Analiză VL/ Programul "Prima maşină" - TINERII şi-ar putea cumpăra AUTOMOBIL NOU cu ajutorul STATULUI

Analiză VL/ Programul "Prima maşină" - TINERII şi-ar putea cumpăra AUTOMOBIL NOU cu ajutorul STATULUI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste aproximativ o lună tinerii vor şti dacă îşi pot cumpăra maşini noi garantate de Guvern


Începând din toamna acestui an, Guvernul României va demara un program de ajutorare a celor care vor să-şi achiziţioneze o maşină nouă. Denumit generic programul "Prima Maşină", acest proiect este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Scopul demarării acestui proiect este unul triplu practic. Pe de o parte se încearcă înnoirea parcului auto, având în vedere că, în acest moment, aproximativ 60 de procente dintre autoturismele ce rulează pe drumurile patriei au peste zece ani vechime. De asemenea, un alt scop este acela de a le permite tinerilor să-şi achiziţioneze un autoturism nou, în condiţii uşor mai avantajoase faţă de cele deja existente. Cea de-a treia componentă vizează industria auto autohtonă, având în vedere că prin acest program cei interesaţi pot cumpăra un autoturism relativ ieftin, adică exact genul de autoturisme care se produc la Mioveni sau la Craiova.

Sistem inspirat din Prima Casă

Deşi încă nu s-au dat publicităţii normele de aplicare ale acestui program, surse oficiale confirmă faptul că aplicanţii vor fi nevoiţi practic să treacă prin acelaşi sistem birocratic ca şi cei care şi-au dorit o primă casă. Solicitantul va trebui practic să vină cu un dosar la bancă, dosar prin care să demonstreze că are un loc de muncă stabil şi că maşina pe care doreşte să şi-o achiziţioneze este nouă. Deocamdată Guvernul nu a comunicat care va fi limita de buget a celor care aplică, dar, potrivit aceloraşi surse, această limită se va încadra în jurul valorii de 10.000 de euro. Pe de altă parte, partea de care este responsabil statul implică garantarea guvernamentală a 50 la sută din valoarea împrumuturilor solicitate de aplicanţi, în contextul în care aceştia vor achita către bancă un avans minim de 5 la sută din contravaloarea autoturismului. Teoretic, avantajul pentru tinerii ce vor opta pentru achiziţionarea unei maşini prin această modalitate de finanţare vor primi o perioadă mai lungă de rambursare a creditului, o dobândă ceva mai mică şi încheierea unei asigurări împotriva tuturor riscurilor, pe întreaga durată de rambursare. Partea proastă pentru aplicanţi este reprezentantă de faptul că, cel mai probabil, aceştia vor avea nevoie şi de un girant solvabil care să le garanteze plata creditului în cazul în care aceştia sunt neserioşi sau nu îşi mai permit plata ratelor. Înainte de a se demara acest program, reprezentanţii Guvernului au anunţat că vor avea mai multe întâlniri cu reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile din România pentru a stabili o sumă maximă pentru proiect, precum şi idei de bună derulare ale programului.Ministrul Economiei consideră că "nu există tânăr care să nu-şi dorească să conducă o maşină", aceasta fiind şi motivaţia proiectului în viziunea dumnealui. Pentru moment, nu este clar dacă proiectul "Prima Maşină" poate fi cumulat în vreun fel cu ofertele Rabla, cu toate că această posibilitate ar implica o dublă reducere acordată pentru un produs, lucru rar întâlnit în această industrie.

Rabla, un alt stimulent

Faptul că, în ciuda crizei economice, românii îşi doresc în continuare maşini noi, este demonstrat şi de cifrele date publicităţii la începutul acestei luni de către Administraţia Fondului de Mediu (AFM), autoritatea care se ocupă de derularea Programului Rabla. Astfel, AFM a anunţat încheierea unei noi etape de evaluare şi validare a dosarelor depuse de persoanele juridice şi instituţiile publice în Programul Rabla 2014. De la jumătatea lunii iulie, numărul tichetelor distribuite a crescut de la 874 la 1.575. În această etapă, au fost analizate 332 de dosare depuse de persoane juridice şi instituţii publice. Dintre acestea, 109 dosare au fost acceptate pentru 673 autovehicule şi 223 dosare au fost respinse. De asemenea, în Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost acceptate şi 5 contestaţii pentru 13 autovehicule. Printre beneficiarii selectaţi în această etapă se numără DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor), cu 429 de tichete, Direcţia Generală Logistică a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu 21 de tichete, şi o unitate militară din Capitală care va achiziţiona, prin programul Rabla, 51 de autovehicule. Persoanele juridice şi instituţiile publice care au fost acceptate în program se pot adresa unuia dintre producătorii/dealerii auto care au fost validaţi în Programul „Rabla 2014“. Cei care au fost respinşi au posibilitatea să depună contestaţii începând de luni, 4 august, în termen de 5 zile. De asemenea, solicitanţii respinşi pot depune un nou dosar de acceptare până pe 1 septembrie 2014, a mai precizat AFM. Pentru Programul Rabla 2014, AFM a emis 3.000 tichete, disponibile persoanelor fizice şi juridice.

Semne bune dinspre... "Prima Casă"

Poate cel mai important etalon pentru Guvern este reprezentat de rezultatele programului "Prima Casă", program ce a inspirat şi iniţiativa "Prima Maşină". Din păcate, gălăţenii nu s-au înghesuit să-şi cumpere case prin acest program, pe malul Dunării înregistrându-se un procent mai mic de doi la sută din numărul total al caselor achiziţionate prin acest sistem de creditare. Astfel, după primele şase luni ale anului 2014, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) înregistrează peste 11.000 de garanţii acordate în cadrul Programului "Prima Casă". În topul pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite, se găsesc: municipiul Bucureşti cu 27,6 la sută din total, judeţul Cluj cu 8,1 la sută, judeţul Ilfov cu 7,1 la sută, judeţul Timiş cu 5,8 la sută şi judeţele Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi cu procente cuprinse între 3-5 la sută fiecare. Din analizele statistice efectuate reiese că programul "Prima Casă" a fost accesat cu preponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani care au preferat achiziţionarea apartamentelor de două camere. "Prin contractele încheiate de la începutul Programului şi până la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM SA a acordat peste 119.200 de garanţii, în valoare de circa 2.303 milioane euro, pentru credite accesate în valoare de peste 4.560 milioane euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.300 Euro", se arată într-un comunicat remis presei de FNGCIMM. Rata de nerambursare a creditelor prin programul "Prima Casă" este de 0,2 la sută , plafonul disponibil în acest moment in cadrul programului fiind de circa 1.090 milioane lei.

Citeşte şi: Care sunt CELE MAI IEFTINE autoturisme din România

Citit 5865 ori Ultima modificare Duminică, 17 August 2014 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.