PROTEST spontan la Electrocentrale/ Angajaţii societăţii vor CÂȘTIGA MAI PUȚIN

PROTEST spontan la Electrocentrale/ Angajaţii societăţii vor CÂȘTIGA MAI PUȚIN
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sporuri tăiate, salarii compensatorii pierdute, prime diminuate sau dispărute. Cam acestea ar fi, pe scurt, efectele datoriei pe care Apaterm o are către Electrocentrale pentru angajaţii producătorului de energie termică. După ce vestea despre diminuarea veniturilor salariale a ajuns la urechile angajaţilor, circa 100 de salariaţi nemulţumiţi s-au adunat, ieri, în curtea unităţii, protestul neafectând activitatea unităţii.

În urma unei prime runde de negocieri între administratorul special al Electrocentrale şi sindicatele din această societate s-a ajuns la un prim compromis în ceea ce priveşte diminuarea drepturilor salariale ale angajaţilor.

Mihai Popa, liderul de sindicat al angajaţilor de la Electrocentrale, le-a comunicat acestora din urmă concluziile la care s-a ajuns după o primă rundă de negocieri cu Sinan Mustafa, administratorul special al unităţii. Pe lângă reducerile salariale, angajaţii vor avea parte şi de alte tipuri de reduceri. "Se va reduce consumul de materiale igienico-sanitare. Din punctul de vedere al alimentaţiei, doar sudorii şi cei care lucrează la epurare chimică vor mai beneficia de lapte. De asemenea, nu se va mai acorda ajutorul din partea firmei în caz de căsătorie, va dispărea prima de pensionare. Sporurile de noapte şi pentru sâmbetele şi duminicile lucrate se vor reduce cu 50 de procente. Orele lucrate peste program nu se vor mai plăti, ci se vor transforma în zile libere luate în săptămâna imediat următoare. Pe de altă parte, vor rămâne în picioare sporurile de fidelitate şi de vechime", le-a comunicat angajaţilor liderul de sindicat.

"Noi am dat energie termică oraşului Galaţi, fără a primi bani pentru acest serviciu. Acum, acest lucru se răsfrânge asupra noastră, a angajaţilor. Oamenii ar trebui să ştie că, din factura de energie termică, aproximativ 70 de procente ar trebui să meargă spre Electrocentrale şi doar 30 de procente către Apaterm. În momentul în care plăţile la Apaterm sunt făcute din sacoşă de către administratori, în loc ca aceşti bani să fie viraţi într-un cont, compania noastră are cel mai mult de pierdut. Nu există niciun control real pe încasări", a explicat Mihai Popa, pentru "Viaţa liberă".

Pe de altă parte, administratorul special Sinan Mustafa susţine că aceste măsuri sunt absolut necesare pentru a reduce cât de cât pierderile companiei şi pentru a da un semnal clar către creditori că se încearcă salvarea producătorului de energie. "Angajaţii trebuie să înţeleagă faptul că aceste măsuri sunt absolut necesare. Fiecare dintre aceşti oameni, care au lucrat o viaţă întreagă la Electrocentrale, trebuie să înţeleagă faptul că fără aceste măsuri situaţia se poate transforma într-una dramatică", a explicat acesta.

Citit 2990 ori Ultima modificare Joi, 24 Iulie 2014 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.