"Gaură" de 22 de milioane de euro la Electrocentrale, conform datelor din buletinul de insolvenţă

"Gaură" de 22 de milioane de euro la Electrocentrale, conform datelor din buletinul de insolvenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea este foarte aproape de colaps * Lucrurile s-ar putea rezolva temporar dacă populaţia şi-ar plăti datoriile către Apaterm, care la rândul ei ar vira aceşti bani în conturile Electrocentrale


Situaţia este groaznică pentru Electrocentrale Galaţi, societatea care le furnizează celor de la Apaterm abur pentru încălzirea gălăţenilor şi pentru producerea de apă caldă, potrivit datelor oficiale şi publice din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI). Dacă cei de la Apaterm nu reuşesc să strângă de la populaţie, în cel mai scurt timp, o sumă suficient de mare pentru a acoperi facturile curente către Electrocentrale, se anunţă o iarnă crâncenă pentru gălăţeni.

Cifre reci

Potrivit datelor oficiale, ca urmare a datoriilor către SNGN Romgaz SA Mediaş, Electrocentrale a încheiat o convenţie de eşalonare pentru suma de 154.410.578 de lei. Romgaz a condiţionat semnarea acestei convenţii de constituirea unei garanţii, prin încheierea unui contract de ipotecă de gradul I, care a avut la bază un raport de evaluare efectuat de un evaluator certificat de ANEVAR. Valoare rămasă la data de 30 iunie a imobilizărilor corporale ce fac obiectul garantării Convenţiei de eşalonare încheiate cu Romgaz Mediaş este în valoare de 134.496.811 lei, respectiv 80 la sută din valoarea netă a activelor imobilizate, de 168.119.241 de lei. Acestea sunt datoriile pe care Electrocentrale le are către Romgaz.

Să vedem şi de unde şi, mai ales, câţi bani ar avea de recuperat compania. Potrivit aceloraşi date oficiale, Electrocentrale avea de recuperat în 2014 de la clienţii cărora le furnizează energie electrică suma de 1.052.689 de lei. De la clienţii cărora le furnizează energie termică trebuia să primească 33.100.414 lei, iar de la cei cărora le furnizează alte servicii avea de încasat 60.290 de lei. La aceste sume se adaugă datoria istorică a celor de la Apaterm, în valoare de peste 339 de milioane de lei, datorie ştearsă de Justiţie.

Lucrurile aşadar, arată destul de tragic. Fără a lua în calcul datoria istorică (juridic, ea nu mai există), descoperim că Electrocentrale rămâne într-o "gaură" de circa 22 de milioane de euro, chiar şi în situaţia în care populaţia ar plăti facturile la zi până la ultima centimă.

Datele dezastrului

La data de 30.06.2014, potrivit ultimului buletin de insolvenţă, publicat la sfârşitul lunii octombrie, Societatea Electrocentrale Galaţi înregistrează: datorii către furnizori în cuantum de 167,3 milioane lei din care datorii restante 145,6 milioane lei; creanţe curente în sumă de 12,6 milioane lei şi TVA de 45,7 milioane lei înregistrat la masa credală. Suma aferentă TVA de la masa credală va fi încasată la finalizarea procedurii de faliment a SC Apaterm SA Galaţi.

"Având în vedere că: la data de 30.06.2014 societatea avea de plătit 167,3 milioane lei şi de încasat cu certitudine 12,6 milioane lei, în conformitate cu art. 3 pct. 1 din Legea nr. 85 /2006 privind procedura insolvenţei, care stipulează că insolvenţa reprezintă acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile, iar: a) insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 90 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor (prezumţia este relativă); b) insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile baneşti disponibile la data scadenţei, SC Electrocentrale Galaţi SA a cerut şi i-a fost încuviinţată deschiderea procedurii de insolvenţă. Certitudinea existenţei stării de insolvenţă s-a născut odată cu respingerea ca neîntemeiată a contestaţiei în anulare formulată de SC Electrocentrale Galaţi SA, prin sentinţa Curţii de Apel Bucureşti nr. 1572/19.09.2013, dosar nr.1923/2013, contestaţie în anulare împotriva deciziei prin care a fost admis planul de reorganizare a SC Apaterm SA Galaţi", se arată în explicaţiile date de Electrocentrale către BPI.

Citeşte şi: Aproape 3.000 de FIRME GĂLĂŢENE se află în INSOLVENŢĂ

Furnizarea energiei termice de către SC Electrocentrale Galaţi SA către staţiile termice aflate în operarea SC Apaterm SA Galaţi s-a realizat începând cu data de 1 noiembrie 2011 ca urmare a obligaţiei de a furniza agent termic, dispusă prin hotărârea judecătorească nr. 89/1.11.2011, pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. 4783/121/2011. Hotărârea a fost întemeiată pe prevederile art. 38 din Legea nr. 85/2006  privind procedura insolvenţei, care stipulează că orice furnizor de servicii de electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice sau altele asemenea nu are dreptul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului, în situaţia în care consumatorul este captiv. SC Apaterm SA Galaţi are această calitate, însă din punct de vedere al achiziţiei gazelor naturale, SC Electrocentrale Galaţi SA este un consumator eligibil.

