Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

* Patronatele cer adoptarea sistemului loteriei fiscale, ca măsură pentru creşterea gradului de conformare voluntară * Astfel s-ar scoate la suprafaţă o bună parte din economia subterană, estimată acum la aproximativ 40 miliarde de euro * Modelul este deja aplicat cu succes în unele ţări europene


Patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi, a propus un pachet de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, din care nu lipseşte organizarea unei loterii pe baza bonurilor fiscale colectate de populaţie. Sistemul ar fi, pe undeva, ca la loto, singura diferenţă fiind că, în locul unui bilet obişnuit, numerele norocoase ar fi cele de pe bonul fiscal. „Aceasta nu este vreo idee excentrică. Ea se aplică cu succes inclusiv în unele ţări europene. Portugalia, de exemplu, este ultima dintre ţările care au adoptat acest sistem, prin intermediul căruia speră la o reducere considerabilă a evaziunii fiscale”, ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Ce spun statisticile oficiale

Propunerea patronatelor pleacă de la realitatea, atestată inclusiv de statisticile oficiale, potrivit căreia România se află, la nivelul UE, pe locul doi ca nivel al evaziunii fiscale. Mai exact, economia subterană este estimată la o valoare de aproximativ 40 miliarde de euro, adică de peste 28,4 la sută din Produsul Intern Brut (PIB)! Pornind de la situaţia economiei româneşti, este clar că sunt necesare îmbunătăţiri de natură să diminueze dimensiunea economiei subterane, ce se manifestă cu o intensitate de aproximativ de două ori mai mare decât media UE, consideră patronatele. Principalele componente ale economiei subterane sunt munca la negru şi neraportarea unor venituri de către întreprinderi. La nivel empiric se apreciază că ultima dintre acestea, vizată de loteria fiscală, reprezintă cam o treime din evaziune.

Ceri bon şi ai o şansă

Loteria fiscală se focalizează asupra creşterii gradului de fiscalizare a veniturilor întreprinderii. „Ansamblul măsurilor ce pot fi luate pentru diminuarea evaziunii fiscale pot fi divizate în două abordări, diferite ca viziune, dar în mare parte complementare: extinderea constrângerilor administrative şi/sau impulsionarea conformării voluntare. Cea de-a doua categorie de măsuri încearcă să ofere stimulente actorilor economici pentru a se comporta „corect”, luând astfel în calcul nu doar aspectele strict economice, ci şi pe cele ce ţin de psihologia colectivă şi individuală. Unul dintre elementele cu deosebit impact în problematica combaterii evaziunii fiscale este asigurarea emiterii bonurilor fiscale la fiecare tranzacţie comercială, permiţând astfel o colectare adecvată a TVA-ului. În acest sens, există două măsuri majore care şi-au demonstrat eficacitatea în mai multe ţări: returnarea unei părţi din TVA către consumatori şi organizarea unei loterii a bonurilor fiscale”, a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

Costuri recuperate în câteva luni

Sistemul loteriei fiscale ar face ca interesul pentru primirea bonului în momentul unei tranzacţii, indiferent de natura acesteia, să crească, dat fiind faptul că ar putea să aducă beneficii materiale importante. Sistemul a fost aplicat cu succes în ţări europene, precum Marea Britanie, Slovacia, Malta, mai nou şi în Portugalia, dar şi în ţări precum China, Japonia sau Indonezia, de fiecare dată fiind constate diminuări considerabile ale evaziunii. Singurul impediment ar fi organizarea sistemului, fiind nevoie de o reţea informatică specifică. Însă, potrivit estimărilor patronatelor, investiţiile ar fi recuperate într-o perioadă de câteva luni.
Nu este prima dată când se lansează ideea unei loterii fiscale. Această variantă era luată în calcul, în 2010, odată cu elaborarea de către Guvern a unor măsuri de modificare a Codului Fiscal, însă ea nu a mai apucat să fie pusă în practică. Şi atunci propunerea a plecat tot din zona mediului de afaceri, loteria fiscală fiind privită ca o metodă de creştere a veniturilor la buget fără a introduce noi taxe care să îngreuneze şi mai mult situaţia agenţilor economici corecţi.

Citit 2517 ori Ultima modificare Duminică, 02 Martie 2014 18:04

8 comentarii

 • postat de fraierilor.... Marți, 04 Martie 2014 12:54 79.116.105.*** Link la comentariu
  0
  0

  da nu mai zic ..la TAPU CARPATIN e jale frate..ai dreptate negonic si eu am patit la fel...JAVREEEE...si nu mai zic ca produsele lasa de dorit...

