Situaţie CRITICĂ la Galaţi/ Romgazul va cere INSOLVENŢA Electrocentrale

Situaţie CRITICĂ la Galaţi/ Romgazul va cere INSOLVENŢA Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit surselor din domeniul energetic, furnizorul de gaze naturale Romgaz va cere insolvenţa companiei Electrocentrale Galaţi în următoarele două săptămâni. Situaţia este una îngrijorătoare pentru populaţia Galaţiului, care poate rămâne fără căldură în această iarnă. De altfel, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a declarat, pentru economica.net, că situaţia de la malul Dunării este una critică.

“Avem de recuperat cam 140 de milioane de lei. Facturile curente le plătesc. Pentru datoriile vechi avem un calendar de reeşalonare, pe care însă nu le respectă şi nu prea plătesc din urmă” a declarat Metea.

Directorul Electrocentrale Galaţi, Octavian Graure, a recunoscut şi el că există probleme reale în ceea ce priveşte datoriile istorice ale companiei. Contactat telefonic, acesta a declarat pentru "Viaţa Liberă" că au existat întâlniri atât la Bucureşti, cât şi la Galaţi pentru găsirea unei soluţii viabile de reeşalonare. "Situaţia este una foarte slabă din punct de vedere financiar în acest moment, din cauza datoriilor istorice. Aş putea spune că situaţia este chiar una catastrofală. Vom lua o decizie în zilele ce urmează, pentru a vedea ce este de făcut. Pe de altă parte, vă dau un singur exemplu. De când am venit, eu am dat afară 140 de oameni, pentru a rentabiliza societatea. Pe de altă parte, Apaterm are pe timp de vară peste 800 de angajaţi. Este foarte complicat să ne descurcăm, în condiţiile în care au fost tăiate datoriile Apaterm către noi, datorii ce însumau peste 300 de milioaner de lei", a explicat directorul Electrocentrale. Acesta consideră că trebuie luate măsuri drastice încă din această vară, pentru a se evita o situaţie gravă în lunile de iarnă.

Electrocentrale Galaţi operează una dintre cele mai mari centrale electrice de termoficare (CET) din România. CET Galaţi funcţionează cu gaze şi păcură şi are o putere instalată de 360 MW. CET Galaţi are datorii către Romgaz pentru că, la rândul său, termocentrala nu îşi poate recupera banii de la Apaterm, iar aceasta nu îi poate strânge de la restanţierii la plata căldurii şi apei calde.

Citit 3961 ori Ultima modificare Luni, 09 Iunie 2014 18:03

6 comentarii

 • postat de mafia electrica
  Marți, 10 Iunie 2014 22:24
  79.116.107.***
  romania este o organizatie mafiota care exporta gaz rusesc si carbune sub forma de curent electric
  0
  2
  Raportează
 • postat de AAA
  Marți, 10 Iunie 2014 10:01
  5.13.192.***
  Cand au fost "obligati" cei de la Romgaz de Guvern sa preia Electrocentrale Galati anul trecut in contul datoriilor, a venit fotbalistul primar si a spus ca el face motoare termice si nu ia energie termica de la CET.Cei de la Romgaz s-au retras ca un CET este profitabil cand produce energie termica si energie electrica, adica in cogenerare.Romgaz folosea la Galati gaze din intern, care sunt mai ieftine, au forta de a face investitii si astfel era posibil sa scada si costurile cu mult.Prin preluarea de catre Romgaz se facea un parteneriat si cu Arcelor pentru vanzare de energie electrica la un pret mai bun.Dar multumim fotbalistului primar ca pe langa falimentarea CET, va urma si falimentarea Apaterm si astfel o sa ramana aprox 1300 de oameni pe strazi.Dar lasa mariusica se mai deschid vreo 5 supermarketuri si toata lumea din Galati, marea majoritate, vor fi vanzatori/vanzatoare.Asta a fost politica dusa de psdisti(ca doar mariusica nu tine cu partidul sau) de la revolutie incoace:sa tina lumea sub papuc, sa-i prosteasca cu mici, bere, faina , ulei, galeti.
  3
  17
  Raportează
 • postat de Costi
  Marți, 10 Iunie 2014 08:59
  5.13.151.***
  Sa ia aminte cei care se incalzesc de la stat...ca iar vine iarna si va plangeti ca ati ramas in frig fara niciun avertisment.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 10 Iunie 2014 07:30
  5.13.196.***
  Va trece si vara 2014 ,va veni vremea deschiderii incalzirii pentru galatenii datornici sau buni platnici si se vor da iarasi ceva milioane pentru aceasta ,vin legerile prezidentiale si instalarea "alesului asistatilor social " la Cotroceni .A facut oare cineva o analiza la rece cat a costat bugetul (local sau central) mentinerea in viata a acestui sistem de incalzire gandit si realizat in alta "iepoca" si cat se putea moderniza sistemul de incalzire cu banii aruncati pe apa sambetei? Mai exita oare undeva in tara o situatie similara , sa furnizezi intr-o frenezie inconstienata servicii datornicilor stiind ca nu vor mai plati niciodata ( Bucurestiul nu se pune ,cetatenii de acolo sunt mai romani de cat restul cetatenilor tarii avand in vedere subventia la energia termica ,poate se constientizarea ca de acolo "a exploadat mamaliga " atunci cand le-au pus , comunistii de atunci ,cartele pe alimente si carburanti? Daca ar plati din buzunarul propriu milioanele in gaura neagra numita Apaterm , membrii CL ar fi la fel de darnici ?Nu-i mai invatati rau si electoral pe cetateni ,lamuritii ca nu mai pot consuma mai mult decat pot plati ,ca traiesc intr-o scocietate care nu este de caritate.....Ce bine ar fi sa avem cat mai mari intervalele dintre tot felul de alegeri ,
  2
  11
  Raportează
 • postat de era sovietica
  Marți, 10 Iunie 2014 07:27
  5.13.164.***
  faliment asta e cuvantul indicat atata timp cat centrala cred ca are un randament rusesc la fier vechi cu ea oamenii ar putea intra la plantat flori pe tarlaua primariei sa avem un oras colorat condus de un fundas
  9
  24
  Raportează
 • postat de cetatean cinstit
  Marți, 10 Iunie 2014 00:13
  89.136.184.***
  Ati furat ataia ani si acum va plangeti?!!
  7
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.