PREŢUL APEI CALDE iscă un nou SCANDAL/ Aberaţii prin FACTURILE emise de APATERM

PREŢUL APEI CALDE iscă un nou SCANDAL/ Aberaţii prin FACTURILE emise de APATERM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a ajuns la situaţia absurdă că metrul cub de apă caldă costă diferit de la un bloc la altul, deşi, după logică şi după lege, tariful ar trebui să fie unic * Apaterm promite că va face verificări cu privire la situaţia semnalată


Pe 14 august s-au încheiat oficial debranşările de la sistemul de apă caldă şi căldură, sistem patronat de Apaterm.  Pe lângă multele hibe pe care le are sistemul centralizat de furnizare a agentului termic şi despre care noi am scris constant, unul dintre motivele de disperare ale gălăţenilor îl reprezintă modul în care este calculată factura. De multe ori, aceasta îi determină să decidă că vor să renunţe la serviciile Apaterm.
Un exemplu cât se poate de simplu vine de la un administrator din cartierul Mazepa, care ne-a semnalat un fapt absolut aberant: preţul gigacaloriei diferă de la o scară la alta ale aceluiaşi bloc. "Cum este posibil ca la blocul BR 3, la scara 1, 58,450 metri cubi de apă caldă să se folosească 1,451710 gigacalorii, iar la scara doi, pentru 58,010 metri cubi să se folosească  2,44371 gigacalorii?" se întreabă domnul Răzghin.
Practic pentru transformarea aceleiaşi cantităţi de apă rece în apă caldă se foloseşte o cantitate aproape dublă de căldură.
"Explicaţia s-ar putea pune pe seama aparatelor de măsură ale Apaterm, care înregistrează defectuos consumurile, aparate care practic generează lună de lună acel adaos pe care îl suportă populaţia", mai explică administratorul Asociaţiei 177 din Galaţi.

Facturi fundamental diferite

Luând ca etalon asociaţia 177, se poate observa cum, în aceleaşi condiţii, gălăţenii care locuiesc în blocurile deservite de aceeaşi asociaţie de locatari sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume diferite pentru acelaşi consum. Aşa se face că, în luna iulie a anului 2014, consumul total de apă caldă facturat pentru blocul BR 3, scara 1, se ridică, potrivit facturilor emise de Apaterm, la 58,450 metri cubi. Pentru această cantitate, proprietarii trebuie să scoată din buzunare, în total, 762 de lei. La acelaşi bloc, însă la scara 2, consumul se ridică la 58,010 metri cubi. Deşi este un consum puţin mai mic, proprietarii ce locuiesc în această scară trebuie să plătească, în total, 1005,19 lei.
Potrivit administratorului, la BR 2, scara 3, un metru cub de apă caldă costă 11,119 lei, la BR 3, scara 1, costă 13,042 de lei, la Br 3, scara 2 - 17, 318 lei, la BR 3, scara 3 - 11,035 de lei, la BR 3, scara 4 - 10,439 de lei, în timp ce la BR 3, scara 5, un metru cub de apă caldă este facturat cu 12,130 de lei. Practic, pentru acelaşi serviciu, nu există un preţ unitar.

Ce scrie pe site-ul Apaterm 

Datele oficiale arată cum este calculat preţul apei calde pentru populaţie. Acesta se compune din: preţul energiei termice necesară preparării apei şi din preţul apei reci folosită la preparare. Acesta din urmă este stabilit de S.C. APĂ CANAL S.A. Galaţi, conform Hotărârii nr. 38/2011, astfel: pentru populaţie 4,29 lei/metru cub preţ apă potabilă, 2,17 lei/mc tarif canalizare epurare. Total 6,46 lei/mc, cu menţiunea că acest preţ are inclus TVA de 24 la sută. Pentru restul utilizatorilor, preţul este 3,46 lei/mc pentru apă potabilă şi  1,75 lei/mc tariful pentru  canalizare/epurare.  Total 5,21 lei/mc, cu menţiunea că acest tarif nu are inclus TVA de 24 la sută.
"A fost dispusă verificarea calculului pentru a elimina suspiciunea existenţei diferenţelor dintre consumul înregistrat la branşament şi consumul declarat de consumatori", a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

