Campanie VL „Ei ţin Galaţiul în viaţă!”: Vega ’93 a dat la stat 10 milioane de euro în 2013

Campanie VL „Ei ţin Galaţiul în viaţă!”: Vega ’93 a dat la stat 10 milioane de euro în 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma de construcţii patronată de Corneliu Istrate este una dintre puţinele în domeniu care au rezistat în faţa crizei imobiliare * De la construcţii civile la mari lucrări de infrastructură * După ce s-a „fript” cu lucrările finanţate de la bugetul de stat, Vega’93 s-a orientat spre proiectele europene


Fie că e vorba de construcţii civile sau lucrări de infrastructură, Compania Vega’93, parte a Holdingului Vega patronat de omul de afaceri Corneliu Istrate, este unul dintre principalii jucători de pe piaţă. La nivelul Galaţiului, Vega’93 este al doilea angajator după ArcelorMittal, a derulat investiţii proprii de zeci de milioane de euro şi este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat şi bugetul local al Galaţiului.

Evoluţia afacerii

În ciuda faptului că în prezent este un veritabil colos economic, Vega’93 a avut un început mai degrabă modest - cu doar vreo 20 de angajaţi, utilaje închiriate - ca una dintre multele firme profilate pe mici lucrări de construcţii de la începutul anilor 90. „Între 1972 până în 1991 am lucrat la o singură societate - Hidrotehnica, după care, împreună cu nişte colegi, am decis să avem propria activitate. Am început cu lucrări mici, dar până în 2009 am avut o dezvoltare accelerată pentru că era o perioadă în care se construia foarte mult”, ne-a spus Corneliu Istrate, fondatorul grupului Vega. Potrivit acestuia, perioada cea mai înfloritoare în materie de construcţii civile a început în 2004, odată cu o serie de afaceri în domeniul imobiliar, când Vega’93 a preluat fundaţiile unor blocuri care stăteau de ani buni neterminate, precum cele de pe Faleză, Inelul de Rocadă sau blocul Mioriţa, le-a finalizat cu surse proprii, după care le-a valorificat pe o piaţă care, la momentul respectiv, era în creştere.

Anul 2009 a fost unul în care efectele crizei economice s-au făcut simţite pe piaţa imobiliară şi implicit în construcţii. „A trebuit să ne reorientăm foarte repede şi, din fericire, am şi reuşit acest lucru. Din societate care eram exclusiv construcţii civile am trecut pe lucrări hidrotehnice, unde aveam experienţă, dar am abordat şi lucrările de infrastructură rutieră. Cea mai mare parte a colectivului nostru a înţeles că trebuie să repliem şi să ne recalificăm şi aşa am reuşit să rezistăm”, a arătat Corneliu Istrate.

Reorientare pe timp de criză

Dacă până în 2009 majoritatea lucrărilor executate de Vega’93 erau în judeţul Galaţi, în prezent doar în jur de 10 la sută sunt în Galaţi, restul de 90 la sută fiind în alte judeţe, în special din zona Moldovei, dar nu numai. Tranziţia nu s-a putut face peste noapte, iar acest lucru s-a văzut şi în randamentul financiar al companiei. „Marja profitului a fost mai mică, cea mai dificilă perioadă fiind 2012, pentru că aveam lucrări în derulare cu fonduri de la bugetul de stat şi aceşti bani s-au încasat foarte, foarte greu. În plus, sunt lucrări pe care le-am susţinut prin contractarea unor credite, cu costurile de rigoare”, a explicat Corneliu Istrate.

Aşa se face că, dacă 2011, la o cifră de afaceri de 361 milioane de lei, Vega’93 obţinea un profit de 28,7 milioane de lei, în 2012, la o cifră de afaceri de 352 milioane de lei, profitul a fost de 328.261 lei. „Pe 2013 cifra de afaceri va fi de aproximativ 380 milioane de lei. Ca profit, 2013 va cam ca 2012, în special tot ca urmare a întârzierilor în încasarea unor lucrări făcute în 2011 şi 2012. Anul 2014 nu va fi uşor, dar va fi unul mai bun, credem noi”, a arătat managerul Vega.

