Campania VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă": Croissanturile de Smârdan rup piaţa! (FOTO)
Foto: Foto : Bogdan Codrescu

Campania VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă": Croissanturile de Smârdan rup piaţa! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Patiserii de la Derpan au ajuns pe locul al doilea la nivel de ţară în topul vânzărilor * Cifra de afaceri a firmei este de peste cinci milioane de euro anual * Aproape o treime din producţie merge la export * Locuri de muncă pentru oamenii din Smârdan şi împrejurimi


De aproape 12 ani, SC Derpan SRL face performanţă departe de lumina reflectoarelor! Produsele care ies pe poarta fabricii din Smârdan a fraţilor Ancuţa ajung nu doar în magazinele din întreaga ţară, ci şi în multe centre de desfacere din Europa de Vest. Cheia sucesului este, fără doar şi poate, munca susţinută şi dorinţa de a face lucrurile să meargă, ne spune Valentin Ancuţa. La acest moment, Derpan ocupă locul doi pe piaţa croissantelor din România, după "Seven Days". Asta, în condiţiile în care aproape o treime din producţia fabricii din Smârdan merge la export.

Lungul drum spre succes

„Şi eu, şi fratele meu Emil am terminat facultatea în 1992. Eu sunt inginer mecanic, nu sunt specializat în industria alimentară, dar am angajat ingineri care să se ocupe profesional de partea asta. Am început amândoi cu tarabe, prin 1992. La momentul acela, permitea primăria să-ţi pui măsuţe pe trotuar şi să vinzi ţigări şi tot felul de turcisme. De acolo, încet-încet, ne-am dezvoltat o afacere de distribuţie. Am văzut că se vindeau bine croissanturile şi mi-am spus că pot să produc şi eu. Aşa am început, cu o linie de producţie mică şi cu circa 30 de oameni, în 2002” ne spune Valentin Ancuţa.

În 2007-2008, Derpan a investit circa 2,5 milioane de euro în liniile de producţie.

„Producem, acum, 2,5 milioane de bucăţi anual şi sperăm să creştem cifrele de producţie. În acelaşi timp, am ajuns la o cifră de afaceri de peste cinci milioane de euro şi ne dorim să creştem până la 6,5 milioane de euro, în perioada imediat următoare”, ne spune Valentin Ancuţa.

SC Derpan SRL produce croissanturi, brioşe, ştrudele şi alte categorii de articole de patiserie.

Flux continuu şi 160 de locuri de muncă

Pentru Smârdan şi localităţile din jur, existenţa Derpanului este aproape o binecuvântare. Doar inginerii - şapte sau opt - sunt din oraş. În rest, cei circa 150 de lucrători din fabrică au domiciliul stabil în Smârdan şi în localităţile limitrofe. "La noi se lucrează în flux continuu. Am oprit liniile de Revelion, vom mai opri de Paşti şi apoi sper că până la Revelionul următor să nu mai fie nevoie să întrerupem producţia", spune administratorul SC Derpan SRL.

Cifrele vorbesc

În 2009, Derpan a avut o cifră de afaceri de 22.747.919 lei şi un profit de 619.841 de lei. În 2010, cifra de afaceri a fost de 19.742.552 lei, iar profitul de 185.529 lei. În 2011, cifra de afaceri a fost de 15.135.333, iar profitul de 14.265 lei. În 2012, cifra de afaceri a fost de 19.090.473 lei, iar profitul de 3.007 lei.

Ce-ar trebui să facă statul pentru producător

Două sunt reglementările pe care le-ar putea opera statul român, astfel încât producătorului autohton să-i fie mai bine. "Din punctul meu de vedere, TVA-ul ar trebui să scadă. În ţările Europei de Vest, TVA-ul la alimente fie este mic, fie a fost eliminat. Ştiu pentru că vând în ţările astea. Spre exemplu, în Grecia este de 13 la sută, în Germania de şapte la sută, iar în Anglia este zero. Preţurile ar putea evolua altfel cu TVA zero. Vorbim aici, practic, despre nişte bani care fie merg la stat, fie rămân la agentul economic. Depinde cum credem că e mai bine: să-i cheltuiască statul sau producătorul. Părerea mea este că mai bine este să îi cheltuiască investitorul. De ce? Chiar dacă eşti patron, nu mănânci cu două guri, aşa că atunci când îţi rămân bani, îi investeşti tot în afaceri, iar asta e bine pentru economie", apreciază Valentin Ancuţa.

