Euromall-ul din Galaţi, blocat de criză

Euromall-ul din Galaţi, blocat de criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi urma să fie inaugurat la sfârşitul acestei veri, lucrările la Euromall-ul din zona Autogării au fost aproape sistate din cauza dificultăţilor de pe piaţă * Retailerii ezită să-şi deschidă noi spaţii comerciale, iar dezvoltatorii sunt mai atenţi cu lichidităţile * Pe timp de criză, intrarea în „paradisul” comercial se amână… cam pentru un an *

Dificultăţile întâmpinate de retaileri pe o piaţă afectată de criza economică, dar şi declinul de pe piaţa imobiliară a dus la îngheţarea proiectului Euromall Galaţi, o investiţie de 50 de milioane de euro şi care ar fi trebuit să genereze în jur de 3000 de locuri de muncă.

Lucrările la Euromall Galaţi, iniţiativă a unui grup de investitori francezi, au fost demarate în 2006, în prezent fiind în mare parte finalizate. Dezvoltatorul proiectului estima inaugurarea mall-ului, situata pe str.Ana Ipătescu nr.14 (vizavi de Autogară), la sfârşitul acestei veri, însă criza a încurcat socotelile mai mult decât s-a estimat iniţial.

„Retalilerii au mare probleme atât în ce priveşte desfacerea, cât şi în ce priveşte asigurarea finanţării pentru noile investiţii. Iar amenajarea unui spaţiu într-un mall poate presupune şi sute de mii de euro. Prin urmare şi noi am decis o încetinire a ritmului lucrărilor…”, ne-a declarat Robert Bucur, PR manager în cadrul dezvoltatorului Euromall Galaţi.

Aşa se face că, în prezent, la mall-ul aşteptat de gălăţeni se fac „doar lucrări mici, cu echipe mici de muncitori”, a precizat reprezentantul dezvoltatorului.

La mall, la loc comanda

Iţele afacerii sunt însă ceva mai încurcate şi la nivelul fondului austriac de investii Immoeast, care s-a angajat, în 2007, să achiziţioneze Euromall Galaţi printr-o tranzacţie de tip „forward purchase” (cu plata amânată). Adică, preluarea acţiunilor la mall ar urma să se facă pe măsura avansării procesului de închiriere şi a construcţiei mall-ului.

Ei bine, nici Immoeast nu mai pare chiar atât de grăbit în finalizarea proiectului. Iar aici nu este vorba numai de Euromall Galaţi, ci şi de alte nouă proiecte din ţară. De exemplu, pe lângă mall-ul gălăţean, s-a amânat şi inaugurarea West Gate Craiova şi Gold Plaza Baia-Mare, programate iniţial tot pentru acest an.

„Immoeast este un colos, e greu să ne pronunţăm noi asupra strategiei lor de piaţă. Însă, cert este că, în două, trei luni lucrurile vor fi mult mai clare, mai ales în ce priveşte posibilităţile retailerilor. În nici un caz nu se va renunţa la finalizarea Euromall Galaţi, dar probabil că deschiderea sa se va face abia în cursul anului viitor”, ne-a mai explicat PR managerul Robert Bucur.

Cumpărături amânate

Euromall ar fi trebuit să fie, din această vară, cel mai mare complex comercial din Galaţi, dar şi cel mai mare mall din sud-estul României. Conform proiectului, complexul are o suprafaţă totală de 50.000 mp, din care 24.000 mp pentru închiriere. Euromall Galaţi este programat să găzduiască 150 magazine, un supermarket, farmacie, restaurante, cafenele, şapte săli de cinema, un casino etc.

Altfel spus, Euromall ar fi fost un veritabil paradis al cumpărăturilor, dar şi al distracţiilor şi petrecerii timpului liber. Din păcate însă, pe timp de criză, chiar şi în „paradis” se ajunge mai greu.

Citit 4035 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.