Propuneri pe masa Primăriei

Cei de la Electrocentrale au propus trei scenarii prin care susţin că se poate salva sistemul de termoficare din Galaţi. Primul scenariu presupune trecerea la două regimuri de funcţionare: de vară şi de iarnă. În regimul de vară, se doreşte ca energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare şi energia termică sub formă de abur 35 ata (atmosfere tehnice absolute) şi 13 ata pentru consumatorii industriali să fie produse de către un agregat energetic nou: cazan de abur industrial de 50 tone/h. În regimul de iarnă, energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare şi energia termică sub formă de abur 35 ata şi 13 ata pentru consumatorii industriali să fie produse de către agregate energetice noi: cazan de abur industrial de 50 t/h şi două cazane de apă fierbinte de 50 Gcal/h.

Cel de-al doilea scenariu presupune ca, pe timp de vară, energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare să fie produsă de către un agregat energetic nou, adică un cazan de 20 Gcal/h. Pe timp de iarnă, energia termică sub formă de apă fierbinte pentru sistemul urban de termoficare şi energia termică sub formă de abur 35 ata şi 13 ata pentru consumatorii industriali să fie produse de către agregate energetice noi: cazan de abur industrial de 50 t/h şi două cazane de apă fierbinte de 50 Gcal/h.

Cel de-al treilea scenariu presupune ca energia termică sub formă de abur 35 ata şi 13 ata va fi produsă de către un agregat energetic nou: cazan de abur industrial de 20 t/h, atât pe timp de iarnă cât şi pe timp de vară.

"În urma discuţiilor purtate cu partenerii contractuali actuali s-a identificat un nou scenariu, care presupune utilizarea unei părţi din instalaţia existentă în vederea producerii de energie electrică şi numai termică sub formă de apă fierbinte în regim de iarnă cu combustibil: gaz natural şi gaz de furnal şi o nouă investiţie pentru a furniza în regimul de vară energia termică sub formă de apă fierbinte. Acest scenariu este în curs de elaborare.

Pentru eficientizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în oraşul Galaţi şi diminuarea neîncasărilor se intenţionează ca noua societate de producere energie termică să presteze şi serviciul de distribuţie a energiei termice. Măsurile şi scenariul pe care societatea Electrocentrale Galaţi SA le are în vedere pentru reorganizarea activităţii societăţii vor fi detaliate în cadrul planului de reorganizare în urma finalizării discuţiilor cu partenerii contractuali", se arată în buletinul de insolvenţă.

Practic, din acest document oficial reiese că există soluţii pentru salvarea sistemului, însă aceste soluţii depind în cea mai mare parte de încasarea datoriilor pe care populaţia le are către Apaterm, dar şi de bunăvoinţa Primăriei de a salva cele două societăţi şi, implicit, căldura în Galaţi. De-abia în luna ianuarie a anului viitor vom afla exact cum şi dacă va fi salvat sistemul de termoficare din Galaţi, după ce va fi judecată contestaţia la planul de reorganizare al celor de la Apaterm.

CET a pierdut sume colosale

La Electrocentrale Galaţi (CET), în perioada 2011-2014, rezultatul activităţii de exploatare (EBITDA sau Earnings before interest, tax, depreciation and amortization - un indicator extrem de util, o aproximare a cash-flowului din operaţiuni şi prin urmare o măsură a performanţei firmei) este oscilant, dar continuu negativ.

Astfel, în anul 2011 rezultatul din exploatare este de 91.977.739 lei, în anul 2012 este de 69.725.534 lei, în anul 2013 - 42.594.800 lei, iar la 30.06.2014 - 31.382.372 lei. Rezultatul obţinut din exploatare include şi o valoare nelichidă, a ajustărilor privind imobilizările, activele circulante şi provizioanele. În lipsa acestor valori, rezultatul obţinut (EBIT) prezintă în perioada analizată valoare pozitivă doar în anul 2011, respectiv suma de 6.293.543, însă din anul 2012 valoarea acestuia este în continuă descreştere, respectiv 9.074.450 lei în 2012, 22.471.796 lei în 2013 şi 28.450.964 lei la 30.06.2014.

De menţionat că peste 80 la sută din cifra de afaceri realizată este reprezentată de vânzările de energie electrică şi energie termică livrată sub formă de apă fierbinte. Cantitatea şi preţul de vânzare a energiei electrice se stabilesc liber, prin licitaţie organizată de OPCOM pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale, însă preţul de vânzare a energiei termice sub formă de apă fierbinte pentru populaţie este stabilit prin decizie de către ANRE.

Rezultatul activităţii financiare în perioada analizată este negativ, evoluţia acestuia fiind oscilantă. Astfel, în anul 2011 rezultatul obţinut este de 979.506 lei, în anul 2012 de 1.398.444 lei, în anul 2013 de 1.060.124 lei, iar la 30.06.2014 este de 268.365 lei.

Rezultatul net al exerciţiului este negativ în toată perioada analizată. Astfel, societatea înregistrează în anul 2011 pierderi de 92.957.245 lei, în anul 2012 de 71.123.978 lei, în anul 2013 de 43.654.924 lei, iar la 30.06.2014 de 1.650.737 lei.

Citeşte şi: Ţine Galaţiul în şah şi face profit uriaş: Compania de care depinde ÎNCĂLZIREA ORAŞULUI în această iarnă

Citit 4127 ori Ultima modificare Marți, 18 Noiembrie 2014 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.