Preţuri „de vară” la alimente

Preţuri „de vară” la alimente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inflaţia lunară s-a redus în mai la 0,01 la sută, cel mai scăzut nivel din acest an, iar rata anuală a coborât pentru a patra lună consecutiv, la 5,95 la sută. Cauza acestor microvictorii economice, potrivit INS, ar fi scăderea preţurilor la mărfurile alimentare cu 0,05 la sută.

Ce-i luat pe mere e dat pe servicii

Dacă ar fi să se facă un top al scăderilor de preţuri, în grupa mărfurilor alimentare, pe primul loc s-ar afla ouăle, unde preţurile s-au redus cu 3,92 la sută. Reduceri importante de preţuri au mai fost înregistrate la citrice (-3,33 la sută), brânză (-1,36 la sută) şi ulei comestibil (-1,72 la sută). De asemenea, scăderi s-au înregistrat la fructele proaspete (-2,31 la sută) şi legumele şi conservele de legume (-1,04 la sută).

Pe de altă parte, „ce s-a câştigat pe mere s-a dat pe pere”. Mai exact, în luna mai, comparativ cu luna anterioară, mărfurile nealimentare au înregistrat o creştere de 0,03 la sută, în timp ce preţurile pentru servicii au avansat cu 0,11 la sută. La acestea din urmă, de exemplu, tarifele poştale au înregistrat un avans de 1,83 la sută, în timp ce costurile legate de apă, canal şi salubritate au urcat cu 1,71 la sută.

O veste bună ar fi, totuşi, că preţurile chiriilor au scăzut cu 0,22 la sută, în timp ce serviciile de telefonie şi cele de transport aerian s-au ieftinit cu 0,6 la sută. În privinţa mărfurilor nealimentare, cea mai mare reducere a fost înregistrată de preţurile la gaze (-2,57 la sută).

La polul opus, cele mai mari creşteri de preţuri ale mărfurilor nealimentare au fost la combustibili şi ţigări, care au avansat cu 0,45 la sută, respectiv, 0,63 la sută.

Citit 1344 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.