CITEŞTE ŞI: Gălăţenii din peste 170 de asociaţii, EXCLUŞI de la DEBRANŞARE/ De APATERM, SCAPĂ cine poate

Citit 7358 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 19:59

11 comentarii

 • postat de Ioan CEPALIGA
  Luni, 18 August 2014 08:52
  89.137.226.***
  Domnule Constantin Ioan si ceilalti. Sa stiti ca fizica am facut si eu si nu din intamplare insa pretul la APA RECE se taxeaza tot dupa gigacalorie domnii mei de are pret diferit pentru metrul cub de apa? Da pierderile daca am INTEGRAL blocul contorizat cui apartin? Da apa potabila se duce cumva 100% la canalizare? Dupa umila mea parere inseamna ca ar trebui sa ma pis 100% din apa consumata ca sa fie iata taxata INTEGRAL la canalizare. Da apa pluviala nu cumva tine de precipitatii sau dupa unii tot de necesitatile fiziologice ca are incorporata fizi(ca)? Da protectia muncii pentru mine ca sa o platesc nu inseamna si un serviciu prestat sau e necesar sa stiu cum sa dau drumul la apa sa nu cumva ... sa curga si fiziologic si de la mine?
  Dupa cum variaza postarile si voturile sunteti bine infipti in a CONTRA si sa acoperiti acest management de doi lei.
  Poate mai puneti mana si pe carte mai ales cei cu fizi(ca) lor la moda.
  Si fizi-Ca cand aud ca canta cucul ca cam asa-i cantarea lui mi se aprinde tare mucul sa-i dau ca canto dumnealui ... cu fizi(ca) ce-mi calculeaza si ... vezica.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Ioan CEPAALIGA
  Luni, 18 August 2014 07:01
  89.137.226.***
  Ma bucur ca faceti si atasati si poze la unele articole. Nu pentru mine ci pentru autoritati, probatoriu, fiindca ele spun mai mult decat 1000 de cuvinte. Problema este insa si receptarea corecta a mesajelor transmise catre ei ca si ajutor in cunoasterea problemelor REALE ale urbei.
  Sunt si comentarii docte (probabil de la apaterm) care nu fac decat sa dea apa la moara JAFULUI. De aceea repostez cateva date concrete spre intelegere a problemei managementului de JAF.
  Multumesc pentru articolul cu intretinerea la bloc la BR-urile din Mazepa dar cu siguranta nu e un caz izolat. Sunt mult prea multe servicii inexistente ce se taxeaza cum ar fi si protectia muncii/lunar (124 ron factura) in suma de 2,7193 ron de apartament si cel mai mare pret la apa din toate asociatiile limitrofe la BR1B Sc.2 respectiv 8,88 ron/mc apa rece si 20,79 ron/mc la apa calda.
  E UN JAF de-ti sta mintea-n loc. Abia astept sa vina din concediu administratorul ca sa cer oficial o actiune legala in numele asociatiei sau in caz de refuz sa initiez o actiune individuala cu asociere de persoane.
  Este incredibil dar eu cu centrala termica, doua camere si doua persoane sa trebuiasca sa platesc 245 ron intretinerea lunara. Ma apropii de valoarea unei pensii sociuale si asta NUMAI din cauza acestui management de JAF si fara motivatii serioase, cu calcule discretionare de la un bloc la altul ca si tarif al aceluiasi serviciu.
  Poate ar fi bine sa ne dati posibilitatea sa va atasam si fotografiile noastre ca si proba a sesizarilor.
  Multumesc.
  6
  5
  Raportează
 • postat de Andrei Maxim
  Sâmbătă, 16 August 2014 14:45
  2.121.13.***
  Doamne cat de mult iti multumesc ca m.am mutat din oradul ala plin de hoti. Timisoara multumesc ca m.ai primit. Apaterm =spaga ,hotii,
  2
  11
  Raportează
 • postat de constantin Ioan
  Sâmbătă, 16 August 2014 10:53
  79.116.109.***
