STRATEGIA DE TRANSPORT/ Galaţiul, fără AUTOSTRADĂ, izolat de restul României

STRATEGIA DE TRANSPORT/ Galaţiul, fără AUTOSTRADĂ, izolat de restul României
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
* În timp ce Guvernul face autostrăzi din condei, în perioada 2014 – 2020 în judeţul Galaţi este programată doar reabilitarea DN 24, între Tecuci, Bârlad şi Vaslui, şi DN 25, între Tecuci şi Galaţi * Deocamdată, însă, nu sunt făcute nici studiile de fezabilitate * Cu drumurile expres a rămas cum s-a stabilit: după… 2030! * Parlamentarii, chemaţi să aprobe condamnarea Galaţiului la subdezvoltare

Master Planul de Transport elaborat de Guvern are toate şansele să devină bomboana de pe coliva economiei gălăţene. Infrastructura de transport, condiţie minimală pentru generarea unor condiţii propice mediului de afaceri, va rămâne şi în următorii ani într-un stadiu de subdezvoltare.

Nici unul dintre marile proiecte de infrastructură rutieră nu va privi Galaţiul în exerciţiul bugetar comunitar 2014-2020, fie că e vorba de construirea unor autostrăzi sau a unor drumuri-expres. După cum reiese din hărţile făcute publice în această săptămână de premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, în prezentarea privind proiectele de infrastructură rutieră prioritare în anii următori, pentru judeţul Galaţi se intenţionează doar…. reabilitarea a două drumuri naţionale, respectiv DN 24, pe tronsonul Tecuci – Bârlad – Vaslui, cu o lungime totală de 102 km, şi DN 25, pe tronsonul Galaţi – Tecuci, cu o lungime de 68 km. Prin extensie, de interes pentru Galaţi ar fi, poate, şi reabilitarea DN 21 pe traseul Brăila – Slobozia – Călăraşi, cu o lungime de 132,4 km. Aceste reabilitări de drumuri figurează printre propunerile cuprinse în Master Planul de Transporturi pentru a fi finanţate, în perioada 2014-2020, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prima etapă urmând să fie realizarea în acest an a unor studii de fezabilitate.

Propuneri de investiţii pentru 2014-2020

Nici pe drumurile expres nu vom merge prea curând

Finalizarea dezbaterilor publice, lansate anul trecut, pe tema Master Panul de Transporturi, nu a adus nimic în plus în ceea ce priveşte Galaţiul, dar nici judeţele din regiunea noastră. S-a ignorat, de exemplu, cu bună ştiinţă, deşi criteriul demografic a fost unul dintre cei mai importante în conturarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii, că zona Galaţi – Brăila, cu o populaţie totală de peste 430.000 de persoane, este cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti, ceea ce impune, din considerente economice şi sociale, şi necesitatea modernizării cu prioritate a infrastructurii de transport rutier.

Dacă în variantele de lucru iniţiale ale Master Planului de Transport se propunea o includere a Galaţiului într-o serie de proiecte de autostrăzi, ulterior s-a renunţat la această idee şi s-a avansat varianta unor drumuri expres, argumentându-se că realizarea acestora ar fi mai ieftină. Iată care ar fi, „pe hârtie”, proiectele care ar privi Galaţiul:

Drumuri expres pentru Galaţi, dar după… 2030

Primul proiect de interes pentru noi este cel al drumului-expres Bacău-Focşani-Brăila-Galaţi (213 km). Proiectul este estimat la 984 milioane, dar în cel mai optimist scenariu al Master Planului pe Transporturi, el ar putea fi realizabil abia în perioada 2021-2030. Mai probabil însă, dacă pe lângă sustenabilitatea economică (ES) se va ţine cont şi de sustenabilitatea de mediu (EES), proiectul ar fi realizabil abia după… 2030!

