Situaţie CRITICĂ la Galaţi/ Romgazul va cere INSOLVENŢA Electrocentrale

Situaţie CRITICĂ la Galaţi/ Romgazul va cere INSOLVENŢA Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit surselor din domeniul energetic, furnizorul de gaze naturale Romgaz va cere insolvenţa companiei Electrocentrale Galaţi în următoarele două săptămâni. Situaţia este una îngrijorătoare pentru populaţia Galaţiului, care poate rămâne fără căldură în această iarnă. De altfel, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a declarat, pentru economica.net, că situaţia de la malul Dunării este una critică.

“Avem de recuperat cam 140 de milioane de lei. Facturile curente le plătesc. Pentru datoriile vechi avem un calendar de reeşalonare, pe care însă nu le respectă şi nu prea plătesc din urmă” a declarat Metea.

Directorul Electrocentrale Galaţi, Octavian Graure, a recunoscut şi el că există probleme reale în ceea ce priveşte datoriile istorice ale companiei. Contactat telefonic, acesta a declarat pentru "Viaţa Liberă" că au existat întâlniri atât la Bucureşti, cât şi la Galaţi pentru găsirea unei soluţii viabile de reeşalonare. "Situaţia este una foarte slabă din punct de vedere financiar în acest moment, din cauza datoriilor istorice. Aş putea spune că situaţia este chiar una catastrofală. Vom lua o decizie în zilele ce urmează, pentru a vedea ce este de făcut. Pe de altă parte, vă dau un singur exemplu. De când am venit, eu am dat afară 140 de oameni, pentru a rentabiliza societatea. Pe de altă parte, Apaterm are pe timp de vară peste 800 de angajaţi. Este foarte complicat să ne descurcăm, în condiţiile în care au fost tăiate datoriile Apaterm către noi, datorii ce însumau peste 300 de milioaner de lei", a explicat directorul Electrocentrale. Acesta consideră că trebuie luate măsuri drastice încă din această vară, pentru a se evita o situaţie gravă în lunile de iarnă.

Electrocentrale Galaţi operează una dintre cele mai mari centrale electrice de termoficare (CET) din România. CET Galaţi funcţionează cu gaze şi păcură şi are o putere instalată de 360 MW. CET Galaţi are datorii către Romgaz pentru că, la rândul său, termocentrala nu îşi poate recupera banii de la Apaterm, iar aceasta nu îi poate strânge de la restanţierii la plata căldurii şi apei calde.

Citit 4239 ori Ultima modificare Luni, 09 Iunie 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.