Navă pentru platformele marine din Africa, lansată la Damen Galaţi (VIDEO)

Navă pentru platformele marine din Africa, lansată la Damen Galaţi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Şantierul Naval Damen a fost lansată ieri, la ora 10,30, la secţia IA Cala Dunăre, o navă de aprovizionare a platformelor de foraj marin (proiectul DAMEN PSV 3300 CD E3). Nava este destinată armatorului nigerian LATC şi este a doua de acest tip furnizată aceluiaşi client. Principala destinaţie a navei lansate ieri va fi transportul diverselor mărfuri (combustibil, apă potabilă, ciment, prăjini de foraj etc.) şi a echipajelor la şi de la platformele de foraj marin şi platformele de exploatare a hidrocarburilor marine din vestul Africii. De asemenea, nava poate transporta pe punte containere convenţionale pentru diverse mărfuri. Nava mai poate opera ca stingător de incendiu la platformele marine şi poate fi dotată cu echipamente pentru depoluare marină.

Lansarea a avut loc în prezenţa noului manager general al SN Damen Galaţi, Christopher van der Stelt, acesta fiind, de altfel, la prima experienţă de acest fel în şantierul gălăţean. "Faptul că armatorul a ales să construiască această navă la Galaţi este o recunoştere a profesionalimului echipei de aici. Construcţia unei nave este, de altfel, “un sport de echipă”, iar angajaţii noştri, precum şi cei ai subcontractorilor noştri, merită toate laudele", a declarat managerul general Christopher van der Stelt. Acesta are o experienţă de zece ani la conducerea unor şantiere navale, el venind la Galaţi din poziţia de director al unui şantier naval din Slovacia.

Nava pentru armatorul nigerian lansată ieri la apă este a 11-a de acest tip construită în ultimii trei ani la Galaţi, fiind parte a unei serii de succes, cu un rol important în asigurarea de comenzi pentru navaliştii gălăţeni, a precizat directorul de Afaceri Corporatiste al Damen Galaţi, Florin Spătaru.

"Din această lungă serie pe care am construit-o la Galaţi, practic am acoperit o bună parte din apele lumii. Unele nave operează în Brazilia, unele în Marea Nordului, unele în Africa. Povestea de succes a navelor PSV (Platform Supply Vessel – n.r.) va continua, pentru că avem o serie de nave chiar mai mari, model PSV 5000, care vor fi construite pentru Canada, iar activitatea noastră în sectorul de petrol şi gaze se va intensifica", a arătat directorul Damen.

Caracteristicile principale ale navei care opera pe coasta de vest a Africii pentru armatorul nigerian sunt: lungime totală - 80.00 m; lăţime - 16.20 m; pescaj (de vară) - 6.00 m; deadweight - aproximativ 3.300 tone; greutate maximă pe punte - 1.200 t; societatea de clasificare - LRS (Lloyd Register of Shipping); echipaj + pasageri la bord - 24 persoane; viteza - 13,5 noduri.

Capacitatea de producţie a Şantierului Naval Damen Galaţi este acoperită atât pe anul 2015, cât şi pe o bună parte a anului 2016. Următoarea lansare de navă este programată pe 15 iulie, până la sfârşitul anului urmând să fie livrate în total 25 de nave.        

Citit 3495 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2015 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.