Câţi BANI în plus la SALARII le oferă administraţia ArcelorMittal siderurgiştilor gălăţeni
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Câţi BANI în plus la SALARII le oferă administraţia ArcelorMittal siderurgiştilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Solicitarea de majorare cu 17 la sută a salariilor siderurgiştilor s-a lovit, marţi, 6 ianuarie, de un răspuns negativ categoric din partea administraţiei ArcelorMittal Galaţi, în cadrul negocierilor purtate cu sindicatul Siderurgistul AMG pe tema noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) din combinat. Contraoferta administraţiei, la capătul a mai bine de patru ore de negocieri tensionate, este departe de aşteptările sindicaliştilor, respectiv acordarea unei sume fixe de 25 lei în plus la salariu, reprezentând, practic, indexarea salariilor cu indicele inflaţiei în 2014 (1,54 la sută).

„A fost o surpriză foarte neplăcută pentru noi. Nu ne-am aşteptat ca, în condiţiile în care combinatul a avut în 2014 rezultate bune şi foarte, când CAS-ul la angajator a scăzut, când piaţa energiei s-a corectat, inclusiv cu ajutorul sindicatelor, când productivitatea muncii a crescut, acest lucru să nu se simtă şi în salariile şi protecţia socială a salariaţilor. În nici un caz nu putem accepta „contraoferta” administraţiei”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Principalul contraargument al administraţiei a fost, potrivit informaţiilor furnizate de sindicalişti, acela că productivitatea combinatului este încă mult sub cea din 2008. „Acest argument nu poate sta în picioare în condiţiile în care, în prezent, capacitatea de producţie a combinatului este de 32 la sută faţă de cea din 2008, la care se mai adaugă cam 11 la sută capacităţi în stand-by. În fapt, productivitatea a crescut de la 230 tone de oţel/ salariat în 2010 la 270 tone de oţel/ salariat în 2014”, a precizat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG.

Acesta a precizat că, atât tema salariilor, cât şi cea a celorlalte sporuri şi măsuri de protecţie socială, vor fi reluate la întâlnirile cu reprezentanţii administraţiei programate pentru 9 şi 12 ianuarie. Cel mai probabil însă, după cât de încinse sunt spiritele, deznodământul nu va fi atunci, chiar dacă actualul CCM expiră pe 13 ianuarie. „Repetăm: nu mai acceptăm o politică de genul muncă mai multă pe bani mai puţini!”, au declarat sindicaliştii. Consiliul de conducere a Sindicatului Siderurgistul AMG se va reuni pentru a decide, în urma unor consultări pe care le vor avea cu salariaţii, reacţia pe care o vor avea la propunerea patronatelor, nefiind exclusă, în conformitate cu prevederile legale, inclusiv declanşarea unor acţiuni sindicale de protest.

Citeşte şi: Zi de foc la ArcelorMittal Galaţi în NEGOCIERILE privind SALARIILE siderurgiştilor

Citit 6497 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 20:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.