Locurile de muncă din faţa calculatorului/ Ce se ascunde în spatele joburilor de genul "Fă bani de acasă"

Locurile de muncă din faţa calculatorului/ Ce se ascunde în spatele joburilor de genul "Fă bani de acasă"
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În ultimii ani, ofertele de muncă cu jumătate de normă au explodat, cel puţin în mediul online, acolo unde secţiunile de comentarii şi site-urile de joburi sunt inundate de oferte care mai de care mai fanteziste. În ideea de a atrage cât mai multe persoane, aceste anunţuri oferă, de cele mai multe ori, foarte puţine detalii despre ceea ce trebuie să facă un viitor angajat, restul informaţiilor fiind furnizate prin intermediul unui e-mail.

Muncă puţină pe bani mulţi?

Cele mai interesante astfel de locuri de muncă sunt, fără îndoială, cele care le promit celor interesaţi că vor munci una sau două ore pe zi, iar bonificaţiile primite vor fi de ordinul sutelor de euro pe lună. Iar într-o ţară dominată de sărăcie, cu un nivel salarial foarte scăzut, comparativ cu restul Uniunii Europene, dar şi cu o dorinţă imensă de a câştiga bani mulţi, rapid şi fără prea mult efort, din ce în ce mai mulţi oameni cad în plasa acestor anunţuri.

"Câştiguri din prima lună, prin colaborare part-time sau full-time! Se lucrează comod de acasă minim o oră pe zi, pentru care veţi primi 300 de euro lunar. Nu este necesară experienţa. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecţii prin e-mail. Veţi primi mai întâi lecţiile, veţi fi instruiţi şi apoi, dacă veţi dori, veţi începe să lucraţi. Mai multe detalii la adresa ... Oferim şi cerem seriozitate!". În acest mod se împachetează o ofertă extrem de tentantă de muncă, mai ales că salariul este unul foarte atractiv: 300 de euro pe lună, pentru o oră de muncă pe zi. Dar, ca în toate cazurile, adevărul gol-goluţ nu este niciodată oferit la prima vedere.

"După cele 12 lecţii gratuite, mi-au cerut 50 de lei!"

Am stat de vorbă cu mai multe persoane care au aplicat la astfel de joburi online, în încercarea de a obţine un venit suplimentar, şi toate ne-au oferit acelaşi răspuns: "Nu sunt serioşi!". Fie că este vorba de faptul că reprezentanţii acestor companii sau site-uri cer, la finalul instruirii, o garanţie financiară, ori de faptul că bonificaţiile nu vin niciodată, chiar dacă aplicanţii au investit timp în acel loc de muncă, reacţiile celor care au încercat nu diferă.

Georgiana, o tânără de 21 de ani din Galaţi, ne-a povestit că a dorit să încerce să obţină un venit suplimentar, în urmă cu ceva luni, dar că toată experienţa i-a lăsat un gust amar. "Am văzut un anunţ în secţiunea de comentarii a unui site, în care se promiteau comisioane atractive şi un program lejer, aşa că am decis să încerc. Fiind studentă, nu îmi permiteam să am un loc de muncă cu program întreg, de 8 sau 12 ore, aşa că am crezut că mi-a pus Dumnezeu mâna în cap. Am trimis un email, am cerut informaţii, şi mi s-a spus că trebuie mai întâi să primesc 12 lecţii, câte una pe zi, la care nu am voie să pun întrebări. Abia după ce se vor termina acele lecţii, voi avea voie să îi întreb despre anumite nelămuriri. Zis şi făcut, am primit lecţiile, le-am citit, iar unele dintre ele erau constituite din zeci de pagini care nu spuneau absolut nimic despre ce ar urma să fac eu la acest loc de muncă. Erau poveşti ale unor oameni care câştigaseră bani mulţi, dar nu se spunea cum. Au trecut cele 12 zile, i-am întrebat ce trebuie să fac eu mai exact, pentru că nu înţelesesem mare lucru, şi mi-au zis că pentru detalii suplimentare şi pentru a mă putea apuca de lucru, trebuie să virez 50 de lei într-un cont. Atunci mi-am dat seama că, de fapt, asta e o metodă foarte interesantă de a face bani din naivitatea altor persoane", ne-a spus tânăra.

Sistemul piramidal ÎNCĂ face legea

Dintre toate metodele de a face bani prin intermediul locurilor de muncă cu jumătate de normă, preferatele aplicanţilor au rămas cele în care banii circulă într-un sistem piramidal. Cu promisiunea unei avansări, candidaţii înzestraţi cu spirit de convingere îşi atrag şi rudele şi prietenii către astfel de joburi, fie că este vorba despre vânzarea de cosmetice, de remedii naturiste sau de oale şi alte ustensile pentru bucătărie. În astfel de domenii sunt bani care se pot face, însă aceştia nu vin nicidecum atât de uşor pe cât se spune şi nici la fel pentru toată lumea.

