Statul o dă în "haiducie"/ Energia pentru marile întreprinderi, pe banii tuturor

Statul o dă în "haiducie"/ Energia pentru marile întreprinderi, pe banii tuturor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aceasta este ideea Guvernului pentru a ajuta marii consumatori, precum ArcelorMittal, să scadă costurile cu energia * Pe altă parte, marii consumatori susţin că schema de sprijin pentru energia regenerabilă nu trebuie să afecteze restul consumatorilor * Industria asigură 1,5 milioane de locuri de muncă


În plin scandal al facturilor la energie umflate de către ENEL la capitolul certificatelor verzi (menite să susţină producerea de energie din surse regenerabile – n.r.), Guvernul a luat o măsură care riscă să creeze un val de nemulţumiri prin tratamentului diferenţiat aplicat marilor consumatori în raport cu firmele mici sau simplii consumatori casnici. Mai exact, Executivul a aprobat în ultima şedinţă un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, în categoria acestora intrând companii precum ArcelorMittal, Alro sau InterAgro, aceştia urmând să fie exceptaţi de la plata de până la 85 la sută a certificatelor verzi. Proiectul de hotărâre a fost elaborat de Ministerul Economiei şi a fost susţinut de premierul Victor Ponta: "Ajuta marii consumatori, cei care creează mii, zeci de mii de locuri de muncă, care de fapt reprezintă industria, să rămână competitivi şi să îşi scadă preţurile şi costurile cu energia." Potrivit estimărilor, de această măsură ar urma să beneficieze în jur de 300 de mari consumatori de energie, bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat fiind de aproximativ 750 milioane de euro. Măsura ar urma să fie pusă în practică începând cu luna august a.c., după aprobarea notificării ce va fi înaintată Comisiei Europene. Guvernul a fost însă destul de evaziv în a explica de unde va scoate suma necesară pentru acoperirea diferenţei la plata certificatelor verzi. Astfel, cel mai probabil este că Guvernul doreşte să pună subvenţiile marilor întreprinderi în cârca milioanelor de alţi consumatori, fie ei firme mici sau consumatori casnici. Oficiali din domeniul energiei au încercat să minimalizeze impactul în facturi pentru aceste categorii de consumatori, estimându-l la „cel mult 1 la sută la MWh energie”, dar într-un an în care scumpirile se ţin lanţ, chiar şi 1 la sută e o diferenţă care s-ar simţi în buzunare.

Ce spun marile întreprinderi

Membrii Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie, din care face parte şi ArcelorMittal, salută decizia Guvernului de introducere a schemei de ajutor de stat, dar consideră că reducerea costurilor cu certificatele verzi pentru industrie nu trebuie să afecteze restul consumatorilor. Invocând prevederile CE, marii consumatori subliniază faptul că redistribuirea cotei de certificate verzi trebuie aplicată doar de ţări care nu şi-au îndeplinit ţintele pentru energia verde. “Adoptarea unui set de măsuri comune cu cele din cadrul Uniunii Europene are rolul de a permite companiilor industriale să aibă un tratament similar cu cel al competitorilor din UE, fără a afecta restul consumatorilor din România”, a declarat Marian Năstase, preşedintele ABIEC. “Această măsură, luată în conformitate cu prevederile Comisiei Europene, nu este o subvenţie acordată industriei din ţara noastră, ci este, în realitate, o diminuare a subvenţiei primite de producătorii de energie regenerabilă. Conform principiilor europene, consumatorilor industriali li se permite să îşi menţină, astfel, activitatea, evitându-se delocalizarea şi eliminându-se supracompensarea energiei verzi”.

Ce spun normele europene

În viziunea marilor consumatori, Hotărârea de Guvern (HG) privind reducere a impactului schemei de sprijin pentru energia regenerabilă vine să transpună Ghidul adoptat de Comisia Europeană privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecției mediului și energiei, pentru perioada 2014 – 2020. Acesta oferă criterii cu privire la modalitatea prin care Statele Membre au dreptul de a excepta companiile energo-intensive de la plata taxelor cu energia verde. Astfel, conform Ghidului adoptat de CE, ţările care şi-au îndeplitit sau sunt aproape de a-şi îndeplini ţinta de energie regenerabilă în total producţie de energie, printre care se numără şi România, nu vor trebui să redistribuie certificatele verzi de care va fi scutită industria. Scopul acestor măsuri este evitarea delocalizării industriei din UE. În România, de exemplu, industria asigură direct 750.000 de locuri de muncă, iar indirect 1,5 milioane de locuri de muncă.

Citit 2930 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iunie 2014 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.