Electrocentrale vrea să ia locul Apaterm

Electrocentrale vrea să ia locul Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Scopul termocentralei este acela de a-şi însuşi rolul de distribuitor de apă caldă şi căldură către gălăţeni *

Electrocentrale îşi sabotează propriul client. Producătorul de agent termic primar a atacat hotărârea de reorganizare judiciară a societăţii edilitare Apaterm, pronunţată de Tribunalul Galaţi în iunie, la mai puţin de o lună după ce Apaterm şi-a declarat insolvenţa.

„La Apaterm este declanşată procedura de insolvenţă. Noi am depus recurs la această hotărâre judecătorească, la Tribunal, la Secţia Comercială. Am depus recurs din cel puţin două considerente. Unul ar fi acela că insolvenţa atrage după sine ridicarea executării conturilor, pe care noi am generat-o acum un an. Al doilea motiv este acela că, având peste 50 la sută din ponderea creanţelor Apaterm, suntem cel mai important creditor al societăţii, iar opţiunea administratorului judiciar era a principalului creditor”, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale, Iulian Aramă.

Pentru agentul termic primar pe care l-a consumat pentru a prepara apa caldă şi pentru a alimenta populaţia cu căldură, Apaterm îi datorează societăţii Electrocentrale nu mai puţin de 339.341.779 de lei, adică peste 100 de milioane de dolari, potrivit datelor comunicate de producător. Suma este aproape egală cu cifra de afaceri din 2010 a termocentralei!

Dacă recursul declarat de Electrocentrale va fi admis de instanţă, procedura de reorganizare a societăţii Apaterm va fi oprită. Şi, având în vedere dezechilibrul financiar grav cu care se confruntă unitatea edilitară, există riscul ca ea să intre în faliment.

Or, tocmai asta e dorinţa termocentralei, care urmăreşte să preia de la Apaterm activitatea de distribuţie a apei calde şi a căldurii, pentru care deţine deja licenţă de la autoritatea de profil.

„Dacă instanţa admite opoziţia noastră la acţiunea de reorganizare judiciară, Apaterm revine la forma iniţială şi are posibilitatea de a realiza un alt program de reorganizare, consultându-ne şi pe noi, în calitate de principal creditor”.

„Personal, însă, nu văd nicio altă soluţie pentru Apaterm în afară de faliment. Distribuţia de apă caldă şi căldură către populaţie o putem prelua noi, pentru că avem licenţă de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitate de Utilităţi Publice. La ora actuală, aceasta e singura soluţie viabilă pentru populaţia oraşului Galaţi”, a spus directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi.

Cei de la CET spun că ne va fi mai bine cu ei

Cererea formulată de termocentrală va fi judecată pe 10 august. În aşteptarea unui verdict pozitiv, reprezentanţii acesteia pledează pentru propria cauză.

„Preţul reglementat al gigacaloriei este 151,89 de lei. În acest moment, există consumatori, clienţi ai Electrocentrale Galaţi, care sunt proprietari de schimbătoare de căldură şi care beneficiază de acest serviciu la preţul de 151,89 de lei gigacaloria, în condiţiile în care consumatorul casnic plăteşte aproape 300 de lei, cât este gigacaloria la Apaterm”.

„Practic, acest intermediar, care este Apaterm, dublează preţul. Cel mai bun exemplu este Grupul Şcolar Industrial Metalurgic, care, atunci când deţinea punctul termic, era clientul nostru şi plătea mult mai puţin decât acum, când este clientul Apaterm”, a explicat Iulian Aramă.

Să mai spunem că, pe 7 iunie, Tribunalul Galaţi a admis cererea Apaterm de deschidere a procedurii generale de insolvenţă, a numit firma Rominsolv SPRL Bucureşti administrator judiciar al societăţii edilitare şi a fixat data adunării creditorilor pe 11 octombrie.

Primarul Dumitru Nicolae: „Este o acţiune politică, de la cap la coadă”

Primarul Dumitru Nicolae nu crede că instanţa de judecată ar putea da dreptate Electrocentrale şi că s-ar bloca astfel reorganizarea judiciară a Apaterm.

„Este o acţiune politică, de la un cap la altul. Nu Apaterm a fost dat în judecată, ci populaţia Galaţiului. Electrocentrale nu are cum să distribuie agent termic. Arătaţi-mi dacă mai există în lumea asta o centrală care să funcţioneze cu 50 de megawaţi şi să aibă 500 de angajaţi! Nu există!”

„Dacă Electrocentrale voia să-i ajute pe gălăţeni, trebuia să producă energie termică pentru populaţie, cu costuri mici. Nu cred că reorganizarea Apaterm va fi blocată. Noi ne vedem de reorganizarea ei, având în vedere instanţa de judecată ne-a dat deja o hotărâre în acest sens”, ne-a declarat Nicolae. (Anca Melinte)

Citit 2343 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.