Programul „Prima Casă” cu bani… de acasă

Programul „Prima Casă” cu bani… de acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din mediile bancare au început să transpară primele informaţii mai concludente vizavi de programul „Prima Casă”. Astfel, se pare că, în final, Guvernul va fixa dobânzile şi comisioanele maxime ce pot fi practicate de bănci în cadrul programului.

De asemenea, pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din resurse proprii, în timp ce pentru casele cu un preţ până în plafonul stabilit va fi nevoie de un avans de 5 la sută.

În plus, dobânda aferentă unui interval de trei luni va fi adăugată avansului pentru ca băncile comerciale să nu fie nevoite să constituie provizioane înainte de executarea garanţiei statului, care intervine la 90 de zile de la înregistrarea restanţelor la plată.

Normele metodologice ale programului vor stabili criterii de intrare pentru bănci, cum ar fi plafoane maxime pentru dobânzile şi comisioanele practicate. Până în prezent, peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului „Prima Casă”, ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14 la sută la euro şi 23 la sută la lei.

Vicepremierul Dan Nica a mai precizat într-o declaraţie de presă că programul „Prima Casă” s-ar referi în principal la locuinţele nou construite, pentru a determina un efect multiplicator în economie. Însă, în acelaşi, varianta achiziţiei de locuinţe din fondul locativ deja existent nu poate fi exclusă cu totul, în situaţia în care acestea sunt mai ieftine.

Citit 1589 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.