Producători cu prestigiu, executați silit din cauza dărilor neplătite/ Fiscul gălățean are în „cramă” zeci de mii de litri de vin

Producători cu prestigiu, executați silit din cauza dărilor neplătite/ Fiscul gălățean are în „cramă” zeci de mii de litri de vin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mii de sticle de vin vor fi scoase la licitaţie de AJFP Galaţi în contul datoriilor acumulate la stat de unii agenţi economici * De la vin nobil de Cricova, Murfatlar şi Sâmburel de Olt la vin „no name”, tip „Cetera” * În total, Fiscul are în „cramă” peste 20.584 litri de vin!


Soiuri de vinuri unul şi unul - Merlot, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească, Cabernet - sunt băuturile care au ajuns în „crama” Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi în contul datoriilor pe care o firmă gălăţeană le avea la bugetul de stat. E vorba de o cantitate de nu mai puţin de 2.344 de litri de vin nobil sută la sută, de la producători renumiţi precum Murfatlar, Cricova, Beciul Domnesc sau Bucium, pe care fiscul a pus sechestru şi urmează să le scoată la licitaţie chiar în această săptămână, pe 14 martie, pentru a acoperi datoriile acumulate de SC Stilometal SRL. E vorba de prima licitaţie, iar întreaga cantitate de vin are preţul de pornire de 17.363 lei. Preţurile sunt „fără concurenţă”, dat fiind faptul că vinurile provin de la producători de prestigiu precum Murfatlar, Cricova, Beciul Domnesc sau Bucium. Iar dacă pe piaţă astfel de vinuri se vând în general cu preţuri de la 15-25 lei sticla de trei sferturi de litru, fiscul gălăţean le pune la bătaie cu preţuri de cinci sau opt lei pe sticlă.

Vin la sticlă

Dacă este să face o trecere în revistă a zestrei bahice pe care fiscul vrea să o scoată la vânzare, propunerea cea mai consistentă vine din cramele de la Cricova. Cantitatea cea mai mare, de 1.038 de sticle, este de Cabernet Sauvignon, ce poate fi achiziţionată la un preţ de doar cinci lei pe sticlă. Tot în sfera cantităţilor mari şi la acelaşi preţ sunt scoase la vânzare 605 de sticle de Chardonnay, dar şi 398 de sticle de Sauvignon, ambele vinuri albe, seci. Există însă şi vinuri ceva mai scumpe, care au preţ de pornire de opt lei sticla de trei sferturi. Gama oferită de Fisc acoperă toate gusturile, de la un Merlot de Murfatlar, din care sunt disponibile 36 de sticle, Sarbă de la Beciul Domnesc, cu 62 de sticle şi Pinot gris, 70 de sticle, până la Fetească Neagră de la Sâmburel de Olt (23 de sticle) sau, dacă se doreşte rămânerea în sfera Murfatlar, se găsesc 45 de sticle, tot de Fetească Neagră, din gama Noblesse.

De la damigeană la "sac"

O gamă mai puţin obişnuită a vinurilor scoase la vânzare de AJFP Galaţi este cea a vinurilor… la sac, aşa numitele „bag-in-box”, folosiţi în special de magazinele care vând vin vrac şi care, fiind mai uşor de transportat şi depozitat, au luat locul vechilor damigene sau butoaie. Una peste alta, la acest capitol fiscul scoate la licitaţie 39 de astfel de „saci” cu vin, de 10 litri, la un preţ de 29,9 lei bucata, dar mai sunt disponibile şi doi „saci” de câte cinci litri, de la Crama Bucium, ce au un preţ de pornire de 22,3 lei bucata.

Băuturi pentru tot cartierul

Dincolo însă de băuturile de calitate superioară ce pot satisface prin diversitate şi cele mai pretenţioase gusturi, Fiscul gălăţean pune la bătaie şi o cantitate foarte mare de „vin de masă”, fără prea mari pretenţii din punct de vedere al buchetului sau vechimii. E vorba de vin la PET de doi litri, „tip Cetera”. Şi e vorba de nu mai puţin de 9.120 de bidoane cu o astfel de băutură, scoase la vânzare cu doar 3,8 lei bucata. Şi cine vrea să meargă pe o linie şi mai tare, se găsesc şi ceva băuturi spirtoase „Unirea” ieftine ca… braga, 20 de lei sticla de doi litri, şi în cantitate suficientă, 120 de bucăţi, cât să ameţească jumătate de cartier. Mai mult, cei care vor să intre în posesia băuturilor „Cetera” şi „Unirea” nici măcar nu trebuie să participe la licitaţie, bunurile fiind intrate deja în proprietatea privată a statului şi pot fi achiziţionate de persoanele fizice sau juridice autorizate direct prin intermediul Biroului de Valorificare Bunuri al AJFP Galaţi.

Citit 4060 ori Ultima modificare Duminică, 09 Martie 2014 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.