PREŢUL APEI CALDE iscă un nou SCANDAL/ Aberaţii prin FACTURILE emise de APATERM

PREŢUL APEI CALDE iscă un nou SCANDAL/ Aberaţii prin FACTURILE emise de APATERM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a ajuns la situaţia absurdă că metrul cub de apă caldă costă diferit de la un bloc la altul, deşi, după logică şi după lege, tariful ar trebui să fie unic * Apaterm promite că va face verificări cu privire la situaţia semnalată


Pe 14 august s-au încheiat oficial debranşările de la sistemul de apă caldă şi căldură, sistem patronat de Apaterm.  Pe lângă multele hibe pe care le are sistemul centralizat de furnizare a agentului termic şi despre care noi am scris constant, unul dintre motivele de disperare ale gălăţenilor îl reprezintă modul în care este calculată factura. De multe ori, aceasta îi determină să decidă că vor să renunţe la serviciile Apaterm.

Un exemplu cât se poate de simplu vine de la un administrator din cartierul Mazepa, care ne-a semnalat un fapt absolut aberant: preţul gigacaloriei diferă de la o scară la alta ale aceluiaşi bloc. "Cum este posibil ca la blocul BR 3, la scara 1, 58,450 metri cubi de apă caldă să se folosească 1,451710 gigacalorii, iar la scara doi, pentru 58,010 metri cubi să se folosească  2,44371 gigacalorii?" se întreabă domnul Răzghin.

Practic pentru transformarea aceleiaşi cantităţi de apă rece în apă caldă se foloseşte o cantitate aproape dublă de căldură.

"Explicaţia s-ar putea pune pe seama aparatelor de măsură ale Apaterm, care înregistrează defectuos consumurile, aparate care practic generează lună de lună acel adaos pe care îl suportă populaţia", mai explică administratorul Asociaţiei 177 din Galaţi.

Facturi fundamental diferite

Luând ca etalon asociaţia 177, se poate observa cum, în aceleaşi condiţii, gălăţenii care locuiesc în blocurile deservite de aceeaşi asociaţie de locatari sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume diferite pentru acelaşi consum. Aşa se face că, în luna iulie a anului 2014, consumul total de apă caldă facturat pentru blocul BR 3, scara 1, se ridică, potrivit facturilor emise de Apaterm, la 58,450 metri cubi. Pentru această cantitate, proprietarii trebuie să scoată din buzunare, în total, 762 de lei. La acelaşi bloc, însă la scara 2, consumul se ridică la 58,010 metri cubi. Deşi este un consum puţin mai mic, proprietarii ce locuiesc în această scară trebuie să plătească, în total, 1005,19 lei.

Potrivit administratorului, la BR 2, scara 3, un metru cub de apă caldă costă 11,119 lei, la BR 3, scara 1, costă 13,042 de lei, la Br 3, scara 2 - 17, 318 lei, la BR 3, scara 3 - 11,035 de lei, la BR 3, scara 4 - 10,439 de lei, în timp ce la BR 3, scara 5, un metru cub de apă caldă este facturat cu 12,130 de lei. Practic, pentru acelaşi serviciu, nu există un preţ unitar.

Ce scrie pe site-ul Apaterm 

Datele oficiale arată cum este calculat preţul apei calde pentru populaţie. Acesta se compune din: preţul energiei termice necesară preparării apei şi din preţul apei reci folosită la preparare. Acesta din urmă este stabilit de S.C. APĂ CANAL S.A. Galaţi, conform Hotărârii nr. 38/2011, astfel: pentru populaţie 4,29 lei/metru cub preţ apă potabilă, 2,17 lei/mc tarif canalizare epurare. Total 6,46 lei/mc, cu menţiunea că acest preţ are inclus TVA de 24 la sută. Pentru restul utilizatorilor, preţul este 3,46 lei/mc pentru apă potabilă şi  1,75 lei/mc tariful pentru  canalizare/epurare.  Total 5,21 lei/mc, cu menţiunea că acest tarif nu are inclus TVA de 24 la sută.

"A fost dispusă verificarea calculului pentru a elimina suspiciunea existenţei diferenţelor dintre consumul înregistrat la branşament şi consumul declarat de consumatori", a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

CITEŞTE ŞI: Gălăţenii din peste 170 de asociaţii, EXCLUŞI de la DEBRANŞARE/ De APATERM, SCAPĂ cine poate

Citit 7481 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.