Ultima zi pentru ştergerea penalităţilor la întreţinere. De mâine, oferta Apaterm nu mai este valabilă

Ultima zi pentru ştergerea penalităţilor la întreţinere. De mâine, oferta Apaterm nu mai este valabilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procedura de ştergere a penalităţilor la Apaterm a făcut ca societatea de distribuţie a agentului termic să recupereze doar 3,1 milioane lei, adică 4 la sută din datoria restantă * În schimb, Apaterm a renunţat prin acest program la peste 22 de milioane de lei, reprezentând penalităţi şterse * Doar 15 la sută dintre consumatori au intrat în program * Adriana Stratulat, administrator special: "Ne-am fi dorit ca această procedură de ştergere a penalităţilor să ne ajute mai mult"


Astăzi expiră termenul până la care gălăţenii cu datorii la întreţinere se puteau înscrie în programul de ştergere a penalităţilor derulat de Apaterm şi de Primăria Galaţi. Cu doar 4 procente recuperate din datoria de bază de la clienţii săi, Apaterm nu se poate lăuda cu un succes al acestui început de reorganizare. În schimb, datornicii societăţii au scăpat de plata a peste 20 de milioane de lei, echivalentul a unui sfert din totalul penalităţilor pe care populaţia le are la furnizorul local de apă caldă şi căldură.

Încasări de 3,1 milioane lei
Deşi a fost gândit în principal ca un program menit să redreseze Apaterm şi doar în subsidiar ca o măsură cu caracter social, componenta socială pare să fi avut mai degrabă de câştigat. Cel puţin aşa rezultă din analiza celor mai recente date ale programului, puse la dispoziţie de Primărie cu trei zile înainte de închiderea listelor. "Valoarea datoriilor însumate ale tuturor celor intraţi până acum în program este de 3.129.545 lei. Penalităţile şterse prin plata acestor datorii şi asumarea convenţiei de plată individuale sunt de 22.065.035 lei", se arată în cel mai recent comunicat de presă pe tema ştergerii penalităţilor, care cuprinde cifrele înregistrate până duminică inclusiv. Dacă 3,1 milioane de lei recuperate de la populaţie de către Apaterm din datoria de bază poate părea o sumă frumuşică, comparând-o cu cele 83 de milioane, cât reprezintă întreaga datorie, deja nu se mai poate vorbi de un succes. Dimpotrivă chiar, atâta vreme cât suma recuperată înseamnă sub 4 procente (cu tot cu angajamentele din ultimele trei zile de program, e posibil să se treacă puţin peste aceste 4 procente). În schimb, populaţia a scăpat de plata a peste 22 de milioane de lei dintr-un total de 88 de milioane de lei, adică exact un sfert din totalul penalităţilor.

Cât a câştigat şi cât a pierdut furnizorul
Explicaţia pentru această situaţie oarecum paradoxală este că în program s-au înscris în special acei consumatori care aveau datorii mici şi penalităţi mari, lucru recunoscut de altfel de oficialii din Primăria Galaţi. Apaterm avea de recuperat de la consumatorii săi în jur de 83 de milioane de lei datorie pentru serviciile prestate şi 88 de milioane penalităţi. Asta înseamnă că, pentru fiecare leu facturat către consumatori, Apaterm trebuia să primească încă aproximativ un leu pentru întârziere. Ce a reuşit să obţină Apaterm prin acest program? A strâns o sumă de 3 milioane de lei, dar a şters penalităţi de 7 ori mai mari. Asta înseamnă că pentru fiecare leu încasat, Apaterm a renunţat la şase lei pe care ar fi trebuit să îi primească drept penalitate. E drept, Apaterm încasează prin acest program mai mult decât a încasat în orice altă perioadă, însă, pe de altă parte, şi renunţă definitiv la sume importante de bani, sume pe care oricum era puţin probabil să le mai recupereze vreodată.

