Idei pentru Galaţi: Cum putem face bani din inundaţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Idei pentru Galaţi: Cum putem face bani din inundaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Europenii ne învaţă cum să scăpăm de efectele devastatoare ale dezastrelor provocate de ape


Comisia Europeană a publicat, recent, două studii ce se pot dovedi interesante pentru autorităţile din judeţul Galaţi. Aceste studii arată modul în care politica în domeniul mediului poate impulsiona creșterea economică prin intensificarea măsurilor de protecție împotriva inundațiilor şi prin tranziţia către taxe mai ecologice.

Unul dintre studii aduce noi dovezi în sprijinul beneficiilor economice globale generate de realizarea, la momentul oportun, de investiţii în infrastructuri de apărare împotriva inundaţiilor, celălalt evidenţiază avantajele pe care le-ar aduce reducerea sarcinii fiscale asupra costului forței de muncă şi reorientarea sa spre utilizarea resurselor şi poluare. Comisarul UE pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: "Realizarea de investiţii în infrastructuri de protecţie împotriva inundaţiilor poate aduce beneficii globale economiei, în special dacă se adoptă soluţii naturale, care sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor. De asemenea, reformele fiscale în domeniul mediului ar putea aproape dubla veniturile pe care le generează în prezent în trezoreriile naţionale, cu efecte benefice pentru mediu şi cu posibilitatea de a reduce sarcina fiscală asupra costului forţei de muncă sau de a reduce deficitul. Acesta este un argument solid în favoarea abandonării status-quo-ului".

Primul studiu analizează diversele legături dintre politica în domeniul mediului şi politica economică, inclusiv impactul macroeconomic al inundaţiilor, cele mai bune practici pentru sprijinirea IMM-urilor care pun accentul pe utilizarea eficientă a resurselor şi cheltuielile cu protecţia mediului din toate statele membre. Se estimează că, în perioada 2002-2013, în UE, costul total al daunelor cauzate de inundaţii a fost de cel puțin 150 de miliarde de euro. Realizarea de investiții în măsuri de reducere a inundaţiilor este o măsură extrem de eficientă, al cărei cost mediu este de aproximativ 6 până la 8 ori mai mic decât costul daunelor provocate de inundaţii. În plus, investiţiile în infrastructuri ecologice - şi anume restabilirea caracteristicilor naturale care să contribuie la gestionarea şi stocarea apei rezultate în urma inundațiilor - ar duce, printre altele, la ameliorarea biodiversităţii şi ar putea contribui la reducerea costurilor de construcţie. Studiul privind efectele pozitive potenţiale ale aplicării unor taxe mai ecologice, care se bazează pe datele colectate din 12 state membre, sugerează că diminuarea sarcinii fiscale asupra costului forţei de muncă şi reorientarea acesteia către poluare (prin mărirea taxelor pentru poluarea apei şi a aerului, de exemplu) ar genera, în termeni reali, venituri de 35 de miliarde de euro în 2016, putând ajunge la 101 miliarde de euro până în 2025.

Ziua neagră a judeţului

Anul trecut, pe 11 septembrie, Galaţiul a suportat din plin efectele devastatoare ale inundaţiilor. Apele au afectat 39 de localităţi, au fost evacuate 8.265 de persoane, au fost inundate 3.443 de locuinţe, alte 71 de case au fost distruse în totalitate, s-au înregistrat 7.700 de animale moarte. În urma bilanţului, s-a constatat că au fost avariate 747 de poduri şi podeţe, au fost inundate 828 de curţi şi grădini, 3.947 de hectare de suprafeţe agricole, 770 de hectare de păşuni, 150 de hectare de pădure. În ceea ce priveşte căile de comunicaţie, au fost afectate, pe diferite segmente, DN 25 şi DN 26, 11 drumuri judeţene, şase drumuri comunale, 25 de drumuri săteşti şi un segment de cale ferată. Poate cel mai grav lucru este că nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor inundaţii.

Citit 1902 ori Ultima modificare Duminică, 30 Martie 2014 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.