Punguţa cu 140 de milioane de euro

Punguţa cu 140 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Municipiul Galaţi şi-a tras partea leului din fondurile europene: peste 100 de milioane de euro * Tecuciul: doar 2,5 milioane de euro, adică la nivelul unei comune! * S-au făcut (şi încă se mai fac) de toate cu aceşti bani: de la modernizări de străzi la cursuri de perfecţionare *

O statistică a banilor europeni intraţi în judeţul Galaţi în ultimii ani ne arată că, exceptând SAPARD-ul pentru agricultură (pe care l-am tratat separat într-un articol publicat în februarie), avem de-a face cu o sumă impresionată: peste 140 de milioane de euro!

Bani frumoşi, din care s-au făcut tot felul de minunăţii. Unele aplaudate, altele controversate. Dar să vedem cu ce avem de-a face.

E bine să fii capitală de judeţ!

O evaluare teritorială a beneficiarilor de proiecte cu finanţare europeană, arată că municipiul Galaţi conduce detaşat. Aici au ajuns finanţări europene în cuantum total de peste 100 de milioane de euro (mai precis, 93.325.000 euro şi circa 32 de milioane de lei noi).

Evident, „capitala de judeţ” este un loc aparte pentru noi toţi. Însă nu putem să nu remarcăm că Tecuciul, care are o cam o cincime din populaţia Galaţiului, a primit doar 2,5 milioane de euro, adică de 40 de ori mai puţin decât oraşul de la Dunăre. Ni se pare o diferenţă foarte mare, greu de explicat prin argumente de ordin logic.

Paradoxal, deasupra Tecuciului, la capitolul bani europeni, se află Târgu Bujor (2,6 milioane euro), deşi această localitate are o populaţie de 12 ori mai mică!

Bani frumoşi au mai primit: Barcea (2,88 milioane de lei noi),  Cerţeşti (2,55 milioane lei şi 172.000 euro), Corod (2,56 milioane lei şi 214.000 euro), Piscu (3,22 milioane lei), Umbrăreşti (2,88 milioane lei şi 180.000 euro) şi Vânători (2,93 milioane lei).

De cealaltă parte, avem 18 comune care n-au simţit încă gustul dulce al finaţărilor europene pe SAPARD, ISPA sau PHARE: Brăhăşeşti, Buciumeni, Corni, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, Independenţa, Jorăşti, Lieşti, Măstăcani, Movileni, Poiana, Priponeşti, Rădeşti, Smârdan, Smulţi şi Suhurlui.

Este adevărat, unele au proiecte în lucru (în sensul că întocmesc documentaţia), iar altele au luat bani prin programe finanţate de autorităţile române. Însă avem convingerea că primarii (sau foştii primari, după caz) se puteau mişca mai bine în aceste comune care, la un loc, au peste 50.000 de locuitori.

ISPA - cea mai tare

Dacă este să analizăm lucrurile prin prisma tipului de program de finanţare, descoperim că marea majoritate a fondurilor au venit prin ISPA (mai pe româneşte „Instrumente Structurale de Pre-Aderare”): 83,8 milioane de euro.

Suma a fost alocată în totalitate oraşului Galaţi (pentru gunoi, apă şi canalizare) şi presupune trei mari categorii de cheltuieli. Asistenţa tehnică a proiectului a costat 800.000 de euro, reabilitarea reţelei de apă şi canalizare costă 60 de milioane de euro, iar noua groapă de gunoi va înghiţi 23 de milioane de euro.

Pe locul 2 se află finanţările PHARE, care se ridică la 12,35 milioane de euro, urmate de POR (Programul Operaţional Regional) - 107,16 milioane de lei noi, SAPARD - 59,65 milioane de lei, POS DRU (Programul Operaţional Sectorial - Dezvoltare Resurse Umane) - 20,77 milioane de lei. Sunt în curs de implementare alte două tipuri de proiecte (POS CCE şi POS DCA), însă încă nu se ştie pe ce sume.

În subsolul Galaţiului - 60 de milioane de euro

Cele mai mari proiecte cu finanţare europeană derulate la Galaţi sunt cele amintite deja: reabilitarea reţelei de apă şi de canalizare din Galaţi (60 de milioane de euro) şi groapa ecologică (23 de milioane euro).

Următoarele trei proiecte (ca valoare a finanţării europene) sunt ale Consiliului Judeţului. E vorba despre reabilitarea DJ 251 Galaţi-Tecuci (13,7 milioane de euro), construirea Centrului de Afaceri din Galaţi (6,29 milioane de euro) şi reabilitarea DJ 235 Băleni-Cudalbi (3,05 milioane de euro). Drumurile sunt prin POR, iar centrul de afaceri prin Phare.

Alte proiecte cu o finanţare de peste un milion de euro fiecare: Modernizarea străzii Basarabiei (beneficiar: Consiliul Local Galaţi - 2,6 milioane euro), Modernizarea Spitalului de Copii (beneficiar CL Galaţi - 2,58 milioane euro), Conectic - Ocuparea profesională a nevăzătorilor (beneficiar: AJOFM - 1,75 milioane euro), Extindere Colegiu „Elena Doamna” (beneficiar: CL Galaţi - 1,35 milioane euro), SIMBAD - Managementul burselor acordate doctoranzilor (beneficiar: Universitatea Dunărea de Jos - 1,3 milioane euro) şi Modernizare infrastructură apă-canal (beneficiar: CL Târgu Bujor - 1,05 milioane euro).

Infrastructura ia 95 la sută din bani

În final, trebuie să spunem că aproximativ 95 la sută din banii care au intrat în judeţul Galaţi prin programele de finanţare europeană sunt destinaţi lucrărilor de infrastructură. Este vorba despre apă, canalizare, gunoi, drumuri, dar şi de facilităţi cu impact social sau economic.

Sunt însă şi destule proiecte - ca să folosim un termen elegant - „suprarealiste”, despre care ne propunem să vorbim pe îndelete în ediţiile viitoare.

Explicaţii foto:

1 - Centrul de Afaceri este, ca mărime, a patra investiţie cu fonduri UE din judeţ

2 - Unul dintre multele şantiere ISPA din Galaţi

Citit 2122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.