Semnal de alarmă/ ArcelorMittal şi AlroSlatina, front comun în energie

Semnal de alarmă/ ArcelorMittal şi AlroSlatina, front comun în energie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Măsurile Guvernului pentru reducerea costului energiei au fost ineficiente, susţin cele două companii


Preţurile actuale ale gazelor şi electricităţii fac România necompetitivă şi chiar cu investiţii mari impactul negativ al preţurilor nu poate fi anulat, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo. "Trebuie să revenim la nivelul de dinainte de 2009. Toate componentele preţului la energie au crescut. Avem nevoie de mai mult timp să ne adaptăm, nu am fost consultaţi, nu a fost făcut niciun studiu de impact", a spus Bruno Ribo la ZF Power Summit.

În opinia conducerii ArcelorMittal este necesară o etapă de tranziţie pentru ca marii consumatori de gaze să se alinieze preţurilor europene, până în 2018, la fel ca în cazul consumatorilor casnici. "Jumătate din companiile mari consumatoare s-ar putea închide, s-ar pierde 400.000 locuri de muncă dacă preţul gazelor continuă să crească. Preţul de import este mai mare decât cel de pe bursele europene" , a avertizat Bruno Ribo.

La rândul său, preşedintele CA al AlroSlatina a declarat că măsurile vizate de Guvern cu scopul de a reduce această povară pentru consumatorii industriali au fost ineficiente până în prezent. "Amânarea certificatelor verzi nu a avut efect asupra reducerii facturilor pentru că au fost puşi în funcţiune anul trecut 1.000 MW în fotovoltaic. Piaţa e inundată de certificate verzi. Sperăm să nu vină prea târziu propunerea ministrului Niţă (ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, n.r.) de a reduce cu 85 la sută costul certificatelor verzi pentru consumatorii industriali", a declarat Năstase.

Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi sunt printre cei mari mari consumatori de energie din România. Consumatorii industriali de electricitate critică de mai mult timp sprijinul pe care Guvernul îl acordă producţiei de energie din surse regenerabile, afirmând că preţul prea mare al energiei ar putea determina unele companii să mute fabricile în alte ţări.

Citit 1780 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2014 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.