Celelalte coridoare rutiere de interes pentru Galaţi, dar şi pentru Brăila, ar fi drumul expres Constanţa-Tulcea-Brăila (186 km), evaluat la 1,26 miliarde euro (cu tot cu pod – n.r.) şi drumul expres Brăila-Buzău-Ploieşti-Găeşti, cu o lungime de 245 km, proiect ce ar necesita 1,17 miliarde de euro. Dar nici aceste drumuri nu au şanse să se concretizeze prea curând, indiferent de scenariile de lucru ale Master Planului pe Transporturi urmând a fi realizate abia după 2030.

Acest orizont de timp foarte îndepărtat ar putea fi, poate, şi motivul pentru care, în ultima prezentarea publică a hărţilor cu viitoarele drumuri expres, reprezentanţii Ministerului Transporturilor au omis să precizeze explicit şi perioada în care ele ar urma să fie realizate.

Subdezvoltarea ca literă de lege

Până vom primi explicaţiile oficialităţilor, cert este că retrogradarea autostrăzilor ce priveau regiunea Galaţiului şi a judeţelor limitrofe la rang de drumuri expres nu face decât să întârzie realizarea acestor proiecte în defavoarea altora. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, conform ultimei variante prezentate de Guvern, ar urma să se realizez 725 km de autostradă, 184 de kilometri de autostradă fazată şi 1.809 km de drumuri expres. Proiectele au o valoare totală de 28,6 miliarde de euro, dar asta în condiţiile în care fondurile europene pentru infrastructură sunt, pentru 2014-2020, de doar 3,3 miliarde de euro, iar banii ce se pot atrage din accize, rovignetă etc. nu depăşesc patru miliarde de euro. Soluţia evocată de Guvern ar fi împrumuturile externe, fără însă a exista vreun demers concret în acest sens.

Ce se poate spune cu certitudine, e că o infrastructură rutieră modernă este una din condiţiile minimale pentru a genera un mediu de afaceri propice dezvoltării. În prezent, după cum reiese chiar din Master Planul de Transport, pe ruta Bacău-Focşani-Brăila-Galaţi, de exemplu, deşi este, practic, coloana vertebrală rutieră a Moldovei, viteza medie de circulaţie este de doar 65 km/h, 98 la sută din traseu având un standard de drum cu o singură bandă de circulaţie pe sens. Asta înseamnă costuri mai mari pentru transportatori, descurajarea investiţiilor în zonă şi, implicit, mai puţine locuri de muncă, un şomaj mai mare şi o degradare a mediului socio-economic. Fie şi un drum expres ar duce la atragerea unui flux mediu zilnic de peste 33.000 de autovehicule, viteza de deplasare medie ar creşte la 106 km/h, iar timpii de călătorie la orele de vârf practic s-ar înjumătăţi.

Varianta finală a Master Planului de Transport întocmit de Guvern va fi prezentat în Parlament în luna februarie şi, dacă acesta va fi aprobat, va deveni literă de lege. Pentru adoptarea planului care condamnă, practic, Galaţiul la un nivel rudimentar al infrastructurii rutiere este nevoie de un consens politic. Dacă parlamentarii gălăţeni vor avea un cuvânt de spus, rămâne de văzut. Din partea lor, deocamdată cel puţin, nu am avut parte decât de un consens al indiferenţei. O indiferenţă care, încet, dar singur, sugrumă Galaţiul.

Controverse privind costurile de execuţie

Diferenţele de cost între realizarea unui drum expres şi al unei autostrăzi, argument folosit de Guvern pentru a retrograda proiectele de infrastructură ale Galaţiului şi nu numai, au făcut obiectul unor polemici aprinse. Potrivit autorităţilor, realizarea unor drumuri expres ar fi mai ieftină cu aproximativ 25-30 la sută decât autostrăzile, iar economiile ar putea fi folosite la alte proiecte. Totodată, lucrările s-ar face în aşa fel încât să se lase posibilitatea unei transformări ulterioare a drumurilor expres în autostrăzi.

Pe de altă parte, specialişti cu reputaţie în domeniu atrag atenţia că, date fiind condiţiile tehnice aproape la fel de stricte în cazul drumurilor expres ca şi în cazul autostrăzilor, economiile sunt mult mai mici decât cele estimate de Guvern. În mod real, se pare, mai ales pe tronsoanele ce presupun construcţia de poduri sau tuneluri, diferenţa ar fi de doar câteva procente.