Pentru a evita blocajele, din 2013 Vega’93 nu a mai participat la lucrări cu fonduri bugetare, ci numai la lucrări realizate şi finanţate în cadrul unor proiecte europene. „În lucrările cu fonduri europene sunt, într-adevăr, reguli foarte stricte, multe proceduri de urmat, cu mult accent pe calitatea lucrărilor, dar odată recepţionate aceste lucrări ai garanţia că acestea sunt plătite. În plus, ne-am specializat şi pe lucrări de reţele de alimentări cu apă şi canalizare, mai nou şi staţii de epurare. În felul acesta ne-am asigurat front de lucru la capacitate; cred că suntem una dintre puţinele firme care nu au redus pe perioada crizei decât foarte puţin numărul de angajaţi. De altfel, la nivelul întregului grup avem acum în jur de 2.500 de angajaţi”, a explicat Corneliu Istrate.

Investiţii în baza tehnică

Pentru susţinerea noilor direcţii de dezvoltare a companiei a fost nevoie şi de modificarea strategiei de investiţii. „Am achiziţionat utilaje performante pentru genul de lucrări pe care le-am contractat: staţii de asfalt, finisoare de asfalt, staţii de betoane. Iar în ceea ce priveşte dotarea cu utilaje şi mijloace de transport avem în jur de 900 de maşini în societate, fiind cel mai mare din Galaţi, şi printre cele mai mari din ţară. Politica noastră a fost să avem utilajele şi baza tehnică proprie, pentru că altfel poţi ştii că răspunzi la nişte contracte la termene şi calitate. În timp, investiţiile în baza tehnică, s-au ridicat, în total, la aproximativ de 40 milioane de euro”, a declarat Corneliu Istrate.

Taxe şi impozite cu dus-întors

De activitatea unei societăţi de anvergura ca Vega’93 are şi statul de câştigat prin impozitele şi taxele pe care le încasează. Astfel, numai în 2013, compania a plătit aproape 44 milioane de lei, din care la bugetul de stat 27 milioane de lei, la bugetul asigurărilor sociale 16 milioane de lei, iar la bugetul local al Galaţiului au intrat anul trecut 700.000 lei, chiar dacă Vega’93 are majoritatea lucrărilor în alte judeţe. „Taxele, că sunt mari, că sunt mici – desigur, toată lumea şi-ar dori să fie mici, dar nu noi hotărâm – trebuie să le ducem, că aşa e regula. Alta e problema: pe 25 ale lunii, de exemplu, e scadenţa banilor la buget. Dacă n-ai plătit, pe 26 şti somat, iar în câteva zile rişti să ai conturile blocate sau măsuri la fel de dure, chiar dacă pe partea cealaltă statul e restant la plata unor lucrări. Prin urmare, trebuie mai bine reglementat acest aspect”, a arătat Corneliu Istrate.

O altă aşteptare din partea autorităţilor publice ar fi demararea cât mai multor proiecte de investiţii cu bani europeni, a mai arătat patronul Vega’93: „Aici nu este vorba numai de beneficiul constructorilor, ci şi al întregii economii pe orizontală. Autorităţile locale, de exemplu, ar trebuie să înţeleagă, să aibă echipe, direcţiile tehnice care să facă programele de investiţii cu fonduri europene. Este greu la execuţie, cu siguranţă nu este uşoară nici realizarea şi aprobarea spre finanţare a unor astfel de proiecte. Dar sunt zone din ţară într-o permanentă modernizare, iar Galaţiul n-ar trebui să rămână nici el mai prejos!”.


Cine este Corneliu Istrate

În vârstă de 56 ani, Corneliu Istrate nu are în CV-ul său "decât" două locuri de muncă: inginer la Hidrotehnica şi manager la Vega Holding. Ce-i drept, pentru ultimul loc de muncă a ajuns în topurile… Forbes sau „Top 300 – Cei mai bogaţi români”. În prezent, este creditat de publicaţiile în cauză cu o avere de 59-60 milioane de euro, dar Corneliu Istrate spune că „nu a stat niciodată să socotească” şi că astfel de topuri sunt foarte relative. „Perla Coroanei” este, desigur, societatea de construcţii Vega ’93, societate care anul trecut s-a clasat pe locul trei la nivel naţional în rândul societăţilor din construcţii în Topul Firmelor realizat de patronatelor din CNIPMMR. De asemenea, societatea a obţinut în 2013 şi Premiul Special pentru „Crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local”.

SC Vega’93 SRL – fişa afacerii

Parte a Vega Holding, SC Vega’93 SRL are drept domeniu principal de activitate „Lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. În 2012, ultimele date disponibile la Ministerul Finanţelor erau:

-Cifră de afaceri: peste 352 milioane de lei;

-Profit brut de 1,3 milioane de lei şi profit net de 328.261 lei;

-Număr mediu de angajaţi: 1.748 de persoane.

Citit 10599 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2014 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.