PIAŢA IMOBILIARĂ/ Preţul apartamentelor din Galaţi comparativ cu alte oraşe

PIAŢA IMOBILIARĂ/ Preţul apartamentelor din Galaţi comparativ cu alte oraşe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În acest moment, Galaţiul este singurul oraş din regiunea Sud-Est în care valoarea apartamentelor a scăzut * Analiştii se aşteaptă la o creştere a pieţei imobiliare în 2015


Potrivit datelor existente în piaţă, în anul ce tocmai s-a încheiat, gălăţenii au plătit, în medie, mai puţin pentru un apartament în comparaţie cu anul 2013. Nivelul scăderii preţurilor este unul mediu, faţă de celelalte mari oraşe din ţară. Galaţiul se află la jumătatea unui clasament naţional, realizat pe baza evoluţiei preţurilor de site-ul de specialitate analizeimobiliare.ro.

Potrivit sursei amintite, cele mai mari creşteri ale preţurilor au fost înregistrate în Buzău, Brăila şi Timişoara, în timp ce, la polul opus, topul scăderilor de preţ este condus de Arad, Bacău şi Sibiu. În acelaşi timp, cele mai scumpe apartamente sunt de găsit în Bucureşti, Cluj şi Constanţa, iar cele mai ieftine în Reşiţa, Zalău şi Arad.

"Revenirea preţurilor apartamentelor pe un trend ascendent este o certitudine pentru toate oraşele mari. Preţurile la finalul lui 2014 sunt mai mici doar în opt oraşe reşedinţă de judeţ. Putem spune, aşadar, că fundul sacului pe segmentul rezidenţial a fost atins în 2014, iar în unele oraşe chiar în 2013. Asistăm, de asemenea, la o dezvoltare fără precedent a segmentului chiriilor: în cele mai mari oraşe, Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, numărul apartamentelor date spre închiriere îl depăşeşte pe cel al apartamentelor scoase la vânzare", subliniază Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

Singura scădere din regiune

Galaţiul este singurul oraş reşedinţă de judeţ din regiunea Sud-Est în care preţul mediu pentru metrul pătrat construit a scăzut. Potrivit experţilor imobiliari, piaţa imobiliară reprezintă un foarte bun indicator al atractivităţii unui oraş. Astfel, preţurile medii cerute pe metru pătrat util au scăzut în ultimele 12 luni. În trimestrul patru al anului 2014, valoarea medie la Galaţi era de 623 de euro, cu 0,4 procente  mai mică faţă de cea de 626 de euro din trimestrul patru al anului 2013.

Spre comparaţie, în Focşani, preţurile au crescut în medie cu 1,5 procente, de la 561 de euro până la 569 de euro. De asemenea, la Tulcea, apartamentele sunt cu două procente mai scumpe, un metru pătrat costând 688 de euro, în comparaţie cu 674 de euro, cât costa în 2013. Cele mai scumpe apartamente din regiune sunt în Constanţa, acolo unde un metru pătrat ajunge şi la 858 de euro, faţă de 845 de euro în 2013.

Codaşi şi la "Prima Casă"

O variantă pentru tinerii care ar fi dorit să-şi achiziţioneze o casă ar fi reprezentat-o şi programul naţional "Prima Casă". Prin intermediul acestui program se puteau accesa credite de până la 65.000 de euro, în funcţie de tipul de proprietate dorit. Gălăţenii însă ocupă un loc codaş printre cei care au folosit această facilitate. Potrivit unui top realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Galaţiul este printre ultimele oraşe din ţară din punct de vedere al contractării acestui tip de împrumut.

Prin acest program, la nivel naţional, în 2014 s-au  acordat aproximativ 25.000 de credite, valoarea medie a unui credit fiind de 30.000 de euro. Capitala se situează pe primul loc la numărul solicitărilor pentru "Prima Casă", cu 35.000 de dosare, urmată de judeţul Ilfov, cu 11.500 dosare, Cluj - 9.100 dosare, Timiş - 7.600 dosare, Iaşi şi Constanţa. Galaţiul are sub unu la sută din numărul total de credite acordate la nivel naţional.

O treime din garanţiile acordate au avut o valoare de până în 30.000 euro, un sfert sunt cuprinse între 30.000 şi 40.000 de euro, alt sfert peste 50.000 euro, iar 19 la sută au reprezentat sume între 40.000 şi 50.000 de euro.

Preţuri, după îmbunătăţire

Primul factor determinant al preţurilor apartamentelor este dat de nivelul îmbunătăţirilor. În acelaşi cartier, putem găsi două apartamente similare cu preţuri diferite.

Spre exemplu, în Mazepa 2 se poate cumpăra un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 56 de metri pătraţi, cu 38.000 de euro. Pe lângă faptul că are şi centrală termică, acest apartament se vinde şi complet mobilat. Practic, cumpărătorul va plăti aproximativ 678 de euro pe metrul pătrat.

Pe de altă parte, în acelaşi cartier, un apartament similar, tot de două camere, fără centrală termică şi nerenovat se poate vinde şi cu 31.500 de euro. Având în vedere că apartamentul din această ofertă are o suprafaţă de 48 de metri pătraţi, rezultă un preţ de 656 de euro pe metrul pătrat.

În această analiză am comparat practic cea mai ieftină şi cea mai scumpă ofertă similară din acelaşi cartier.

În funcţie de cartier, în Galaţi, preţul poate scădea până la 580 de euro/metru pătrat construit. Ceva mai mult poate costa un apartament într-un bloc nou, acolo unde preţul poate ajunge până la 689 de euro pe metru pătrat.

Prognozele analiştilor din piaţa imobiliară indică faptul că preţurile apartamentelor nu vor înregistra mari fluctuaţii nici în 2015. Potrivit experţilor gălăţeni, cele mai vândute în 2014  au fost apartamentele situate în zonele centrale, care au avut măcar centrală termică pe gaze.

Daniela Nisip, expert imobiliar şi patron al agenţiei Imobiliare Media Plus din Galaţi, se aşteaptă la o ieşire din criză în anul 2015. "Putem spune că volumul de tranzacţionare al pieţei imobiliare din Galaţi din anul 2014 a fost unul similar cu cel al anului 2013. Din puctul de vedere al preţurilor s-a constatat o anumită stagnare şi aşteptăm ca anul 2015 să aducă un plus al tranzacţionărilor", a explicat aceasta pentru "Viaţa liberă".

Citit 8583 ori Ultima modificare Marți, 13 Ianuarie 2015 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.