Oficialii ministerului Transporturilor n-au putut indica până în prezent de unde ar veni economiile, dar au promis că, în perioada următoare, vor prezenta public o serie de comparaţii de cost.

Citit 5260 ori Ultima modificare Joi, 15 Ianuarie 2015 18:15

29 comentarii

 • postat de The Patriot
  Marți, 20 Ianuarie 2015 18:13
  5.13.128.***
  "Cand va afla intreaga Europa ca intreaga populatie a orasului Galati a iesit din propria initiativa si au dezapezit propriul oras atunci vor hotara sa treaca o autostrada si pe la noi... Germania de dupa razboi au scos-o din moluz politicienii? Japonia a asteptat politicianul sa-i dicteze refacerea de dupa razboi? Asteptam pe alti prosti sa ne realizeze o noua revolutie....Dormitam sub noi."
  Bine spus "Romanulcelnaiv" ... cand o sa afle Europa ca si noi putem fi demni sa ne scoatem zapada de sub "our ass"....atunci o sa vedem si spre Galati o autostrada/drum express. M-am saturat sa-i vad e aia la birt si jandarmii/pompierii sa deszapezeasca. Un exemplu de constiinta civica este faptul ca noi, cativa vecini din cart Micro 16 am curatat un trotuar intreg pe o lungime de 60 de metri (undeva langa spitalul de copii...dar asta nu conteaza...Ne-am obisnuit sa i credem pe prostii alesii, oricare lear fi culoarea politica.
  Galatiul are Portul dar trebuie ajutat si cu o infrastructura rutiera. Sunt multe de zis .. mai bine actionam...cumva...sanatos si legal...Oare sa mai speram ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de romanulcelnaiv
  Marți, 20 Ianuarie 2015 09:41
  193.231.148.***
  Iar va legati de bietii politicieni! Cand va afla intreaga Europa ca intreaga populatie a orasului Galati a iesit din propria initiativa si au dezapezit propriul oras atunci vor hotara sa treaca o autostrada si pe la noi... Germania de dupa razboi au scos-o din moluz politicienii? Japonia a asteptat politicianul sa-i dicteze refacerea de dupa razboi? Asteptam pe alti prosti sa ne realizeze o noua revolutie....Dormitam sub noi. Daia Galatiul este orasul rosu. Cu atitudinea aceasta din partea tuturor ramanem ca o Transnistrie a Romaniei. Demonstrati cu lopetile in spinare dornici de munca si o sa vedeti efectul. Primarul va demonstrat cat de harnici sunteti cu mormanele de zapada din fata nasului...Va plangeti ca platiti impozite si nu stiu mai ce....Banii vostrii merg la avioane militare second-hand nu la firmele de dezapezire nu ti-ai dat seama? Deci ia lopata si arata demnitatea din tine. Altfel, taci din gura si dormi linistit in continuare.
  0
  3
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 19 Ianuarie 2015 17:06
  91.216.52.***
  Ce va tot plingeti atit?
  In Aprilie cind o sa se topeasca zapada, o sa iasa cei de la ECOSAL sa varuiasca in jurul gurilor de canal infundate, cei de la ADP o sa varuiasca bordurile si copacii si se rezolva toate problemele.
  0
  4
  Raportează
 • postat de PC
  Luni, 19 Ianuarie 2015 16:58
  83.103.238.***
  Galatiul un port ratat . Vor sa dezvolte portul , dar ca sa aduci sau sa duci marfa si materiale in port trebuie infrastructura rutiera , care nu e . Specialistii astia platiti bine au creat un plan de transport fara legaturi. Nu mai vorbim de aeroport . Timisoara si Arad au fiecare aeroport dar au si autostrada intre ele , Galatiul si Braila nu au nici autostrada nici aeroport . Planul avantajeaza clar Transilvania fief PLN in raport cu Moldova fief PSD . Tema de campanie PDL prostii din Moldova nu vor sa munceasca . Maine vor dori sa se separe de Moldova , dece sa plateasca taxe mai mari , ei care muncesc , pentru ca au infrastructura ! Rus de la Trasporturi trage pentru Ardeal . 10 ani de minciuni de dreapta si cozile lor de topor din PSD au pus Moldova pe butuci .
  0
  2
  Raportează
 • postat de mmmda
  Luni, 19 Ianuarie 2015 10:35
  193.194.132.***
  Ati uitat ca "cel mai ieftin transport" de bunuri este pe "apa"??? Pai avem deschidere la dunare/mare degeaba... avem zona libera degeaba... Intai sa "dam dovada" de implicare in pachet atractiv de "avantaje" oferite investitorilor si mai apoi ne gandim la autostrada... Daca o sa fie autostrada gata, "vin americanii" si Galati devine "Las Vegas"?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Eu
  Luni, 19 Ianuarie 2015 07:56
  5.13.170.***
  Un oras si un judet plin de prosti,condus de 25 de ani de golani si hoti. Ne meritam soarta.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Terente
  Duminică, 18 Ianuarie 2015 10:19
  89.137.224.***
  Ader total la comentariul postat de @florin, mai ales concluziei finale: pe Dunare, este suficient sa incarci o nava la Viena, apoi s-o lasi sa "curga" pana la Sulina, aproape GRATIS!
  0
  8
  Raportează
 • postat de nicu
  Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015 14:40
