Peste 750 de firme gălăţene suspendate, într-o săptămână

Peste 750 de firme gălăţene suspendate, într-o săptămână
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ghişeele Registrului Comerţului au fost luate cu asalt de întreprinzătorii speriaţi de impozitul forfetar * Ieri, 4 mai, se aflau în lucru 190 de cereri de suspendare a activităţii unor firme * Între 27 aprilie şi 4 mai peste 750 de societăţi au fost trecute pe „linie moartă” *

„Taxa lui Pogea” privind impozitul forfetar, intrată în vigoare de la 1 mai, a generat o undă de şoc în rândul micilor întreprinzători. Practic, Oficiul Registrului Comerţului (ORC) lucrează în stare „de asediu”, avalanşa de cereri pentru suspendarea activităţii unor firme ducând la o înzecire a fluxului de lucru.

Cererile de suspendare a activităţii au început să se multiplice încă de pe la mijlocul lunii trecute, micii întreprinzători sperând astfel să scape de impozitele forfetare, considerate prea împovorătoare pentru activităţile lor.

Spre sfârşitul lunii aprilie, „cu funia ce se apropia de par”, cererile au crescut exponenţial. Dacă în 27 aprilie au fost 64 de cereri pentru suspendarea activităţii, pe 29 aprilie au ajuns la 192 de cereri, iar pe 30 mai s-a ajuns la 231 de cereri.

„Astăzi (4 mai – n.r.) avem în curs de soluţionare 190 de cereri pentru suspendarea activităţii. Precizăm că, odată depusă cererea, aceasta este considerată data de referinţă pentru suspendarea activităţii firmei”, ne-a declarat Răducan Oprea, directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Astfel, în decurs de o săptămână, în perioada 27 aprilie – 4 mai, şi-au suspendat activitatea 755 de societăţi, în condiţiile în care, în total, în evidenţele ORC figurează 1.631 societăţi cu activitatea suspendată.

Spre comparaţie, dacă în ultimele zile numărul firmelor intrate „pe linie moartă” a ajuns de ordinul sutelor, numărul societăţilor comerciale nou înfiinţate, de la începutul anului, a fost de 548, în timp ce asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate au fost în număr de 502. 

Suspendare în prelungiri

Pentru a se face faţă solicitărilor, activitatea ORC a fost recalibrată, fiind mărit numărul de funcţionari pentru primirea solicitărilor din partea publicului.

„S-au luat funcţionari din alte posturi şi aduşi la ghişeele cu publicul, pentru a reduce la minimum posibil timpul de aşteptare şi timpul de soluţionare a cererilor. De asemenea, am avut o prelungire de program, în sensul că pentru solicitanţii care au ajuns până la ora 16.00 (pentru depunerea actelor) personalul a rămas în continuare pentru soluţionarea cererilor. S-a ajuns cu activitatea până la ora 20.00 – 21.00. Chiar şi ieri şi alaltăieri (sâmbătă şi duminică – n.r.), o parte dintre funcţionari au lucrat la aceste înscrisuri”, a precizat directorul Răducan Oprea.

Prin suspendarea activităţii comerciale a unei societăţi, deşi se păstrează statutul de persoană juridică, este oprită orice altă activitate, indiferent de natura ei – producţie, servicii etc. În procesul de suspendare intră inclusiv autorizarea activităţilor din obiectul de activitate al firmei.

Astfel, dacă un întreprinzător îşi declară firma suspendată, dar într-un fel sau altul continuă o activitatea, el poate intra în zona infracţionalului. Teoretic, suspendarea unei firme la ORC poate dura trei ani de zile. O eventuală reluare a activităţii se face tot la ORC, printr-o procedură de încetare a suspendării şi reautorizare.

Citit 1501 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.