HAOS pe piaţa valutară/ JALE pentru gălăţenii cu ÎMPRUMUTURI ÎN FRANCI ELVEŢIENI

HAOS pe piaţa valutară/ JALE pentru gălăţenii cu ÎMPRUMUTURI ÎN FRANCI ELVEŢIENI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Piaţa valutară a intrat în fibrilaţie după ce francul elveţian a crescut ieri cu 30 la sută faţă de euro, atingând un nivel record, după ce Banca Centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa lui nu mai este justificată.

"Rata minimă de schimb valutar a fost introdusă într-o perioadă de supraevaluare excepţională a francului elveţian şi de incertitudine pe pieţele financiare. Moneda euro s-a depreciat considerabil faţă de dolarul american, ceea ce a determinat scăderea francului elveţian faţă de dolar. În această situaţie, banca a concluzionat că menţinerea ratei de schimb valutar pentru francul elveţian faţă de euro nu mai este justificată", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a Elveţiei.

După retragerea limitei cursului valutar, francul a trecut rapid de paritate faţă de euro şi s-a apreciat la 1,05 euro pe unitate. Tot joi, banca centrală a redus una dintre dobânzile de referinţă pentru depozite de la -0,25 la sută la -0,75 la sută, ceea ce obligă băncile comerciale să plătească mai mult pentru banii pe care şi-i depozitează pentru siguranţă în conturile instituţiei. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut, de asemenea, joi cu 15,7 la sută, la 4,3287 lei/franc.

Spirala creditelor

Francul elveţian este o monedă în care au fost contractate o parte din creditele din România, deprecierea leului în raport cu această monedă având efecte greu de suportat pentru cei care aveau astfel de împrumuturi. În România, aproximativ 70.000 de persoane au contractat, în special în perioada 2006 – 2008, astfel de credite, ajungând în prezent să plătească rate duble faţă de valoarea iniţială, fapt ce a dus inclusiv la deschiderea a numeroase litigii în instanţă.

Punctul slab al un astfel de credite este acela că francul elveţian este o valută atipică, fiind o „monedă de refugiu” în perioadele de instabilitate economică. Ca urmare a crizei economice izbucnite în 2008, moneda elveţiană a intrat într-o apreciere accelerată în raport cu alte valute, fapt ce afecta numeroasele firme elveţiene exportatoare. Drept urmare, Banca Centrală a Elveţiei a decis în luna septembrie a anului 2011 să nu permită aprecierea francului peste paritatea de 1,2 unităţi/euro. Decizia de eliminare a acestui plafon a venit, potrivit analiştilor financiari, ca urmare a costurilor mari presupuse de intervenţiile în piaţă pe care banca centrală le-a avut în ultimele luni.

Citit 3023 ori Ultima modificare Joi, 15 Ianuarie 2015 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.