Bun e vinul ghiurghiuliu în… ţările nordice!

Bun e vinul ghiurghiuliu în… ţările nordice!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza economică pare a ocoli butoaiele cu vin, iar 2009 s-ar putea dovedi un an bun pentru viticultură. Astfel, producţia de vin ar putea totaliza în acest an şase milioane de hectolitri, în creştere cu 13 la sută comparativ cu nivelul de 5,3 milioane hectolitri din 2008, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).

Fie de bucurie, fie pentru a alunga grijile, românii consumă anual 5,3-5,4 milioane hectolitri de vin, dar dacă ar fi să ne luăm după aprecierile specialiştilor, există un potenţial de consum de opt milioane de hectolitri. Consumatorii preferă vinurile locale, motiv din care aproape întreaga producţie de vin merge pe piaţa internă.

Mai rămân însă câteva pahare şi pentru alţii. Din datele ONIV rezultă că anul trecut exporturile de vin s-au ridicat la 180.000 hectolitri. Principalele pieţe pentru vinurile româneşti sunt… ţările nordice, precum Suedia, Finlanda sau Norvegia, dar licorile mioritice sunt apreciate şi în Japonia, SUA şi Rusia. Producătorii de vin estimează chiar o creştere a exporturilor în acest an cu 10-12 la sută.

Pentru a stimula desfacerea, viticultorii vor apela la proiecte mai consistente de promovare a vinurilor româneşti în ţările terţe. Vinurile forte pe care mizează producătorii sunt Feteasca Neagră sau Albă, Frâncuşa, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin, dar şi Băbeasca Neagră.

Citit 1263 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.