  5.13.150.***
  Nu stiu ce impact au aceste comentarii asupra cuiva dar de scris eu voi scrie.Galatiul are exact ceia ce merita la nivel de reprezentare centrala. In fiecare campanie descoperim acelesi nume pe liste sau aceleasi "moace" pe benera care nu au facut nimic si nu fac nimic pentru oras sau judet si tot pe acestia ii alege "prostimea"(inclusiv)Hai sa privim impreuna si sa aduman. DAN NICA- parlamentar de Galati 20 DE ANI de "scaun" eficienta 0 pentru orasul care l-a propulsat. NIMIC NIMIC NIMIC( ba mai abitir a fost si viceprim ministru citiva anisori) dar cu ceva sesizari penale pentru...niste nimicuri acolo, Victor Paul Dobre, alt veteran al galatiului 20 DE ANI de parlament eficienta 0 si m'nealui cu ceva sesizari penale asa ca sa fie la CV,MIRCEA TOADER un "ruginit" in parlamentul romaniei 20 de ani vechime in jiltul de parlamentar eficienta 0,vesnicul parlamentar "agronomul" SAGHIAN,20 de ANI de "sa traiti domnu senator". Parlamentarul MUT fara nici o initiativa favorabila galatiului,fluturasul FLORIN PISLARU care si-a acumulat vechime de "dendy" in parlament dar pentru prosti nimic eficienta 0 si ne-am procopsit si cu EUGEN DURBACA mare parlamentar de Galati si el gidilat putin de DNA.Si acum sa adunam.Pentru oras si judet s-au cam insumat aproape 100 de ani pentru unuii si aceiasi "parlamentari "Galatiul este o adunatura de nimicuri comuniste care este pe topogan, pe care nimeni nu il doreste inforitor su civilizat. PACAT. La asa reprezentare asa oras.
  0
  30
  Raportează
 • postat de Basescu
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 22:35
  213.233.85.***
  Bă Ovidiule,
  Mai citește mai băiatule
  2
  0
  Raportează
 • postat de Puie Stan
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 18:57
  109.166.140.***
  Sper sa avem o sansa reala in 2016 sa ii sanctionam aspru pe acesti INCOMPETENTI alesi locali. Pana nu va veni cineva tanar cu initiativa si cu sange in instalatie sa scoata lumea in strada si sa o duca in fata guvernului nu avem nici o sansa!!! Doar prin iesire in strada ne va baga si pe noi cineva in seama!
  0
  13
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 16:33
  5.13.232.***
  Daca citim macar Wikipedia observam coridoarele europene care trec prin Romania asumate de Uniunea Europeana.Acestea sunt:
  coridorul 4:Dresden / Nürnberg — Praga — Viena — Bratislava — Győr — Budapesta — Arad -Deva-Sibiu-Brasov-Ploiesti— București — Constanța si a doua cale cu plecare Arad-Timisoara--Drobeta Turnu Severin- Craiova — Sofia — Salonic / Plovdiv — Istanbul
  coridorul 7:Dunăre- Nord-vest – Sud-est: Viena - Belgrad - Calarasi - Braila - Galati - Tulcea — lungimea 2300 km
  Restul ce doreste Guvernul se va realiza din bugetul national.Daca poate.
  Revenind la situatia Galatiului .Schimbarea economica in Galati se va realiza doar fortati de foruri de conducere externe.Politicienii din Galati sunt inexistenti sunt degeaba sunt .........Unii gindesc zic ei tunele.....E greu de inteles indiferenta acestora....Vrind nevrind fortati de cei din afara tarii vor trebui sa inceapa a se misca.Vor trebui sa acceseze fonduri pentru reabilitarea portului!Vor trebui mai in scirba mai de nevoie fiind fortati sa acceseze fonduri europene pentru crearea infrastructurii rutiere care sa lege Moldova de portul Galati.Bineinteles ca este geru sa lucrezi cu bani europeni!Sunt bani controlati ,verificati ...E mai usor so ardem aiurea in tramvai cu studii de fezabilitate pentru tunele si alte prostii.Deci concluzia mea este ca nimeni de la Uniunea Europeana nu va alte rute de cit cele batute in cui anul trecut.Am mai spus;DUNAREA NE VA SALVA DE LA SARACIE!
  1
  21
  Raportează
 • postat de grecu
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 16:28
  5.13.167.***
  Ei! cam ce credeti ca fac alesii nostri locali in parlament,? DORM! ca doar de aceea ne-au promis marea cu sarea ,ce la pasa lor de ce se intampla in sud-est-ul tarii,De minciunile guvernantilor suntem satui ,nu va faceti griji ca oricate autostrazi si drumuri expres or desena tot nu or sa fie in stare sa faca ceva,totul este doar bla,bla,bla,
  0
  12
  Raportează
 • postat de koko
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 16:15
  89.121.158.***
  Ia sa le scriem cat mai multi galateni, acestor "capacitati politice" care misca niciun deget pt. cei care i-au ales, dar si mai mult: nu dau niciun scuipat pe fostii alegatori, si isi amintesc doar cand vin alegerile ca trebuie sa faca ceva.
  Galatiul este noua "Vale a Jiului" si datorita acestor specimene interesate doar de imbuibarea personala ori a partidului din care fac parte. Cetateanul de rand, cel care le plateste leafa, e situat la categoria "etc" ori "s.a."

