ArcelorMittal trage un semnal de alarmă: SIDERURGIA europeană, AMENINŢATĂ de oţelul chinezesc

ArcelorMittal trage un semnal de alarmă: SIDERURGIA europeană, AMENINŢATĂ de oţelul chinezesc
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Marii producători europeni de oţel au lansat un apel la adresa miniştrilor Uniunii Europene de a lucra la un plan de acţiune de urgenţă pentru industria siderurgică, puternic afectată şi comercial, dar şi prin pierderea unor locuri de muncă, de oţelul adus din China şi vândut la preţ de dumping în spaţiul comunitar.

"Pentru a evita daunele iminente şi ireparabile asupra industriei siderurgice din Uniuniea Europeană, factorii de decizie trebuie să ia măsuri imediate, folosind un set complet de instrumente de protecţie comercială disponibile, inclusiv accelerarea aplicării acestor măsuri", susţine Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER), într-o scrisoare adresată guvernelor UE, semnată de directorii producătorilor de oţel din Europa, incluzând ArcelorMittal, Tata Steel, ThyssenKrupp Steel, SSAB, Voestalpine, Riva, Celsa și Salzgitter AG.

Apelul, lansat la Bruxelles, într-o reuniune de urgenţă fără precedent a membrilor Eurofer, vine în condiţiile în care importurile la preţuri foarte mici, în special din China, dar şi din alte ţări, cum ar fi Belarus, sunt în creştere pe piaţa UE, lovind industria siderurgică şi cauzând pierderea a mii de locuri de muncă.

"Având capacităţi de producţie care depăşesc cu mult consumul - de peste două ori volumul total al cererii de oţel din UE - China a livrat cantităţi de oţel fără precedent. Sectorul siderurgic a pierdut cel puţin 85.000 de locuri de muncă din 2008, adică peste 20 la sută din total. Cel puţin 5.000 de slujbe s-au redus numai în ultimul trimestru", se arată într-un comunicat de presă al Eurofer.

Producătorii de oţel acuză lentoarea cu care măsurile anti-dumping sunt luate la nivelul UE, în prezent putând duara până la un an şi jumătate de la momentul înregistrării plângerii până la implementarea unei măsuri.

"Acest proces este prea lent. Partenerii noştri comerciali pot implementa instrumente de protecţie comercială mai rapid şi mai eficient. De asemenea, UE nu trebuie să renunţe la principiile sale economice, sociale şi de mediu, acordând statutul de economie de piaţă Chinei, înainte ca ţara să întrunească criteriile UE. Oricum, UE ar trebui să realizeze o evaluare completă a impactului şi să se coordoneze cu principalii parteneri comerciali, înainte ca o astfel de evaluare să fie făcută", a declarat Robrecht Himpe, președinte al Eeurofer, acesta subiliniind că producătorii europeni au nevoie de condiţii concurenţiale echitabile în raport cu competitorii globali.

Industria europeană a oţelului reuneşte 500 de facilităţi de producţie, din 24 de state UE, cu 330.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 170 miliarde de euro.

Citit 3995 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2015 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.