Apoi, piaţa de desfacere ar trebui să fie mult mai accesibilă producătorului mic şi mijlociu. "N-ar trebui să avem supermarket de cartier. Faptul că la noi toate supermarketurile sunt în oraş nu face decât să omoare magazinele mici. Din punctul meu de vedere, magazinele mai mari de 200 de metri pătraţi ar trebui să fie, toate, în afara oraşului. Aşa este în străinătate. Până şi la New York se aplică acelaşi sistem", precizează Valentin Ancuţa.

"Resursele se cumpără prin negociere directă"

Se anunţă scumpiri pe toată linia, în sectorul alimentar, din pricina creşterii preţului la gaz şi energie electrică. "Noi nu scumpim. Din punctul nostru de vedere, utilităţile nu prea s-au scumpit. În Smârdan, nu avem gaz, aşa că funcţionăm cu GPL. Iar GPL îţi poţi cumpăra de pe piaţa liberă, avem o mulţime de oferte din care putem alege. Pe piaţa energiei e la fel. Nu ne alegem furnizori decât în urma negocierilor directe, aşa că depinde şi de tine cât plăteşti pentru utilităţi", este de părere omul de afaceri.

Fişa afacerii

Nume: SC Derpan SRL

Domeniu de activitate: industrie alimentară, producţie

Înfiinţare: 2002

Cifră de afaceri: peste cinci milioane de euro

Număr angajaţi: 160

Cine este  Valentin Ancuţa

Administratorul SC Derpan SRL are 46 de ani şi a absolvit facultatea la Galaţi. Este de profesie inginer mecanic şi a intrat oficial în afaceri în 1992. S-a ocupat de vânzare şi distribuţie, dar spune că producţia îi place cel mai mult. "Dacă ar trebui să o iau din nou de la capăt acum, aş alege să fac tot producţie", declară Valentin Ancuţa.

Citit 10045 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Aprilie 2014 11:36

11 comentarii

 • postat de corn si lapte
  Vineri, 04 Aprilie 2014 11:54
  212.36.10.***
  nu v-a durut stomacul dupa ce ati mancat aceste produse ?
  2
  5
  Raportează
 • postat de Luminita S
  Joi, 03 Aprilie 2014 11:38
  213.233.88.***
  eternele cleveteli ale celor care nu sant in stare sa puna doua paie cruce,,,,profitul nu se calculeaza in functie de cifra de afaceri,la dimensiunea,a ceea ce au creat acesti doi intreprinzatori,cheltuielile sunt pe masura , mai ales in conditiile impozitarilor actuale,a costurilor actuale,etc,la care se adauga,costurile cu salariatii,cas-uri .energie marcheting...e intreaga poveste....bucurati-va galateni,ca avem cu ce sa ne mandrim,cinste lor si sa-i respectam ptr ceea ce au facut ptr locurile de munca create,,,,altii distrug si fura cu toptanu...ei dezvolta...voi cei ce dati cu pietre, de ce nu cautati sa-i eclipsati prin ceea ce creati voi insiva nu cu cleveteli,,,,va urez succes in ai depasi...a...era sa uit ....e rau ca au accesat fonduri europene????
  6
  7
  Raportează
 • postat de Seven Days
  Joi, 03 Aprilie 2014 10:29
  188.26.124.***
  Multumesc "Hai cu plagiatul!" pentru confirmarea parerii exprimate ca utilajele arat jalnic pentru nu sunt intretinute corect ... comparand pozele cu cele din articolul Vietii Libere din 8.05.2012 (http://www.viata-libera.ro/economie/30223-in-criza-rezista-cei-care-se-reinventeaza-croissant-cu-crema-de-inteligenta) diferenta se poate vedea clar!!!
  Problema este ca prezentarea actuala nu te mai imbie sa cumperi un croissant, cand vezi in ce fel de spatii, cu ce utilaje si cum este fabricat acesta ...
  Sunt convins ca daca am avea imagini de la spatiile de productie ale fabricantilor sau alte spatii in care se comercializeaza sau servesc alimente (bucataria restaurantelor, depozitele supermarketurilor, s.a.m.d.) ne-am gandi de doua ori inainte de a consuma!!!
  Pacat ca o prezentare cu fapte si cifre (e discutabil daca profitul a fost dimensionat corect ... neavand informatii cred ca nu e normal sa ne exprimam!) a unei afaceri de productie, care ar trebui sa aduca apreciere si laude celor care o desfasoara, nu este sustinuta si de imagini macar satisfacatoare!
  Mai ales ca, ar trebui sa se stie ... "imaginea este sufletul comertului!"....
  6
  0
  Raportează
 • postat de un cunoscator
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 11:53
  213.218.53.***
  pentru razvan - ar trebui sa stai acolo vreo 2-3 zile sa vezi cata debandada este dpdv organizatoric. in ceea ce priveste nivelul salariilor e jale.