  Imi pare rau. nu pot fi de acord cu continutul articolului, deoarece autorul nu a participat in tinerete la lectiile de fizica. Nu vreau sa te superi! Pretul metrului cub de apa calda in conditiile in care pretul gigacaloriei este acelasi la toti consumatorii, difera de la un consumator la altul motivat de faptul ca termperatura la intrarea in fiecare bloc nu este aceeasi in acelasi moment, dupa cum in intervalul de 24 ore nu este aceeasi. Daca temperatura este mai mica, pentru acelasi numar de metri cubi, consumul de energie termica si ca rezultat valoarea facturii este mai mica, valoarea metrului cub de apa calda este mai mic. O simpla explicatie, pentru blocurile distantate de punctul termic, datorita pierderilor de temperatura pe tubulatura comuna, temperatura apei calde este mult mai mica decat blocurile in aval. Daca domnul presedinte/administrator nu a inteles acest lucru este necesar sa se mai documenteze. In rest este foarte usor sa aruncati cu noroi. Sunt destule alte motive reale pentru care trebuie blamat acest Apaterm si presa , prin profesionisti, asta ar trebui sa faca acest lucru.
  Cu toata stima.
  10
  5
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Sâmbătă, 16 August 2014 09:06
  178.138.97.***
  Asta se numeste campanie impotriva Apaterm. Urmaresc de ceva timp toate articolele dumneavoastra si nu vad nimic despre firmele de repartitoare, despre administratorii care FURA ( va puteti interesa chiar la Apaterm despre acesti adm. ), despre locatarii care fura apa si agent termic in stil barbar etc. Nu spun ca Apaterm este usa de biserica dar
  vinovati in primul rand de caderea sistemului centralizat sunt administratorii si presedintii de asociatie, locatarii rauplatnici, s.s.m.d. In tarile civilizate, sistemul
  centralizat merge perfect cu tot cu repartitoare dar acolo sunt alti oameni alte mentalitati. De ce primaria nu a luat atitudine pana acum referitor la cei care nu platesc ??? De ce sunt chiriasi ai primariei cu sute de milioane restante ( vezi Bl R, din M 19 ) care stau linistiti in locuitele primariei ??? Multe intrebari la care dumneavoastra domnilor jurnalisti ar trebui sa le gasiti raspunsul. O zi buna !!!
  17
  6
  Raportează
 • postat de un galatean
  Sâmbătă, 16 August 2014 08:11
  79.116.107.***
  Diferente de cost la metru cub de apa calda , exista de mult , nu este nimic nou , si cei de la curtea de conturi sau garda financiara nu s-au sesizat niciodata ... ca cei de la apaterm intocmesc facturile dupa necesitatile lor financiare si nu dupa consum nu este o noutate si am mai spus-o in nenumarate rinduri , dar cine sa auda ...? ca de , nevoile sunt mari . Sa va dau un singur ex. baiatul unui fost director de la apaterm acum vreun an si ceva a fost dat afara , fara motiv spune el , i-a dat in judecata pe cei de la apaterm si a cistigat procesul cu daune de 800 de milioane lei vechi pe care trebuie sa i le plateasca apatermul si sa il reangajeze si sa ii platesca salariul pe toata perioada ... poftim ? de unde se vor face aceste plati ma intreb , va plati cumva cel care a gresit sau s-a razbunat pe cel dat afara , eu cred ca nu ... va plati apatermul din banii oamenilor . Si asta este un singur exemplu de cum merg treburile la apaterm , si ca peste tot de altfel in sistemul bugetar , nimeni nu plateste pentru gresela lui si de aia isi permit sa greseasca mereu .
  10
  14
  Raportează
 • postat de M4A, scara I, Micro 14 - apa calda - 40,41 lei metru cub
  Sâmbătă, 16 August 2014 07:45
  5.13.214.***
  asociatia 759
  1
  7
  Raportează
 • postat de BELPHEGOR
  Vineri, 15 August 2014 09:29
  84.117.45.***
  Bai fratilor

