiei. Şi în prezent avem o serie de cereri de concesiuni pe malul Dunării, dar s-au cam dat toate parcelele pe care le aveam disponibile aici”, ne-a declarat directorul general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan.

Pol pentru dezvoltarea afacerilor

În prezent, din totalul suprafeţei concesionabile în Zona Liberă, de 104 hectare, s-au atribuit concesiuni pe 60 de hectare. Cel mai mare concesionar rămâne ENEL, cu peste 30 de hectare, cu proiectul privind construcţia unei termocentrale. Viitorul acesteia este însă, destul de nesigur, date fiind controversele din jurul proiectului.

Dincolo însă de această chestiune, activitatea din Zona Liberă Galaţi nu depinde neapărat de ENEL. Mai exact, în total, în ZLG îşi desfăşoară în prezent activitatea 30 de companii, din care 15 sunt firme ce au concesionat teren pe 49 de ani în vederea derulării unor investiţii, iar 15 firme au închiriat spaţii sau utilizează sub o formă sau alta regimul de Zonă Liberă. Mai sunt însă şi alte firme care în ultima perioadă şi-au manifestat interesul pentru a investi în ZLG. „Tot mai mulţi agenţi economici sunt interesaţi de legăturile cu Ucraina, R. Moldova, iar din acest punct de vedere, Galaţiul este poarta comercială a Uniunii Europene spre spaţiul ex-sovietic”, a explicat directoarea Angela Ivan. Printre potenţialii concesionari se numără o firmă din Polonia, interesată să dezvolte aici o afacere cu produse chimice, dar şi o companie străină care, reprezentată printr-o casă de avocatură, este interesată de deschiderea unei hale industriale.

Costuri de producţie mai reduse

În acest an au demarat sau sunt în pregătire o serie de investiţii importante. Prima dintre ele este a companiei SC Energy Mol Rom SRL, ce doreşte, după modelul practicat cu succes de SC City Gaz SRL, să se lanseze în comerţul cu gaz lichefiat (GPL). Astfel de operaţiuni se fac în general într-un timp scurt, iar operaţiunile de tranzit sunt destul de profitabile.

Deosebit de interesante se anunţă investiţiile spaniolilor de la Holding de Aceros Especiales. Aceştia dezvoltă, la Dunăre, un centru de prelucrare şi depozitare a produselor siderurgice. Mai mult, vor să facă o hală de producţie în care să mute o fabrică din… Belgia. „Pe fondul crizei economice, grupul spaniol şi-a redus activitatea în alte ţări, dar Galaţiul a rămas unul dintre punctele lor de interes. Din câte am înţeles, firma foloseşte mână de lucru care a fost înainte în combinatul siderurgic – strungari, maşinişti – în producţia de piese pentru industria constructoare de maşini. Din toamnă vor să mute aici şi utilajele de la o hală de producţie din Belgia, unde costurile de producţie sunt pentru ei mai ridicate. Au făcut deja un studiu de piaţă, pentru a vedea ce desfacere au şi, dacă lucrurile merg după cum s-a plănuit, ar putea fi create în jur de 200 de noi locuri de muncă”, a arătat directoarea Zonei Libere Galaţi.

Nu în ultimul rând, investiţii de 10 milioane de euro, din care 5 milioane graţie unui proiect cu finanţare europeană, vor fi demarate de SC Kirazoglu Corporation, care va realiza la Galaţi o platformă portuară, cu echipamentele şi facilităţile specifice – inclusiv construirea unei noi dane şi a unui siloz – în vederea derulării unor relaţii comerciale de import-export.

„Economii” nepoductive: În loc de modernizări, profitul merge la buget

Chiar dacă Zona Liberă Galaţi are în continuare nevoie de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii (platforme, extinderea reţelei de drumuri şi utilităţi), 90 la sută din profitul ZLG intră, potrivit unei hotărâri de Guvern din timpul lui Boc, în bugetul local. Acest lucru încetineşte procesul investiţional şi, implicit, atragerea de noi firme. Ironia sorţii, ZLG a fost una dintre puţinele societăţi de interes public care, în 2012, a obţinut rezultate financiare pozitive.

 

Citit 5499 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iulie 2013 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.