După război, mulţi viteji se-arată la ArcelorMittal!

După război, mulţi viteji se-arată la ArcelorMittal!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ceasul al 13-lea, când au început deja manevrele de oprire a bateriilor de cocsificare de la Combinatul ArcelorMittal Galaţi (proces tehnologic ireversibil), oamenii politici gălăţeni au găsit de cuviinţă că este cazul să facă ce ştiu mai bine, adică să vorbească. Nu vom mai pune la socoteală faptul că iniţiativa nu le-a aparţinut, iar cererea dezbaterilor publice a venit, din nou, din direcţia sindicatelor.

În fine, deşi târziu, politicienii au discutat destul de detaşat cu sindicaliştii despre  problemele  generate de criza economică la ArcelorMittal Galaţi şi au promis că vor încerca să găsească soluţii pentru rezolvarea acestora.

În cadrul unei dezbateri care a fost organizată de către sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal, prezenţi au fost doar reprezentaţi al PD-L şi PNŢCD, deşi sindicatul ceruse participarea tuturor partidelor politice.

Dacă ţărăniştii au dat citire unei scrisori de sprijin a sindicatului trimisă de către preşedintele partidului, Marian Petre Miluţ, PD-L l-a trimis la această întâlnire chiar pe vicepreşedintele partidului, Mircea Toader. Acesta a avut un discurs ceva mai amplu legat de problemele de la Combinat şi a promis că va utiliza toate pârghiile pe care le deţine pentru deblocarea crizei la ArcelorMittal.

"Intenţia mea de parlamentar şi de lider de grup este aceea de a cere înfiinţarea unei comisii de anchetă în ce priveşte privatizarea şi postprivatizarea Combinatului. Sunt convins că această propunere va fi aprobată de plenul Camerei Deputaţilor pentru că acum avem majoritate. Prin această comisie, cred că vom avea acces şi la  contractul de privatizare, a cărui desecretizatre am solicitat-o, fără succes, în trecut. Sigur, această propunere va veni după 7 iunie, că nu avem acum timp de aşa ceva, dar intenţia există", a spus Toader.

Nu că intenţia nu ar fi existat şi înainte, dar mereu a fost altceva de făcut, nu?!

Toader a continuat spunând că Guvernul i-a atras atenţia combinatului să stabilească un plan de revitalizare şi să menţină o producţie situată între 4,5 şi 5 milioane de tone de oţel, capabilă să menţină unitatea în stare de viabilitate. Potrivit lui Toader, în condiţiile în care conducerea dispune închiderea de capacităţi va trebui să returneze ajutorul de stat primit la privatizare şi chiar să se discute despre revenirea unităţii siderurgice în administrarea statului.

"Există şi un plan de criză care prevede că, dacă nu are de unde să dea banii, atunci va trebui preluat de către stat. De aceea se încearcă găsirea celor mai bune soluţii de compromis pentru că măsurile radicale pot duce la o pierdere totală. Totuşi, cei de la combinat ştiu că există acest risc, de a da 1 miliard şi 400 de milioane de dolari înapoi (n.r. aceasta este valoarea ajutorului de stat)", a mai spus Toader.

Aceeaşi problemă, aceleaşi nemulţumiri

În paralel cu această dezbatere, sub egida Cartel Alfa Galaţi a fost organizată o altă întâlnire, la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii,  la care au participat sindicaliştii afiliaţi la Cartel Alfa, dar şi politicieni. Nici aici nu au fost prea mulţi oameni politici care să se arate interesaţi de problemele salariaţilor. Au participat doar Adriana Ţicău (europarlamentar PSD), Marius Necula de la PD-L şi liderul liberal Victor Paul Dobre.

Şi aici, Combinatul, dar şi închiderea UCC au fost subiecte de discuţie.  Liderul cocsarilor de pe platforma siderurgică afiliaţi la FSS Metarom, Nelu Macovei, ne-a relatat că, în cadrul discuţiilor, a solicitat o implicare reală a politicienilor şi a autorităţilor pentru că ignoranţa lor poate genera o problemă fără precedent pentru economia românească.

"În cadrul acestor discuţii le-am spus că dacă nu îi interesează un aport la PIB-ul României de 4,5 la sută, atât cât generează Combinatul,  înseamnă că nu îi interesează soarta acestei ţări. Un răspuns ferm din partea lor nu am primit", a spus sindicalistul.

Ca de obicei, spunem noi.

Citit 1968 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.