  Pai raspunsul acestei diferente de pret este simplu :

  - Om cu experienta in profesia lui de baza DiDi (fost RECUPERATOR) , actual doar bine platit stie ca la carciuma cand se face nota de plata se adauga si DATA .

  - Ori facturile dumneavoastre ,contoarele fiind citite si valorile facturilor emise, la DATE diferite nasc si PRETURI diferite. !!!!!!!!!!!

  CA DE MESERIA RAMANE O VIATA - BRATARA DE AUR -

  Corect ........ sau ce ????????????/


  Cat priveste cioaca , cu acele contoare decalibrate ori defecte , APATERM ESTE OBLIGAT PRIN LEGE SI PE SOCOTEALA LUI , SA LE VERIFICE SA LE REPARE ORI SA LE INLOCUIASCA PUR SI SIMPLU.

  ASA SA STITI
  0
  26
  Raportează
 • postat de Tepes Voda
  Vineri, 15 August 2014 08:22
  89.136.186.***
  Consumul este diferit de la o scara la alta,iar la scara in care locuieste presedintele de asociatie[platit degeaba],minune mare, nu exista pierderi.Luna de luna platim facturi umflate ,sub pretextul furtului locatarilor .Dar despre furtul apaterm,apa-canal ,nu se vorbeste ?A ajuns pretul apei la niste sume astronomice,de parca am locui in desert,nu intr-un oras inconjurat de ape .Trebuie sa platim incompetenta politrucilor numiti politic .
  3
  20
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 15 August 2014 06:46
  5.13.238.***
  "Pe 14 august s-au încheiat oficial debranşările de la sistemul de apă caldă şi căldură, sistem patronat de Apaterm ".Sa inteleg ca promisul inventar al blocurilor si scarilor de bloc care nu mai justifica racordarea avand numai cativa propietari racordati la sistemul centralizat ,nu se mai realizeaza ? Raman incontinuare scari cu un singur apartament bransat si cu pierderi enorme ,in comparatie cu ceea ce se consuma pentru incalzirea acelui apartament ? In aceste conditii asociatiile si implicit Apaterm vor acumula si mai multe datorii , evident ca cei neracordati nu vor achita un serviciu nesolicitat .Propun ca Apaterm sa debranseze in primul rand pe cei care nu achita (sic) caldura din subsol ( aberantul -haducesc-comunist Ordin 343/2010).
  0
  23
  Raportează
 • postat de Deontologul neremunerat
  Vineri, 15 August 2014 00:44
  95.76.32.***
  E bine, bine, e foarte bine. Asta-i raspunsul cand dai de greu. E bine, bine e foarte bine, dar, sa nu ma intrebi mereu! Si eu cand va spuneam, ma luati la misto. Care Apaterm? De 4 ani incoace intreprinderea, cu voia Primariei si a Consiliului Local nu mai detine conducere. In aceasta perioada, in afara de o hoata si o mincinoasa ca Stratulat si un Didi Ospatarul, care conform lui Marius Stan, n-a fost trimis acolo s-o faca pe managerul, si am citat, evident, din edil, conducerea societatii este asigurata de cine se scoala mai devreme dimineata si ajunge la serviciu. De doua sefe de departament si de un director economic/comercial care cumuleaza doua salarii, impotriva legii. Si niciuna din ele nu-l deranjeaza din somnul de veci, pe Ispas, director de productie, decat atunci cand trebuie sa-si ridice frumuselul salar. De vreo 9000 si ceva de lei. E bine, bine, e foarte bine...
  0
  42
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.