Spre exemplu, în domeniul comercializării de produse naturiste, un agent de pe treapta cea mai joasă a piramidei câştigă un procent infim din vânzări, faţă de cei care se află cu trei sau patru trepte mai sus, în condiţiile în care depune, poate, mult mai multă muncă. Atunci când ajungi mai aproape de vârful piramidei, nu doar că ai o bază de clienţi deja formată, dar ai şi o armată de alţi doritori de câştiguri rapide care îţi pompează bani în conturi, sub forma unor comisioane. "Se fac bani frumoşi din aceste sisteme piramidale, dar e o muncă de convingere extraordinară. Eu am lucrat în asigurări şi era acelaşi principiu. Eu căutam clienţi, încheiam contracte, şi primeam 3% din încasări. Coordonatorul meu, care mai avea încă alţi 10 ca mine în grijă, primea şi el câte 5% din ce încasam noi, doar pentru că ne coordona. La rândul său, avea un şef, care primea un procent mai mare din ce făceau subordonaţii săi. Astfel, cei care stăteau mai aproape de vârful piramidei munceau foarte puţin sau deloc, pentru că banii oricum veneau datorită muncii pe care o depuneam noi, cei de jos. De altfel, ăsta era şi scopul nostru, al agenţilor, să avansăm. Dar, avansările nu mai veneau. Iar eu am lucrat în domeniu un an de zile, timp în care câştigam cam 1.000 de lei pe lună, alergând de colo-colo toată ziua. Nu prea era cu jumătate de normă", ne-a spus Ionuţ, un gălăţean în vârstă de 32 de ani.

Există şi locuri de muncă bănoase pe internet

Chiar dacă majoritatea ofertelor de muncă fanteziste, care sună mult tentant prea pentru a fi adevărate, nu sunt decât un set de minciuni frumos ambalate, pentru a-i vrăji pe doritorii de câştiguri rapide, există şi locuri de muncă din care se pot câştiga bani frumoşi, în condiţiile în care volumul de muncă creşte de la o lună la alta.

Un astfel de loc de muncă este cel de "content writer", în traducere "scriitor de conţinut", pentru diferite site-uri. Practic, acest loc de muncă îi cere aplicantului să cunoască limba engleză la un nivel avansat şi să fie capabil să conceapă articole de diverse mărimi, pe diverse subiecte, corecte din punct de vedere gramatical. Pentru un material de 500 de cuvinte, spre exemplu, un scriitor poate primi până la 3 euro, aproximativ 13 lei. Sigur, există şi materiale mai mari, ale căror costuri pot ajunge până la 50 de euro, însă acelea sunt cazuri extrem de rare.

Florin Andreescu, un tânăr de 19 din Galaţi, ne-a mărturisit că are un astfel de job de mai bine de doi ani şi că este extrem de mulţumit. "Sincer să fiu, nu ştiu dacă mi-aş dori să mă angajez în altă parte. Aici îmi pot alege subiectele pe care le abordez, pot lucra în ce perioadă a zilei vreau eu, atât timp cât îmi respect termenul limită, şi sunt plătit destul de bine. Eu muncesc cam patru ore pe zi, de acasă, şi câştig în jur de 400 de dolari pe lună. Probabil că, dacă aş munci mai mult de atât, aş câştiga mai mult. Dar, pentru un student, consider că 400 de dolari pe lună sunt bani foarte frumoşi", ne-a declarat tânărul, care se ocupă cu scrierea articolelor publicitare pentru diverse companii din Statele Unite ale Americii.

Aşadar, cum sunt, de fapt, locurile de muncă oferite prin intermediul internetului? Sunt ele doar fantezii, doar minciuni ambalate astfel încât să atragă un număr cât mai mare de aplicanţi, în speranţa că măcar o mică parte dintre ei vor achita acea "garanţie financiară" de 50 de lei? Sau există şi companii care oferă salarii atractive pentru munca de acasă, din faţa calculatorului, atât timp cât aplicantul îndeplineşte un anumit set de condiţii?

Oricum ar fi, un lucru este cert. Atât timp cât va exista cerere, va exista şi ofertă, iar tentaţia unui loc de muncă în care câştigurile sunt mari şi rapide, cu efort minim, va dăinui. Astfel, companiile, fie ele reale sau fantomă, vor avea mereu ceva de oferit şi întotdeauna se va găsi cineva care să dorească acel produs ambalat cu grijă.        

Citit 113429 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2015 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.