Care e "marele câştig" al programului
În ciuda optimismului primarului Marius Stan, care, la cea mai recentă şedinţă de Consiliu Local, a caracterizat programul drept "un început", oficialii Apaterm nu s-au grăbit să catalogheze operaţiunea de ştergere a penalităţilor drept un succes. "Ne-am fi dorit ca această procedură de ştergere a penalităţilor să ne ajute mai mult. Cele trei milioane de lei încasate nu reprezintă un procent foarte mare, speram să obţinem mai mult", a comentat Adriana Stratulat, administrator special al Apaterm. Aceasta s-a declarat totuşi mulţumită de faptul că, în următoarele 12 luni, cei care au accesat procedura îşi vor plăti datoriile curente. "Marele câştig e că aceşti oameni au semnat angajamente de plată, ceea ce înseamnă că intrăm într-o oarecare normalitate, o perioadă de echilibru din punct de vedere financiar", a mai spus Adriana Stratulat. Din păcate, numai 12.500 de gălăţeni intraseră (individual sau prin asociaţii) până duminică în program şi au semnat angajamente de plată cu Apaterm, ceea ce reprezintă doar 15 la sută din numărul total de consumatori racordaţi la sistemul public de termoficare. Cifrele ar putea să fie un câştig real doar dacă am presupune că cei 15 la sută ar reprezenta rău-platnicii, iar cei 85 la sută dintre consumatori şi-ar plăti dările la zi. Din păcate, realitatea ultimilor ani infirmă că lucrurile ar sta aşa.
Cine mai doreşte să se înscrie în programul de ştergere a penalităţilor trebuie să se grăbească. Cele opt puncte de informare amplasate în Galaţi mai sunt deschise doar astăzi, până la ora 18,00. Excepţie face punctul din Piaţa Centrală, care va fi deschis doar până la ora 16,00.

Programul de ştergere a penalităţilor în cifre:

12.500 de gălăţeni au accesat procedura
3,1 milioane lei a încasat Apaterm
22 de milioane lei penalităţi şterse
6 lei a şters Apaterm pentru fiecare leu încasat
80 de milioane de lei mai are de încasat Apaterm de la populaţie
66 de milioane de lei penalităţi rămase de încasat