  Ce-ar fi daca ne-am uni mai multi si i-am da in judecata pe acesti "politicieni", intr-un proces colectiv, cu obiectul: "subminarea dreptului la viata al cetatenilor, prin lipsa de interes pt.dezvoltarea economica a orasului/ judetului?
  Orasul este cangrenat din cauza somajului, saraciei, infractiunilor, depresiilor, etc.


  Aici avem datele lor (senatori si deputati) de contact: http://dumitrudobrev.files.wordpress.com/2013/08/lista-parlamentari-romani-adrese-telefoane.pdf


  Iată lista cu parlamentarii care vor reprezenta Galaţiul în perioada 2012 - 2016:

  Senat

  Au câştigat mandate de senatori următorii candidaţi:
  Colegiul nr. 1 - Ionel-Daniel Butunoi (USL - PSD)
  Colegiul nr. 2 - Gheorghe Saghian (USL - PSD)
  Colegiul nr. 3 - Paul Ichim (USL - PNL)
  Colegiul nr. 4 - Eugen Durbacă (USL - PC)

  Camera Deputaţilor

  Au câştigat mandate de deputaţi următorii candidaţi:
  Colegiul nr. 1 - Victor Paul Dobre (USL - PNL)
  Colegiul nr. 2 - Laurenţiu Chirvăsuţă (USL - UNPR)
  Colegiul nr. 3 - George Scarlat (USL - PNL)
  Colegiul nr. 4 - Viorel Ştefan (USL - PSD)
  Colegiul nr. 5 - Dan Nica (USL - PSD)
  Colegiul nr. 6 - Florin Costin Pâslaru (USL - PSD)
  Colegiul nr. 7 - Lucreţia Roşca (USL - PSD)
  Colegiul nr. 8 - Bogdan-Liviu Ciucă (USL - PC)
  Colegiul nr. 9 - Aurel Nechita (USL - PSD)
  0
  20
  Raportează
 • postat de v
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 16:03
  213.218.53.***
  Da' voi mai credeti in basme ?? Care autostrazi ?? care drumuri expres ??? Mai era unu care desena cu carioca (Shova parca il chema). Nu ati aflat ca autostrada Comarnic-Brasov o sa fie la fel de scumpa ca tunelul pe sub Canalul Manecii ?!?!?
  0
  11
  Raportează
 • postat de cir
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 14:29
  83.103.186.***
  La locale cetatenii Galatiului au votat pentru indiferenta, caini vagabonzi, circ, interlopi si glume proaste. Asta avem ! Cei mai tineri stiu ce au de facut: relocare !
  1
  21
  Raportează
 • postat de Bacalbasa Vinovat
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 14:05
  128.52.128.***
  BACALBASA RESPONSABIL, ar trebui organizat referendum si demis !!!
  0
  23
  Raportează
 • postat de marius
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 12:45
  5.13.165.***
  Suntem ceea ce avem ca si variante la alegeri.Nu conteaza culoarea politica a politicienilor galateni,ca toti sunt in aceasi ceata.Interesele lor ii unesc.Sunt niste nesimtiti imbuibati,care nu lucreaza decat pentru ei si nu ii intereseaza nimic legat de Galati si galateni.Nu am vazut nici un ales galatean care sa adreseze celor de la guvern o intrebare care sa se refere la ce au de gand cu aceasta zona,Dar pentru asta ar trebui sa existe niste planuri locale de dezvoltare.Oare daca nici unul din noi nu mai platim impozitele,ii putem pune pe politicieni sa ne raspunda la intrebari?Asta daca toti acesti pensionari nu mai stau cu noaptea in cap,din prima zi a anului sa plateasca taxele. Si apropo mai primare ce ai de gand pentru restul mandatului tau cu acest oras?Cred ca de la tine ar trebui sa incepem sa avem niste raspunsuri.Si apoi mai vedem noi cu cine continuam.
  1
  16
  Raportează
 • postat de mihai
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 11:00
  89.141.40.***
