Gălăţeanul care a construit PRIMA navă maritimă românească

Gălăţeanul care a construit PRIMA navă maritimă românească
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

* Ing.dr.Gelu Kahu, desemnat membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România


Drept recunoaştere a meritelor în domeniul dezvoltării domeniului transporturilor, inginerul navalist gălăţean Gelu Kahu (foto) a fost desemnat membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR).

Gelu Kahu, în vârstă de 85 de ani, s-a remarcat prin contribuţiile importante din domeniul proiectării şi construcţiilor navale, fiind cercetător ştiinţific atestat, doctor în „Inginerie industrială” şi „Ştiinţa Calculatoarelor”, iar în diferite perioade ale carierei de peste jumătate de secol în domeniul ingineriei a fost director tehnic al Şantierul Naval Galaţi, director al ICEPRONAV, dar şi director al Centralei Industriale Navale. Personalitate activă, dr.ing.Gelu Kahu a fost, de asemenea, colaborator a numeroase companii, organizaţii sau instituţii din domeniul cercetării ştiinţifice navale.

Ca puncte de referinţă în domeniul ingineriei navale, de numele dr.ing. Gelu Kahu se leagă, de exemplu, fabricarea primei nave maritime de concepţie românească, cargoul de 4.500 tdw, botezat „Galaţi”, livrat în anul 1960, dar şi construcţia primei platforme marine româneşti şi naşterea învăţământului superior naval la Galaţi.

Mai trebuie spus că, drept recunoaştere a ingineriei gălăţene, a celei navale, în special, reprezentate cu atâta cinste de dr. ing. Gelu Kahu, Galaţiul a fost desemnat drept gazda Reuniunii Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, eveniment programat a se desfăşura în perioada 8-9 octombrie a.c. De altfel, una dintre marile dorinţe ale dr.ing.Gelu Kahu, dar şi a altor specialişti din domeniul tehnic, este de a vedea înfiinţată şi la Galaţi o Filială ASTR. În ce măsură această dorinţă este realizabilă, vom vedea, poate, în viitorul nu foarte îndepărtat.

Citit 5219 ori Ultima modificare Marți, 15 Septembrie 2015 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.