Scutiri de impozite pentru şomajul tehnic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patronii gălăţeni trebuie să ştie că, pentru anul 2009, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, dar nu mai mult de trei luni, angajatorul şi salariaţii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru indemnizaţia de minimum 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Atenţie! Este vorba atât de sumele datorate angajatori, cât şi de cele datorate de salariaţii.

Pe durata celor trei luni, salariatul nu-şi pierde calitatea de asigurat. În sensul O.U.G. nr. 28/2009 (care stabileşte scutirile), prin sintagma „contribuţii de asigurări sociale” se înţeleg:

- contribuţia de asigurări sociale,

- contribuţia de asigurări pentru şomaj,

- contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale,

- contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale,

- contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Totodată, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, plătite din fondul de salarii pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu vor fi incluse în veniturile salariale şi nu vor fi impozabile, pentru o perioadă de cel mult trei luni, în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Citit 1086 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.