  Ca cineva de la guvernare sa fie interesat sa prinda intr-un plan strategic de dezvoltare Galatiul trebuie sa se vada ca aici se intampla ceva, ca o mana de oameni ar fi impins economia Galateana catre acolo incat sa fie necesara conectarea mai buna a sa cu restul lumii, dar de moment nu-i decat vaiet si neputinta din partea ambelor parti, unii nu au nici cea mai mica idee de care ar fi resursele locale economice pe care sa mizeze, ceilalti sunt mult prea impiedicati si retardati sa aiba o viziune de ansamblu a economiei romanesti, Oricat am arunca vina asupra altora in asta suntem specialisti, totul pleaca de la organizarea locala, crearea cat mai multor facilitati pentru ca oamenii sa aiba activitate , mai multe oportunitati de a munci , castiga si reinvesti, in multe locuri din lumea asta sau intamplat miracole economice, dar sau realizat cu conducatori destupati la minte care au stiut emula dorinta majoritatii de a munci si trai mai bine
  1
  13
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:53
  95.76.32.***
  Singura solutie pt.galateni; angajativa la stat si sinteti salvati.
  5
  18
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:48
  193.230.156.***
  MULTUMIM ALESILOR GALATIULUI PE CARE I/AM PLATIT SI CARE AU DAT DOVADA DOAR DE NESIMTIRE SI HOTII. TARTORUL FIIND DAN NICA. Nu ii uitati pe cei de la primarie, prefectura, partide si consiliu judetean care au furat continuu din banii nostri pentru averile pe care si le/au stran, PRECUM SOBOLANII, vor disparea tot precum sobolanii.
  1
  29
  Raportează
 • postat de un votant fraier
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 10:08
  89.136.231.***
  Multumim din inima alesilor galateni care de zeci da ani ne mint si dorm bine in Parlament spre bunastarea personala.
  1
  32
  Raportează
 • postat de hehe
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 09:59
  5.13.185.***
  mare chestie, stateau investitorii la coada si au plecat cand au aflat ca nu se face autostrada. Poate sa vina si mama politicianului, nu face nimeni autostrada la Galati unde e capat de linie,cel mult un drum expres. Sa ne gandim sa folosim mai bine ce avem : Dunarea,eventual un aeroport.
  2
  20
  Raportează
 • postat de econo-mist adica ceata econo
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 09:57
  5.13.156.***
  traim vremuri importante pentru comunitate in sfarsit nonvaloarea s-a extins si controleaza aproape totul in zona se vad si semnele pluvalorii
  1
  19
  Raportează
 • postat de Fresn-ic
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 09:21
  82.137.11.***
  Il asteptam si pe dl. Fresnescu sa mai comenteze si dansul. Anul asta nu a onorat spatiul VLG :))))
  4
  17
  Raportează
 • postat de iobagul
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 08:51
  5.13.149.***
  Iata vine cu mare asteptare si 24 ianuarie-ziua (m)icii (u)nirii.E momentul sa va amintiti la ce a folosit aceasta zi moldovenilor.Eu nu vad de atunci decat o izolare,cea mai prapadita zona a tarii,uitata intentionat de autoritati inca din vremea aceea a lui Cuza.L-au mazilit liberalii si ni l-au adus pe un rege de mana a doua.Asa a fost si asa si este o zona numai buna de exploatat.Nu mai bociti iobagilor ! Reconsiderati-va identitatea si constiinta ei.Istoria e plina de marturii.De la cine asteptati pomana... autostrazi,tuneluri,aeroport,etc ? Patronul acestui ziar impreuna cu slujitorii angajati va dau paine si circ pana nu mai stiti de nimic.