  pentru Mira- respect pentru angajati nu prea exista in firma asta.

  mi se pare un pic ciudata evolutia profitului desi cifra de afaceri s'a invartit in jurul valorii de 20 milioane. stiu ca s'au facut multe investitii in ultimii 3 ani dar daca nu ma insel au fost accesate fonduri europene.
  oricum, de retinut ca acea scadere drastica a profitului nu e datorata cheltuielilor salariale. si sa fim seriosi 3.000 profit in 2012 la ce au acolo?? WTF si un chiosc de cartier scoate profit mai mare daca lucreaza legal.
  au fost si ceva vizite de pe la DNA , garda financiara pe acolo.... PUTEEEE FRATE
  4
  9
  Raportează
 • postat de Hai cu plagiatul!
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 11:23
  91.216.52.***
  S-a mai facut, vezi În criză, rezistă cei care se reinventează - Croissant cu cremă de inteligenţă din Viata liber din 8 mai 2012. Doar ca acolo pozele erau mai vii, pline de culoare si angajatii nu stateau cu spatele la camera. Si, poate cel mai important, numele localitatii era scris corect, cu R!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Mira
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:22
  83.103.238.***
  Felicitari! Sunt convinsa ca alaturi de stiinta de carte au mai existat seriozitate,perseverenta si respect pentru angajati Trebuie sa ne bucuram ca mai exista afaceri reusite si sa apreciem!
  7
  7
  Raportează
 • postat de razvan
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 10:01
  92.80.153.***
  camatari -necamatari..mafioti- nemafioti,oamenii au dat 160 de locuri de munca...intotdeauna romanau le gaseste defecte unora care reusesc...eternul nemultumit..romanul! :)
  8
  17
  Raportează
 • postat de suparatu
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 09:52
  5.13.161.***
  Niste mafioti rapace si colerici !
  6
  14
  Raportează
 • postat de Seven Days
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 09:44
  188.26.124.***
  Pozele prezentate nu va avantajeaza deloc ... galeti puse una in alta, asteptand sa fie umplute cu resturile cazute de pe flux, utilajele nu par a fi foarte bine intertinute ... poate in afara de Revelion si Paste ar mai trebui o zi de pauza pentru curatenie si curatare utilaje!
  4
  12
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 08:03
  5.13.244.***
  La asa cifra de afaceri cam putin profit, tinand cont ca nu se scuteste impozitul pe profitul reinvestit.
  3
  11
  Raportează
 • postat de baubau
  Miercuri, 02 Aprilie 2014 06:47
  79.112.11.***
  Cat mai este dobanda la camata? Ar trebui ca cinstitii astia doi sa stie ca doar jumatate din bani asa i-au facut?
  Dar de Tudose (Autostop) mai stiu ei ceva? Ar trebui, avand in vedere de cati bani l-au supt, prieteneste, cu "dobanzile" alea astronomice pe termene foarte scurte.

  Daca astia tin Galatiul in viata, inseamna ca treaba este oabla rau!
  4
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.