CÂT A COSTAT modernizarea Parcului Zoo. Autorităţile PROMIT noi investiţii

CÂT A COSTAT modernizarea Parcului Zoo. Autorităţile PROMIT noi investiţii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Nu mai puţin de 11.671.743 de lei au fost investiţi în modernizarea Grădinii Zoologice din Pădurea Gârboavele, care va fi redeschisă publicului la începutul lunii iulie. Cei mai mulţi bani, proveniţi de la Ministerul Mediului, au fost cheltuiţi pentru reabilitarea adăposturilor animalelor sălbatice, întrucât în cazul în care acestea nu ar fi fost modernizate, conform normelor europene şi legislaţiei româneşti în vigoare, Parcul Zoo ar fi riscat să fie desfiinţat. Potrivit unui raport transmis prefectului Dorin Otrocol, la solicitarea reprezentantului Guvernului în teritoriu, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru adăpostul maimuţelor. De altfel, un articol cu privire la costurile „căsuţelor” animalelor sălbatice „Viaţa liberă” a publicat chiar în luna august a anului 2013.

Adăpost pentru maimuţe la preţ de vilă

Adăpostul maimuţelor (772,16 metri pătraţi) a costat nu mai puţin de 1.855.890 lei (la care se adaugă şi un bazin creat special pentru maimuţe – de 56.775 lei), cel al leilor (609,71 metri pătraţi) - 1.016.579 lei (la care se adaugă şi un bazin de peste 104.000 lei), în timp ce pentru adăpostul tigrului siberian (423,87 de metri pătraţi) s-au cheltuit 658.242,81 lei şi alţi peste 108.000 lei pentru un bazin. Într-o casă nouă stau şi urşii bruni, mistreţii, vulpile roşcate, dar şi păsările răpitoare şi nerăpitoare.

Printre altele, au mai fost modernizate ori construite şi un dispensar pentru animale (peste 186.000 de lei), un complex administrativ (576.420 lei), hală de furaje (154.166 lei), o centrală termică (308.452 lei), reţele electrice, de apă şi canalizare, împrejmuiri ale unor habitate, alei, dar şi o staţie ecologică pentru tratarea apei uzate (172.860 lei). La cele peste 11 milioane de lei se adaugă şi gardul împrejmuitor al grădinii, de aproximativ 100.000 de euro, din bugetul CJ.

Tarife pentru toate buzunarele

Gălăţenii care vor dori să viziteze Grădina Zoologică trebuie să ştie că preţul unui bilet este accesibil oricărui buzunar. Conform hotărârii adoptate de Consiliul Judeţului, în luna decembrie a anului trecut, privind taxele şi tarifele practicate pentru acest an, copiii, studenţii şi pensionarii vor plăti doar 1,5 lei pentru un bilet de acces, în timp ce preţul practicat în cazul adulţilor va fi de şase lei. De altfel, tarifele practicate sunt aceleaşi pe care Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii le aplică şi în cazul Grădinii Botanice şi secţiei Muzeu.

Aşa cum vă informam în ediţia de ieri, Transurb lucrează, în prezent, la un grafic orar pentru un autobuz, cu 50 de locuri, ce va fi introdus în circuit pentru curse cu destinaţia Zoo, iar preţul biletului va fi stabilit de Consiliul Judeţului.

Trebuie precizat că suprafaţa Parcului Zoo a fost dublată, acum întinzându-se pe mai bine de 14 hectare. Totuşi, nu toate adăposturile au beneficiat de modernizări. Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, a afirmat că mai este nevoie de amenajări sau ambientări pentru păsări acvatice, realizare adăpost pentru iepuri, porci vietnamezi, păsări domestice, porumbei, compartimentare spaţiu exterior lei, amenajare spaţiu interior maimuţe, realizare împrejmuire pentru zona de carantină şi realizarea unei împrejmuiri pentru separarea zonei administrative de cea pentru accesul vizitatorilor. Asta pentru că proiectul iniţial, conform directorului CMSNG, nu a prevăzut şi aceste detalii.

„Proiectul anterior de modernizare, cu finanţare de la Ministerul Mediului, a luat în considerare doar adăposturile care nu erau conforme cu noua legislaţie, din punct de vedere al spaţiilor de habitaţie, celelalte adăposturi, care, deşi erau la fel de vechi şi ruginite, dar corespunzătoare ca spaţiu, nefiind eligibile în momentul obţinerii finanţării”, a afirmat Mădălin Şerban. Banii necesari continuării investiţiilor vor proveni de la CJ.

Citit 3925 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2015 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.