Citit 3105 ori Ultima modificare Marți, 30 Iulie 2013 17:22

9 comentarii

 • postat de zorro
  Joi, 05 Septembrie 2013 15:38
  82.137.10.***
  multumesc acestui site pentru ca permite scrierea libera. bravo voua!!! si RUSINE apaterm galati, jeguri jefuitoare cu nesimtire crassaaaa!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de zorro
  Joi, 05 Septembrie 2013 15:33
  82.137.10.***
  Mi se pare f corect ca eu persoana fizica atata timp cat nu am nici un fel de contract cu APATERM sa nu le dau lor bani aprox 600 ron ptr debransare , la asociatia de locatari trebuie depusa dovada debransarii, apoi se face comisie de la asocitaie pentru verificare si doar atat , toata povestea cu debransarile este doar o gaselnita a celor de la APATERM sa mai bage mana in buzunarul nostru . Rusine! e o bataie de joc la adresa cetatenilor acestui oras. am incercat si eu sa ma debransez si costa 4 milioane aprobarea si proiectul di 2 milioane debransarea propriu-zisa. in alte localitati se poate doar prin anuntarea asociatiei de locatari de dorinta de a renunta la acest serviciu al furnizorului de caldura si verifica asociatia de locatari debransarea pe care o poti face cu un priceput la asa ceva. ceea ce nu poate sa coste mai mult de 50 lei noi sau 500000 vechi. nesimtire, inca o data spun!!! si rusine!!!! am mai scris si pe site-ul apaterm de 2 ori cite un mesaj dar nu a aparut pe site!!! din nou rusine!!!!!!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gogu_Borala
  Sâmbătă, 03 August 2013 20:21
  5.13.223.***
  Cea mai mare pacaleala anuntata cu turle si trambite=)))) E ca reclama de la FNI : Dormi-ti ca Noi avem grija de banii D-Voastra. Imi aduc aminte de melodia lui Puya: E foame de bani baieti,lumea tre' sa stie ce fel de baieti sunteti! Niste Hoti! Auzi sa dau penalizare lunara mai mare ca oricare dobanda bancara.Hotie pe fata!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Silla
  Joi, 01 August 2013 10:28
  5.13.129.***
  Du-va draku cu oferta voastra de r a h a t dupa ce ca ne-ati lasat toata iarna fara debitmetre si fara gigacalorimetre ca sa ne puteti jefui in liniste, nesimtitilor si hotilor ce sunteti voi !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mi-e sila de noii alesi
  Miercuri, 31 Iulie 2013 17:36
  5.13.134.***
  helooo,primare ,primaria ????????da de locurile de munca cel mai mult promise de primarul care se lauda ca le da galatenilor ,nimic???????pai vrei dar oamenii de unde sa dea daca nu au .ca iarna a devenit cosmarul galatenilor cu caldura care sa fim seriosi .....de anveloparea ,tot in programul mult promis ,nu spune primaria nimic ,primarul ???????primare ,iesi in fata natiunii balatene la raport si ia lista ta de promisiuni si bifeaza ce ai facut pe rand .ca sa ceri trebuie intai sa oferi .deci ofera ce ai obligatia fata de cetatean ,nu sa-l ameninti ca daca nu plateste ii iei apartamentul .dar tu il intrebi intai ,muncesti????ai unde ??????ai copiiii? ce le dai ,ce le poti oferi ???????si mai vreti sa fie galatiul "capitala "regionala .merita acest acet oras asa ceva ???????nu face-ti nimic in favoarea cetatenilor ci doar ii amenintati si voi va umflati de case ,masini bengoase ,si banet ,ca plezniti de grasi imbuibati ....cu ce drept ???????dle bacalbasa ,dle doctor ,ati promis marea cu sarea si puteti sa iesiti din scorbura pe unde va bagati si sa spuneti ca starea de sanatate mentala si fizica poate fi buna daca nu poti sa te hranesti ,nu poti sa fii nici lucid si copiii ti-s bolnavi si sigur ca ii tii in frig ,"flamanzi si goi" ,vorba poetului ,ca tot te dai literat ,daca le mai iei si casa atunci de ce d...acu v-am mai votat ?????pai un doctor ar fi trebuit sa iubeasca cetateanul macar ca pacient si sa ai grija lui nu sa-i omoro definitiv si mintindu-l cu bombonica : daca platesti ,pana la ..... iti sterg ......una-n bot .cam asa suna ca doar e minciuna curat ."curat murdar coane fanica ,zau asa !!!!!"
  0
  0
  Raportează
 • postat de CINE-I PROST SA CREADA ,JUPANE?
