PREŢURI MAI MARI pentru ÎNCĂLZIREA INDIVIDUALĂ. De ce nu se mai vând CENTRALELE termice clasice

PREŢURI MAI MARI pentru ÎNCĂLZIREA INDIVIDUALĂ. De ce nu se mai vând CENTRALELE termice clasice
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Gălăţenii care vor centrală termică proprie sunt obligaţi, de normele europene, să plătească cu minim 1.000 de lei mai mult, din 26 septembrie * Centralele termice pe gaz în condensare sunt însă mai eficiente, lucru care va duce la o scădere a facturii la gaze


În urma unui proiect adoptat la nivelul întregii Uniuni Europene, de sâmbătă, 26 septembrie, centralele clasice pe gaz nu mai sunt disponibile în niciun magazin de specialitate din ţară sau din Europa. Astfel, gălăţenii care vor să treacă de la sistemul centralizat de încălzire (cel care le dă frisoane celor încă racordaţi) la încălzire individuală, cu centrală proprie, vor trebui să-şi cumpere o centrală termică pe gaz în condensare, singurele disponibile în magazinele de specialitate.

Cu 1.500 de lei mai scumpe, dar mai eficiente

Centralele termice pe gaz în condensare pentru apartamente, adică cele de 24 Kw, au un preţ care variază în jurul sumei de 3.500 de lei, sumă în care intră şi kitul de evacuare, dar şi TVA-ul. Din acest motiv, gălăţenii strâmbă din nas, dat fiind faptul că fostele centrale preferate ale oamenilor costau nu mai mult de 2.000 de lei.

Cătălin Drăguleanu, country managerul unuia dintre liderii de piaţă în domeniul centralelor termice, Ariston România, a declarat pentru economica.net că „preţul centralelor termice, fie convenţionale, fie în condensare este influenţat de dotările acestora, de opţiunile şi funcţiile înglobate, dar şi de brand".

Astfel, investiţia totală pentru montarea unei centrale de apartament, cu tot cu debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, cu montatul ţevilor, cu trasul gazelor separat, în cazul unui apartament de două camere şi 60 metri pătraţi, se măreşte considerabil. Dacă, până acum, gălăţenii care îşi montau centrale termice pentru apartamente investeau aproximativ 6.500 de lei, scumpirea centralelor duce la o mărire a investiţiei până la 7.500 de lei, cornorm estimărilor firmei menţionate. Există, însă, gălăţeni care au plătit chiar mai mult pentru montarea unei centrale clasice, aici fiind incluse costurile debranşării, instalaţia de gaz, autorizarea de funcţionare a centralei termice, manopera aferentă montajului radiatoarelor, instalaţiei şi centralei termice, precum şi costul centralei în sine.

Cu toate acestea, centrala termică pe gaz în condensare prezintă mai multe avantaje decât cea clasică, acesta fiind motivul principal pentru care reprezentanţii Uniunii Europene au decis să se facă trecerea la acest tip de aparatură. Dacă o centrală termică clasică are un randament de 80 la sută, una pe gaz în condensare poate ajunge la valori de până la 96 la sută în ceea ce priveşte eficienţa, dat fiind că preia o mare parte din căldura care s-ar pierde cu gazele eliminate şi o reintroduce în sistem.

Eficienţa este dată de configurare

Teoretic, o centrală pe gaz în condensare ar trebui să reducă consumul de gaz necesar pentru încălzire, dată fiind eficienţa ei, lucru care ar trebui să se vadă pe factura de gaz, cea care ar urma să scadă cu până la 50 la sută. Dar acest lucru depinde, în primul rând, de configurarea şi montarea instalaţiei, în caz contrar economiile fiind practic nule. Temperatura de retur este esenţială pentru producerea condensaţiei şi deci pentru obţinerea randamentelor sporite, respectiv a economiilor. Cu cât temperatura de retur este mai mică (sub 50°C), cu atât condensaţia este mai mare, iar randamentul centralei la fel.

Tot în ideea folosirii optime a centralei, se mai recomandă un accesoriu foarte important: sonda de exterior, care reglează funcţionarea centralei în funcţie de temperaturile de afară, ajută la scăderea temperaturii apei din instalaţie, astfel încât centrala, dacă nu este extrem de frig afară, va încălzi apa mai puţin pentru a atinge temperatura dorită în casă, iar temperatura de pe retur va fi implicit mai mică de 50 grade Celsius, ceea ce ajuta la condensaţie şi, deci, la economii.

Proprietarii de centrale vechi ar putea fi afectaţi

În cazul în care până sâmbătă, 26 septembrie 2015, magazinele de specialitate în domeniul centralelor termice nu şi-au epuizat stocurile de centrale convenţionale, acestea vor putea în continuare să le comercializeze şi să le instaleze în casele oamenilor. De asemenea, proprietarii de centrale termice clasice vor putea în continuare să le întreţină şi să le repare pe cele pe care le au, dat fiind faptul că nu vor dispărea din producţie piesele pentru acestea.

Cu toate astea, există şi riscuri pentru cei care au centrale termice convenţionale. Ca în cazul proprietarilor de maşini vechi, ar putea interveni diverse taxe. Astfel, conform unui comunicat emis de Asociaţia Naţională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor, "există o mare posibilitate să fie introdusă o taxă de coş, adică proprietarii centralelor termice convenţionale să fie obligaţi, indiferent de etajul la care locuiesc, să deţină şi coşuri de inox care să elimine fumul deasupra nivelului geamurilor celor de deasupra". Exact ca în cazul maşinilor mai vechi, nu interzice nimeni circulaţia lor, dar taxele sunt mai mari, pentru că poluează mai mult.

În prezent, în România sunt circa 1,3 milioane de locuinţe care încă sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare şi peste două milioane de locuinţe care au centrală termică proprie. Dată fiind situaţia din Galaţi, acolo unde sistemul de termoficare le dă frisoane, la propriu, celor care încă mai sunt racordaţi, din cauza incertitudinii care planează asupra furnizării de căldură în iarna ce vine, putem bănui că vânzarea centralelor termice pe gaz în condensare va creşte, chiar dacă, la începutul lunii septembrie, acestea reprezentau doar 5 la sută din "parcul" total de centrale din ţară.

Citit 7909 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.