"Ei ţin oraşul în viaţă": DMT MARINE EQUIPMENT, lecţie olandeză pe tărâm gălăţean

"Ei ţin oraşul în viaţă": DMT MARINE EQUIPMENT, lecţie olandeză pe tărâm gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De mai bine de zece ani, o companie înfiinţată de un olandez se dezvoltă la Galaţi * De la patru angajaţi în 2001, DMT MARINE EQUIPMENT Galaţi a ajuns acum la 86 de angajaţi, cu care reuşeşte să facă profit substanţial an de an * Compania este în plină dezvoltare


Prezenţă constantă în topurile economice anuale realizate la Galaţi, DMT MARINE EQUIPMENT Galaţi este una dintre acele companii pe care orice oraş ar fi fericit să o găzduiască. Seriozitate, eficienţă, ambiţie, corectitudine, profesionalism, toate acestea se îmbină perfect la DMT MARINE EQUIPMENT şi, inevitabil, duc la profit. Nu doar pentru acţionari, ci şi pentru angajaţi şi comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

Rigoarea olandeză şi cultura industrială locală

Secretul succesului la DMT MARINE EQUIPMENT pare a fi o combinaţie fericită între rigoarea managementului olandez şi tradiţia locală în domeniul de activitate al firmei, cel al echipamentelor navale. Înfiinţată în decembrie 2001 ca societate pe acţiuni, cu un capital social de 90.000 de lei şi numai patru angajaţi, compania a crescut de la an la an, ajungând la cifre incredibile. În prezent are nu mai puţin de 86 de angajaţi, iar în 2012 a înregistrat un profit de 5,9 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 69 de milioane de lei.

De fapt, în ultimii ani, chiar anii de criză economică globală, au adus creşteri spectaculoase ale afacerii. Potrivit datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2009 compania a înregistrat un profit de 3,6 milioane de lei, la o cifră de afaceri 48 de milioane de lei, cu numai 20 de angajaţi. Doi ani mai târziu, în 2011, numărul angajaţilor a crescut la 60, profitul a rămas peste 3 milioane de lei, pentru ca în 2012 profitul să fie aproape dublu, iar numărul angajaţilor să ajungă la 70.

Design, producţie şi comerţ

DMT MARINE EQUIPMENT Galaţi este specializată pe design, producţie şi comerţ de echipamente navale şi operează atât în spaţiul intracomunitar, cât şi în cel extracomunitar. „Activitatea noastră se bazează pe cerinţele clienţilor şi este realizată de o echipă supracalificată şi experimentată, formată din ingineri, ce folosesc ultima tehnologie în programe informatice de desen tehnic 3D. Prin utilizarea tehnologiei de ultimă oră ne dorim să atingem cele mai înalte standarde ale calităţii, durabilităţii şi funcţionării îndelungate a produselor. În ceea ce priveşte activitatea de producţie, aceasta este supravegheată zilnic de inspectori de calitate şi managerul de producţie. În acest fel asigurăm o calitate superioară a produsului finit şi livrarea în termen către client. Calitatea activităţii de producţie este rezultatul îmbinării standardelor vest-europene cu cele est-europene”, spune Piet ter Schure, managerul DMT MARINE EQUIPMENT.

Cu ce se ocupă compania

Activitatea DMT MARINE EQUIPMENT se împarte în patru mari categorii: vinciuri, alte echipamente de punte, soluţii pentru domeniul offshore şi proiecte speciale. Din acest punct de vedere DMT MARINE EQUIPMENT produce echipamente precum vinciuri de ancoră, ancoră şi manevră, vinciuri de remorcă, echipamente navale etc. precum nari de bordaj, babale, cabestane, stope de lanţ, sisteme complete de manevră pentru platforme offshore, sisteme de dragare, precum şi alte construcţii metalice solicitate de către clienţi.  

Datorită experienţei în proiectare, producere şi asistenţă tehnică, precum şi a bunei colaborări pe care o avem cu clienţii, furnizorii şi subcontractorii, nu de puţine ori ni s-a solicitat expertiza, consultanţa şi implicarea în diverse proiecte navale şi nu numai, cu o ridicată importanţă atât din punct de vedere al provocării tehnologice, cât şi al volumului de producţie”, explică Piet ter Schure.

Dezvoltarea afacerii, soluţia pe timp de criză

Şeful companiei, Piet ter Schure, susţine că tocmai dezvoltarea în anii de criză a adus succesele financiare din ultima vreme. „Criza economică globală a lansat noi provocări pentru companiile constructoare de nave. Pentru a supravieţui şi a avea un avantaj competitiv pe piaţă, acestea au trebuit să-şi diversifice portofoliul, să realizeze investiţii strategice în producţie, capacităţi tehnice şi să se orienteze către construirea de nave ecologice. Factori precum creşterea PIB-ului, creşterea cererii de petrol, disponibilitatea finanţării producţiei de nave etc. conduc la creşterea cererii pentru nave. Astfel, în concordanţă cu tendinţele de pe piaţa mondială, din cadrul pieţei navale, pentru ne asigura un avantaj competitiv ne-am diversificat şi ne diversificăm în continuare portofoliul de produse şi facem investiţii strategice în producţie, echipamente tehnice şi inovare. În acest sens, de cinci ani investim constant în Departamentul de Cercetare şi Inovare în vederea dezvoltării echipamentelor reprezentative ale companiei, a sistemelor destinate pieţei offshore şi nu numai”, completează Simona Antohi, director economic în cadrul companiei.

