„Nu”, dar până unde? Liderii UE, puşi în dificultate de votul din Grecia

„Nu”, dar până unde? Liderii UE, puşi în dificultate de votul din Grecia
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Votul covârşitor al grecilor împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali - tabăra „Nu” a atras 61,28 la sută din voturi, în timp ce tabăra „Da” a strâns doar 38,72 la sută - aruncă viitorul Greciei în incertitudine. Teoretic, orice este posibil, de la o ieşire rapidă din zona euro însoţită de un faliment bancar de proporţii, până la încheierea unui nou acord de asistenţă financiară care să prevină, cel puţin pe moment, coşmarul economic şi politic al unui „Grexit”.

Liderii instituţiilor europene au primit cu sobrietate rezultatul referendumului din Grecia. Au declarat că nu pot decât să accepte alegerea poporului grec, dar că este un rezultat care îngustează şi mai mult posibilităţile de a se ajunge la un compromis. Cert este că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un euro-summit extraordinar pentru astăzi, în care se vor analiza consecinţele votului din Grecia şi posibilii paşi ce se pot face în viitor.

„Locul Greciei este în zona euro”, spun majoritatea liderilor europeni, însă nimeni nu ştie cum se va putea întâmpla acest lucru, în condiţiile în care premierul Alexis Tsipras este considerat mai degrabă un aventurier care joacă la cacialma viitorul ţării sale. Nici măcar demisia în plină… glorie a ministrului de Finanţe, Yanis Varoufakis, foarte contondent în declaraţii faţă de instituţiile internaţionale, nu pare a uşura lucrurile. O decizie la nivelul Eurogrup, Comisiei Europene sau BCE nu va fi uşor de luat, existând deopotrivă partizani ai unor linii „soft”, dar şi ai unora „hard” în relaţiile cu guvernul grec. Gaz pe foc a pus şi un raport al FMI, care, deşi condamnă guvernul Tsipras că a împins ţara din nou în recesiune, arată că, fie şi dacă ar accepta planul propus de creditori, Grecia tot nu ar reuşi să devină sustenabilă, nici măcar până în 2030.

Între austeritate şi incertitudine, grecii au ales incertitudinea. Dacă şi cum vor mai plăti datoriile de 320 miliarde de euro, rămâne de văzut. Până acolo însă, potrivit analiştilor financiari, Grecia ar mai avea nevoie în următorii trei ani de încă un ajutor financiar, de 50 miliarde de euro! Şi, poate, nu atât suma datorată de greci ar fi problema, cât „forţa exemplului”. Dacă Grecia scapă de datorii mai puţin cu bani şi mai mult „cu demnitate”, n-ar fi exclus ca acelaşi lucru să şi-l dorească şi spaniolii, şi portughezii, şi nu numai. Iar capacitatea zonei euro de a „înghiţi” hapul datoriilor are, totuşi, limitele ei.

Citit 1644 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 15:47

3 comentarii

 • postat de jojo
  Miercuri, 08 Iulie 2015 00:17
  5.13.166.***
  Mda, or fi inventat grecii democratia, insa nu au inventat legile fizicii, mecanicii samd, dar mai ales nu au inventat legile economiei.
  Sa vorbim pe scurt despre legile economiei.
  Mai concis, daca dvs aveti 100 euro in buzunar inseamna ca veti cheltui exact aceasta 100 de euro.
  Ok, si daca nu ne ajung cele 100 de euro luam imprumuturi, sa zicem de 324 de euro.
  Buun. Ati luat imprumutul, l-ati tocat cum l-ati tocat si uite ca vine rataaaaaa.
  Pai ce facem? In continuare cheltuim luna de de luna cele 100 de euro care nu stim ca nu ne ajung, rata nu o mai platim ca nu avem de unde si culmea facem "panarama" ca nu suntem de acord sa strangem cureaua ca sa ne incadram cu cheltuielile in aceasta 100 de euro din care trebuie sa platim si rataaaa pentru cei 324 euro luati cu imprumut.
  Se pare ca democratia inventata are niste hibe mari.
  Promoveaza coruptia - sunt atatea state democratice unde tot timpul sunt scandaluri mari de coruptie.
  Promoveaza populismul - daca se promite marea cu sarea poti fi ales sau reales
  Promoveaza clasa politica iresponsabila - clasa politica care nu-si indeplineste si deci nu raspunde penal pentru promisiunile electorale astfel ca nu sunt trasi la raspundere pentru prostiile debitate si pentru incapacitatea de a pune in practica promisiunile facute.
  Uitati-va la greci!!!
  Au tras la raspundere persoanele vinovate?
  Ba mai mult pe cine i-au ales ca sa le reprezinte interesele.
  Ok. poate ca nici creditorii externi nu au fost intelegatori dar totusi 1+1=2 indiferent daca socotim in greceste, engleza, germana, franceza sau rusa.
  Oricum conditiile cerute de creditori reflecta intotdeauna "grija" acestora de a-si primi inapoi imprumutul acordat plus dobanda aferenta.
  Ce au facut grecii? Au facut bairam, mult bairam.
  Asadar daca tu nu faci nimic ca sa te incadrezi in limita veniturilor obtinute din care sa-ti faci si cheltuielile dar sa-ti platesti si ratele, atunci cine crezi ca te mai imprumuta?
  0
  4
  Raportează
 • postat de Zorba grecu
  Marți, 07 Iulie 2015 21:33
  178.84.122.***
  ..dupa cum se stie , la orice retragere de bani , banca are un commission.
  Va dati seama cate comisioane grase , incaseaza acum bancile grecesti , datorita retragerilor masive de bani , de la bancomate.
  2
  1
  Raportează
 • postat de despre noi
  Marți, 07 Iulie 2015 08:47
  194.105.20.***
  Preceptele democratiei 's-au nascut " in Grecia antica !Astazi, grecii si-au exprimat democratic dreptul lor de a hotari asupra destinului acestei tari..Felicitari grecilor pentru ca s-au dovedit a fi urmasi demni ai celor care au dat culturii si civilizatii lumii marii nume!Veti vedea ca acest vot exprimat de poporul grec va face ca U.E. sa fie cea care isi va dori sa accepte conditiile grecilor.
  Ce a facut U.E. ?Daca votul celor 7.5 milioane de romani la referendumul de demitere a lui Basescu ar fi fost luat in considerare , poate, alta ar fi fost situatia economica a Romaniei . U.E a devenit complice pentru inca cativa anii ,la coruptia, devalorizarea Romaniei, , hotie .. cu concursul autoritatilor Cati bani s-au recuperate din marile procese de coruptie din Romania! Se mai aude ceva de Microsft , Eads , pentru ca aceste procese au legatura si cu politicieni din U.E Ne vor saraci, umili, cu capul plecat si mana intinsa " S'il vous plait" Ceea ce nu a reusit Hitler prin razboi , reusesc astazi prin asa numita politica de austeritate.Imprumuturi mari, datorii acumulate din plata dobanzilor , intr-un cuvant, subjugare ..,.,Germania sa plateasca Romaniei despagubirile de razboi; sa fie restituita mostenirea Gojdu facuta cadou cu complicitatea politicienilor de carton care merg si se barfesc la curtile Europei.
  10
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.