Afaceri „cu batista pe ţambal”

Afaceri „cu batista pe ţambal”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronatele se opun reducerii pedepselor pentru faptele de corupţie şi a celor împotriva patrimoniului * Proiectul noului Cod Penal lansează superoferte cu reduceri pentru delapidări, deturnare de fonduri, mită, trafic de influenţă şi gestiune frauduloasă * CNIPMMR consideră că noile prevederi ar îngropa multe dosare de mare corupţie *

Reducerea pedepselor pentru infracţiunile cu impact în zona economică, prevăzute în proiectul noului Cod Penal, stârnesc nemulţumirea patronatelor. În condiţiile în care, mai ales în perioade de criză, tendinţa unora de a călca strâmb este mai mare, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) consideră că este anormal să se slăbească şurubul pentru fapte precum cele de corupţie sau cele îndreptate împotriva patrimoniului.

Lege fără dinţi

Viitorul Cod Penal, dacă actualul proiect va fi adoptat, va fi „parfum” faţă de prevederile de până acum. La infracţiunile economice s-a dat parcă startul la o campanie de superoferte: Luarea de mită - reducere de la 3-12 ani la 2-7 ani, traficul de influenţă, la jumătate din „preţul” actual - de la 2-10 ani la 1-5 ani.

Cei pasionaţi de delapidări riscă doar 2-7 ani „la mititica” faţă de 1-15 ani în prezent, în timp ce pentru o deturnare de fonduri scăderea este de zile mari, de la 5-15 ani la 1-5 ani. Cât priveşte primirea de foloase necuvenite, aceasta este cu totul eliminată, cu motivarea includerii ei în luarea de mită, deşi faptele sunt diferite.

„Corupţia afectează resursele publice, deturnează instituţiile statului de la misiunea lor, direct sau indirect este viciat inclusiv mediul de afaceri pentru că, de obicei, într-un fel sau altul, faptele de corupţie urmăresc obţinerea unor foloase de natură economică. Şi, prin acest proiect, ce avem? Nişte infracţiuni extrem de «toxice» pentru societate primesc nişte sancţiuni care, pentru făptuitori, ar fi aproape modice în raport cu beneficiile care se pot obţine. Iar faptul că asemenea propuneri vin într-o perioadă de criză economică nu poate fi decât o… circumstanţă agravantă pentru cei ce au realizat acest proiect”, ne-a declarat vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon.

Cod pe încredere

Oamenii de afaceri se arată îngrijoraţi şi de faptul că sunt pe cale de a fi reduse semnificativ pedepsele infracţiunilor contra patrimoniului. De exemplu, pentru furt se doreşte reducerea limitelor de la 1-12 ani la 6 luni - 3 ani sau amendă, iar tâlhăriile ar urma să fie sancţionate cu pedepse cuprinse între 2-7 ani faţă de 3-18 ani, în prezent.

„În condiţiile în care se înmulţesc hoţiile, când avem jafuri armate la bănci sau case de schimb valutar noi scădem pedepsele? Mai ales în ziua de azi, când nu eşti foarte sigur de ce va fi mâine, statul ar trebuie să se concentreze pe apărarea patrimoniului, a persoanei, pentru ca măcar din acest punct de vedere să existe un sentiment de stabilitate”, a arătat reprezentantul patronatelor.

Sfera economică este interesată şi de infracţiunile contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, unde, după proiectul Codului Penal, pentru infracţiuni precum gestiune frauduloasă, bancrută sau abuz de încredere prin fraudarea creditorilor se poate scăpa chiar şi cu o simplă amendă.

Amnistie pentru „băieţii deştepţi”?

În opinia patronatelor, o adoptare a Codului Penal în formula propusă va avea ca efect închiderea unor dosare de mare corupţie, altfel spus, în multe afaceri dubioase ale „băieţilor deştepţi” se va pune batista pe ţambal.

Într-o analiză întocmită de jurişti ai CNIPMMR se arată că, „prin modul defectuos de redactare a părţii generale se ajunge la dezincriminarea cele mai mari părţi a faptelor de corupţie deja săvârşite şi, ca atare, la o amnistie parţială indirectă a actelor de corupţie care au măcinat şi afectat grav sistemul social”.

CNIPMMR mai arată că proiectul Codului Penal şi cel al Codului de procedură penală au fost realizate în mod netransparent, fără implicarea partenerilor sociali şi fără dezbaterea în cadrul Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Justiţiei.

Prin urmare, reprezentanţii patronatelor au lansat un apel pentru neadoptarea Codului Penal în formula propusă, cu accent pe respingerea reducerii limitelor pedepselor pentru infracţiunile de corupţie şi cele contra patrimoniului.

Citit 3027 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.