  Miercuri, 31 Iulie 2013 17:23
  5.13.134.***
  GOGORITA DE PROSTIT CU STERGEREA PENALITATILOR .MAI PRIMARE ,MAI JUPANAE CARE TE-AI APUCAT DE ALTE PORCARII CARE NU SUNT STRINGENTE ASTAZI LA GALATI ,IN GALATI ,CI DE TOCAT BANII CONTRIBUABILILOR PRIN CONTRACTELE CU PRIMARIA .NIMIC ALTCEVA .MAI JUPANAE PRIMAR ,IN LISTA TA LUNGA DE PROMISIUNI ERA CA FACI LOCURI DE MUNCA JDMII ,LA GALATI ,CA ANVELOPEZI BLOCURILE ,CA VEI REABILITA SCOLI ,GRADINITE .TU DOAR II MINTI CA LE STERGI DATORIILE SI SA VINA SA DEA LA INTRETINERE BANII PE CARE NU-I AU CEI MAI MULTI ,PENTRU CA SUNT SI UNII ,DAR PROCENTUL E MULT PREA MIC CU CEU CARE AU SI NU O FAC ,IN LOC SA TE OCUPI DE SCADEREA PRETULUI LA GICACALORIE SI A APEI CALDE SI RECI ,NU SA LE TOT MARESTI CA SI ASA NU SE PUTEAU PLATI DACA LE TOT MARESTI ,PESTE TREI LUNI VINE IARNA SI IARASI DATORIILE VOR FI MULT MAI MARI .MAI JUPANE ,FA LOCURI DE MUNCA ,ATRAGE INVESTITORI SI DA-LE LOCURI D MUNCA LA GALATENI NU NUMAI COLOSI DE MAGAZINE PE COMISIONAE GRASE SI APOI CERE-LE SI MINTE-I "FRUMOS " CA LE STERGI DATORIILE ,SUSTINE-TI GOGORITA .NU CRD CA AI AVUT SUCCES CU TOATA ACEASTA GOGORITA IN A ADUNA BANI DE GALATENII CARE SUNT CONSTIENTI ,CEI MAI MULTI DE DATORIILE LOR DAR SUNT IN IMPOSIBILITATE DE A LE PLATI CA NU AU LOC DE MUNCA ,NU AU SALARII .DE UNDE ? CU CE? INCEPE-TI CU AMENINTARILE CA II DA-TI AFARA DIN CASE ,CA SA LE CUMPERE BAROSANII GALATIULUI SI PARTIDELOR ,DE-ALDE NECULA ,CARE ARE ATATEA CASE CA NICI EL NU LE MAI STIE NUMARUL ,TOTI NESIMTII DE LA CONSERVATORI ,PSDISTII,PNLISTII SI TOTI PESTII GALATENI CU BANII NEGRI .JUPANAE ,AI GRIJA CA SE UMFLA MAMALIGA .
  0
  0
  Raportează
 • postat de JUSTITIARUL
  Miercuri, 31 Iulie 2013 15:22
  5.13.172.***
  Articol de mantuiala, comentarii la fel.
  Daca se sterg penalitatile, se sterg in baza programului de reorganizare aprobat de instanta care a hotarat si anularea datoriilor Apaterm catre Electrocentrale. Asadar, nu e nici o prosteala pe fata (si nu prosetala)!!!
  Suma de 3.1 milioane incasata de Apaterm nu are absolut nici o relevanta. Daca marele jurnalist TUCA s-ar fi documentat cat de cat, ar fi aflat ca oamenii au preferat sa achite datoria de baza la asociatii, pentru a-si lua angajamentul de plata doar pentru 12 luni, in loc de 36 de luni cat ar fi durat daca isi acitau datoria direct la Apaterm!!!
  Ceea ce are acum Apatermul de facut este sa isi puna casierii de teren la treaba si sa colecteze toate sumele de bani de la asociatii. Datoriile asociatiilor sunt in proportie covarsitoare fata de Apaterm, deci aici ar trebui sa ajunga banii incasati de administratori de la locatari in cadrul programului de stergere a penalitatilor. Suma de 3.1 milioane va creste de cateva ori!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pescarita
  Miercuri, 31 Iulie 2013 10:49
  89.137.138.***
  faca oamenii ar avea serviciu si un salariu coresponzator nimeni nar mai avea datoriii...sant una dintre persoanele cu datorii...azi mia venit administratorul la usa cerindumi suma de 50milioane vechi...aveti sau nu aveti...trebuia sa luati de la banca asa ramineti fara casa...asta e replica administratorului de bloc...nimeni nu se intreaba daca persoana datornica are de munca sau nu vrea sa munceasca sau nici nu cauta...sau munceste pentru 400ron pe luna ..nimanui nui pasa...sa vedem o sa ramina tot orasul fara casa sau ne va debransa de la tot ceea ce ar fi o solutie de moment pina vom reusi sa achitam cat de cat din datorii.dumnezeu sa ne ajute...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Prosetala pe fata!
  Miercuri, 31 Iulie 2013 00:17
  5.13.155.***
  Daca l-a lasat sufletul sa stearga 6 lei la fiecare leu incasat, va dati seama ce justificare solida, economica, in costuri are APATERM-ul pentru sumele pretinse. Deci 1 leu pe drept, alti 6 vrajeala!!!! Uite asa au fost furati cetatenii Galatiului peste 20 de ani...
  Nu-i prost facut gramada ala de nu-si pune centrala???
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.