Creştere a încasărilor la FINANŢE. Cu cât au CONTRIBUIT gălăţenii la visteria statului

Creştere a încasărilor la FINANŢE. Cu cât au CONTRIBUIT gălăţenii la visteria statului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Sumele colectate în primul semestru al acestui an de DGRFP Galaţi au fost cu 21,6 la sută mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut


Încasările realizate la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi au fost, în primul semestru al acestui an, de peste 6 miliarde de lei, din care sumele colectate din activitatea fiscală au fost de aproape 4,2 miliarde de lei, iar cele din activitatea vamală de peste 1,8 miliarde de lei.

În total, la nivelul DGRFP Galaţi, care coordonează activitatea fiscală din judeţele Galaţi, Brăila, Contanţa, Vrancea, Buzău şi Tulcea, încasările au fost cu 3,45 peste planul de încasări fixat la nivelul ANAF, însă gradul de realizare a fost diferit de la judeţ la judeţ. Galaţiul a stat în primul semestru cel mai bine, cu încasări din activitatea fiscală de aproape 842 milioane de lei, cu 6,19 la sută peste sumele planificate. Depăşiri ale planului de încasări de până într-un procent s-au înregistrat în judeţele Tulcea (309 milioane lei) şi Vrancea (411,7 milioane lei). În schimb, Constanţa, chiar dacă a avut cele mai mari încasări din regiune (1,56 miliarde de lei), a fost cam cu jumătate de procent sub ţinta de colectare. Buzău a fost, cu 587,5 milioane de lei, cam cu 1,4 la sută sub planul stabilit iniţial. Socotelile nu prea au ieşit în judeţul Brăila, unde s-au încasat 477,5 milioane de lei, cu 5,65 la sută sub ţinta fixată prin programul de încasări.

În ceea ce priveşte încasările din activitatea vamală, acestea au ajuns la 2,06 miliarde de lei, cu 10,47 la sută peste programul de încasări stabilit.

Încasări mai mari faţă de anul trecut

Dacă este să facem o comparaţie, nivelul încasărilor bugetare realizate la nivelul DGRFP Galaţi în primul semestru al acestui an a fost cu 21,57 la sută, adică 1,1 miliarde de lei, peste nivelul încasărilor din primul semestru al anului trecut. Creşteri semnificative s-au înregistrat în activitatea vamală, încasările fiind mai mari cu 502,01 milioane de lei (32,17 la sută), AJFP Constanţa - cu 384,19 mil. lei (32,58 la sută), AJFP Buzău - cu 80,32 milioane de lei (15,83 la sută), acestea fiind urmate de AJFP Galaţi - 69,55 milioane de lei (9 la sută), AJFP Vrancea - cu 32,27 milioane de lei (8,5 la sută), AJFP Tulcea - 30,50 milioane de lei (10,94 la sută) şi AJFP Brăila - 10,74 milioane de lei (2,30 la sută).

Puncte tari, puncte slabe

Potrivit directorului general a DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici, depăşirea programului de încasări este rezultatul atât al eforturilor organelor fiscale, cât şi al creşterii gradului de conformare voluntară a contribuabililor.

"În mod constant preocuparea noastră este orientată spre conştientizarea contribuabililor pe care îi avem în administrare, având în vedere faptul că declararea şi achitarea la termen a obligaţiilor bugetare înseamnă finanţarea sectoarelor vitale pentru funcţionarea normală a unei societăţi moderne, cum ar fi: cel sanitar, educaţia sau ordinea şi siguranţa publică. Merită evidenţiate eforturile depuse de Administraţiile Judeţene ale Finanţelor Publice Galaţi, Tulcea şi Vrancea pentru realizarea şi depăşirea programului semestrial, precum şi de către structura Regională Vamală, care a depăşit acest program cu 195,59 milioane de lei. Un aspect negativ care trebuie evidenţiat este acela al UAT-urilor (primăriilor) care în primele 6 luni a.c. au avut un grad de realizare a veniturilor proprii, fără cote defalcate din impozitul pe venit, sub 50 la sută”, a arătat directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici. Printre exemplele negative date de şeful fiscului gălăţean se numără şi cel al comunei Ţepu, unde gradul de realizare a veniturilor proprii a fost de doar 35 la sută.

Citit 2655 ori Ultima modificare Joi, 09 Iulie 2015 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.