Deşeuri periculoase la Independenţa

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Marfa” - peste şapte milioane de kilograme! - e de provenienţă Petrom * În doi ani şi jumătate, s-a reuşit neutralizarea a numai patru la sută din cantitatea de deşeuri *

Pe 31 decembrie 2006, potrivit unui acord încheiat între Petrom SA şi Comisariatul judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu, batalul de depozitare a deşeurilor petroliere aflat în apropiere de comuna Independenţa a fost închis. Se aflau acolo peste 7.300 metri cubi (circa şapte milioane de kilograme) de deşeuri petroliere periculoase şi extrem de greu degradabile (în special şlam de sondă).

Ei bine, potrivit rapoartelor Gărzii de Mediu, la amintitul batal (care e un dig din pământ, cu ceva dale din beton) timpul a îngheţat. E drept, locul este împrejmuit, are şi un panou de avertizare, iar malurile de pământ nu prezintă (încă) fisuri. Însă doar atât. Nicio măsură de depoluare nu se întrevede.

Ultima inspecţie pentru prelevarea de probe a fost făcută la sfârşitul anului 2007. De atunci - nimic!

Peste şapte milioane de kilograme de resturi petroliere extrem de nocive pentru sol şi apă stau într-un „iaz”, fără pază şi la mâna intemperiilor. Când plouă, apa antrenează şlamul către pânza freatică şi de acolo peste tot.

Corect ar fi ca Petrom să trimită deşeurile la neutralizare, însă, tipic pentru România, acest lucru se face cu mare încetineală.

Ca să vă daţi seama mai bine asupra dimensiunilor dezastrului ecologic în desfăşurare la Independenţa, vă informăm că de la închiderea batalului şi până în prezent (doi ani şi jumătate) s-a reuşit neutralizarea a numai 250 de metri cubi, deci cam 250.000 de kilograme (sub patru la sută din cantitate).

În ritmul acesta, e nevoie de cam 50 de ani pentru ca problema să fie rezolvată...

Citit 1301 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.