  Raportează
 • postat de negonic Luni, 03 Martie 2014 19:01 5.13.170.*** Link la comentariu
  3
  9

  In afara de marile magazine si majoritatea farmaciilor ,mai ofera cineva bon fiscal ? Din miile de chioscuri si magazine de la parter de bloc, v-ati procopsit cu bon fiscal vreodata ?Daca am cerut , am fost privit ca un extraterestru de angajata magazinului Tapul Carpatin . Si nu numai o data am fost in aceasta umila situatie . Nu se va realiza nimic ,consider, nici cu aceasta masura . Solutia , ar putea fi teapa pentru cei ce afiseaza anuntul ,, aveti obligatia de a solicita bonul fiscal '' , dar ei omit sa-l ofere CHIA DACA I-L CERI .

  Raportează
 • postat de costi Luni, 03 Martie 2014 18:14 95.77.96.*** Link la comentariu
  5
  8

  Loteria nu e buna. Ar trebui ca statul sa dea inapoi macar 1-2% din FIECARE bon. Asa cum a marit TVA-ul peste noapte cu 5 procente, la fel ar putea sa dea un bonus de 2% tuturor celor care prezinta un bon fiscal. Ca daca se face o tombola o data la un an si marele premiu e punga de fasole, ma pis pe ele de bonuri, si chiar o sa insist la vanzator sa nu-mi dea.

  Raportează
 • postat de fraierilor.... Luni, 03 Martie 2014 17:55 5.13.147.*** Link la comentariu
  7
  7

  Auzi mai nobody....cumva ai magazin adica dugheana de cartier si te numeri printre cei care nu dau bon fiscal.?..nu va mai plangeti fratilor....ca va merge bine..nu dati bon...de salariati ce sa mai zic..nici macar nu ii angajati cu norma intreaga si salar...ciuciu..si voi mergeti cu mertane si bmw uri...huo...hotilor..bine va face Stan ca va darama dughenele....si tu evazionistule...se vrea incurajarea populatiei sa ia bonul fiscal....nu neaparat ca da premiu.....vai mama voastra ....se mai si recicleaza hartia...dar daca minte nu aveti.....OAMENI BUNI CERETI BONUL FISCAL.........

  Raportează
 • postat de unu Luni, 03 Martie 2014 15:06 5.13.234.*** Link la comentariu
  4
  8

  Nu ati inteles.Aceasta metoda e gandita in asa fel incat sa ii jupoaie pe aia mici,adica pe fraierii care sunt corecti.Pentru cei mari(smecherii) nu exista lege care sa nu fie terfelita cum vor ei.Intrun fel astia mici platesc si impozitele celor mari deoarece nu se ia nimeni de ei.

  Raportează
 • postat de nobody Luni, 03 Martie 2014 14:02 5.13.226.*** Link la comentariu
  3
  11

  tampiti!!! nu acolo e marea evaziune! daca ar taxa tot in casa de marcat micii comercianti nici de un salariu nu ar scoate, ce sa mai vb de alti salariati, taxele sunt prea mari. Sa fie prinsi ce -i ce fura cu vapoarele, tirurile care nu sunt vamuite (tigari, alcool), se fura cu garniturile de tren combustibil si astia vor sa faca loteria cu bonul fiscal, cazuti in cap....................

  Raportează
 • postat de xxx Luni, 03 Martie 2014 09:09 89.122.191.*** Link la comentariu
  6
  17

  Praf in ochii celor "mici" si multi, altii fura cu "carul" iar unii se impiedica de bonul fiscal de la un covrig. Coruptia trebuie starpita incepand cu cel mai inalt nivel de conducere si influenta, nu de la cei mici care abia isi duc existenta de azi pe maine.

  Raportează
 • postat de evazionist Luni, 03 Martie 2014 07:53 79.116.107.*** Link la comentariu
  2
  16

  Ca sa aiba succes bonul fiscal, trebuie adoptata metoda deducerii cheltuielilor. Se renunta la deducerea personala (care a ramas 250 lei din 2005 – ca si cum nu a fost inflatie) si sa se treaca la deducerea cheltuielilor adunate din bonuri fiscale si facturi. Astfel toata lumea va cere bon pentru orice cheltuiala deductibila la calculul impozitului. Mai trebuie controlata hirtia pe care sint imprimate bonurile deoarece nu corespunde legislatiei – dispare scrisul sit e trezesti dupa un timp cu un straif de hirtie pe care nu se mai vede nimic. Loteria seamana cu reclamele mincinoase: toata lumea completeaza “taloane” sin u cistiga nimeni!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.