Acesta mai adaugă faptul că, odată cu diversificarea portofoliului de produse, firma şi-a îndreptat şi concentrat atenţia către noi pieţe: China, Malaezia, Singapore, Vietnam, Brazilia, Rusia, EAU, India, Coreea, Egipt.

O echipă tânără

Compania a reuşit să se plieze pe oraşul Galaţi cum nu se poate mai bine. Modelul olandez de afacere a găsit la Galaţi absolvenţi de Mecanică şi de Nave foarte bine pregătiţi, care contribuie acum la succes. „Avem oameni foarte bine pregătiţi, sunt ingineri de excepţie. Echipa este foarte tânără, avem o medie de vârstă sub 40 de ani. În plus, cultivăm foarte mult ideea de practică, atât pe plan local, cât şi internaţional”, spune directoarea economică, Simona Antohi.

Piet ter Schure, scurt CV de manager

- născut în 1965, este inginer, absolvent al Hogere Tchniche Autotechniek, Olanda

- a lucrat doi ani în Emmeloord, Olanda, ca manager al unui cunoscut dealer de autoturisme

- în anii ‚90 a lucrat tot în Olanda, ca manager al unei companii specializate în vinciuri

- a ajuns în Galaţi în anul 2000, unde a lucrat timp de un an ca director tehnic la Menarom

- în 2001 a înfiinţat compania pe care o conduce şi astăzi, DMT MARINE EQUIPMENT

12 milioane de lei investiţi într-o nouă hală

DMT MARINE EQUIPMENT nu este o companie care să bată pasul pe loc. Conducerea firmei anunţă că va dezvolta afacerea şi mai mult în următorii ani. Printre cele mai importante proiecte se numără construcţia unei hale de producţie, adică o investiţie de peste 12 milioane de lei, din care jumătate reprezintă o finanţare nerambursabilă. „Scopul proiectului constă în lărgirea şi diversificarea gamei de echipamente, prin utilizarea celor mai avansate tehnologii şi procese inovative, înglobate într-un stand de probe folosit pentru simularea în condiţii reale de funcţionare a echipamentelor, în timpul efectuării probelor. Dorim înfiinţarea unei noi capacităţi de producţie pentru montarea şi testarea echipamentelor navale speciale, iar obiectivul se va realiza prin construirea unei hale industriale. Vom dezvolta la maximum produsele şi intenţionăm să fructificăm cunoştinţele noastre privind cele mai noi tehnologii. Ne vom adapta la cerinţele pieţei europene şi vom reduce decalajele dintre productivitatea întreprinderilor româneşti şi cea de la nivelul Uniunii Europene”, a subliniat directorul companiei, Piet ter Schure. Prin această nouă investiţie, DMT MARINE EQUIPMENT Galaţi va avea posibilitatea să cucerească noi pieţe, prin realizarea de produse superioare calitativ şi la un cost mai redus. Numărul angajaţilor va creşte semnificativ în următoarea perioadă, cu peste 20 la sută, potrivit conducerii companiei.

Se vor achiziţiona utilaje pentru a dezvolta viitoare proiecte

Un proiect de amploare pentru următoarea perioadă este achiziţia de utilaje noi pentru facilitatea de producţie din satul Costi, care reprezintă o investiţie totală de 2,3 milioane de lei. Şi de această dată, jumătate din sumă este obţinută dintr-o finanţare nerambursabilă. „Scopul proiectului constă în lărgirea şi diversificarea gamei de echipamente, care utilizează cele mai avansate tehnologii şi procese inovative. „Dorim să producem în regim propriu o serie de repere încorporate în echipamentele navale asamblate de societate. În acest fel se va câştiga mult la timpul de livrare a echipamentelor, vom îmbunătăţi timpul de reacţie în a satisface nevoile partenerilor noştri. Estimăm că, în urma implementării acestui proiect, vom înregistra o creştere a cifrei de afaceri cu 10,5 la sută, într-un interval de trei ani de la finalizare”, ne-a declarat managerul Piet ter Schure.

Milioane de lei la bugetul de stat

DMT MARINE EQUIPMENT Galaţi este unul dintre contribuabilii importanţi la bugetele local şi de stat. De exemplu, în anul 2012 s-au platit taxe în valoare totală de 4,6 milioane de lei, iar în 2013 acestea au ajuns la peste 5,2 milioane de lei.

Citit 15062 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Ianuarie 2014 10:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.