  hai pa si pu !
  4
  23
  Raportează
 • postat de AUTOSTRADA GALATI
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 07:54
  5.13.204.***
  PASAPORT DE ARDEAL GALATENI!!!! IN SCHIM V-A FACE STAN UN SANT PE SUB APA DUNARII SA NE DUCEM IN MUNTII DOBROGEI!! SA VEZI BUNASTARE IN ACEST COLT DE TARA!! CE SPUN PARLAMENTARII DE GALATI??? NICA ,TOADER,DOBRE,ETC ALESI DE GALATENI TIMP DE 25 DE ANI!!?? NU AU TREABA CU GALATIUL !! CU BUZUNARELE LOR!! DACA NU AVEM SI NOI UN STEFAN CE-L MARE !!
  2
  37
  Raportează
 • postat de Charlie
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 07:34
  5.13.223.***
  Galatiul nu va avea autostrada nici in 2050 si asa va intepeni mai ales cu asa presedinte de CJ. Va avea caini vagabanzi, ruine, mizerie, coruptie. Votati Bacalbasa!
  2
  40
  Raportează
 • postat de tradius sman
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 06:38
  151.19.175.***
  Valea Jiului scrie pe noi
  3
  39
  Raportează
 • postat de x
  Vineri, 16 Ianuarie 2015 00:26
  89.136.3.***
  Daca tot a fost Ziua de nastere a lui Eminescu:

  Viitor de haur,
  Ga-la-ti-ul are,
  Si prevaz prin seculi,
  A lui bunastare!

  (Plagiat: Textul acesta a fost scris, gindit si conceput ca un pamflet.)
  3
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.