Perspective europene: Zonă de liber schimb în Euroregiunea „Dunărea de Jos”

Perspective europene: Zonă de liber schimb în Euroregiunea „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Impactul Strategiei UE a Dunării şi crearea Zonei de Liber Schimb în Euroregiunea Dunărea de Jos” este tema primului proiect colectiv - dintr-o serie mai largă ce va pune accent pe priorităţile politicilor europene în raport cu oportunităţile regionale de investiţii - realizat sub egida Centrului de Documentare Europeană din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

„Plecând de la argumentul că Zona de Liber Schimb ar facilita cu mult schimbul de mărfuri şi optimiza controlul la frontiere, eliminarea barierelor netarifare şi tarifare în cazul Republicii Moldova, ca urmare a parafării şi semnării Acordului de Liber Schimb cu UE, ar putea creşte gradul de absorbţie al fondurilor europene pentru aplicanţii zonali. Cooperarea transfrontalieră și transnațională ar putea fi în acest caz instrumente viabile de implementare a unor axe prioritare sau proiecte cuprinse în Strategia Dunării. Zona de Liber Schimb va crea condiţii noi de construcţie a economiei, dar şi un volum mai mare de comerţ şi investiţii. În acest context, credem că „Summit-ul Parteneriatului Estic” de la Vilnius, din 28-29 noiembrie 2013, va fi un bun prilej pentru România, dar şi pentru Republica Moldova deopotriva, în continuarea procesului de asociere politică şi integrare economică a statelor din Parteneriatul Estic”, ne-a declarat Marta Iozefina Bencze, din cadrul Biroulului de Orientare şi Consiliere în Carieră al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

În realizarea lucrării, ca punct de plecare pentru viitoarele proiecte, s-a pus accent şi pe experienţa şi datele colectate în urma derulării, în perioada 2007 – 2013, a unor programe precum Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, Programul Operaţional Comun în Bazinul Mării Negre sau Programul de Cooperare Transnaţională pentru Europa de Sud-Est.

Citit 2422 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2013 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.