ÎNTÂRZIE PLĂŢILE pe suprafaţă. CÂND şi-ar putea vedea fermierii AVANSUL din subvenţie

ÎNTÂRZIE PLĂŢILE pe suprafaţă. CÂND şi-ar putea vedea fermierii AVANSUL din subvenţie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Sunt 22.532 de solicitări de plată în judeţul Galaţi, pentru o suprafaţă totală de 276.641 ha


După ce a fost deja greu încercat de seceta din vară, fermierul gălăţean mai primeşte o lovitură, în plină campanie de toamnă: mult promisul avans din subvenţia pe suprafaţă întârzie şi nu se ştie momentan când sau dacă se va mai plăti în această lună.

Dacă e să-l ascultăm pe noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, vor fi cu siguranţă întârzieri la plata avansului. De vină, spune membrul guvernului Cioloş, ar fi diverse nereguli petrecute la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Dacă e să-i dăm crezare directorului APIA, Mihail Puţintei, există încă şanse ca avansul să fie virat, până la finele acestei luni. Dacă însă acest lucru nu se va putea face, mai spune Puţintei, Comisia Europeană nu ne va sancţiona, în condiţiile în care plata avansului este facultativă, iar România absoarbe fondurile acordate pentru plata subvenţiei cu condiţia să le cheltuiască până în iunie 2016.

Timp mai este deci, din punctul de vedere al APIA. Odată rezolvată problema absorbţiei de fonduri, singura problemă - nu foarte acută, din punctul de vedere al statului - rămâne aceea că fermierul ar putea să nu mai primească banii pe care, cu siguranţă, şi-i planificase deja pentru cheltuielile campaniei de toamnă.

Toată această gâlceava pe avansul din subvenţia pe suprafaţă se petrece într-un an în care fermierii au avut necazuri în câmp, au lucrat greu, n-au obţinut recolte optime, iar preţul produselor agricole n-a fost nici el suficient de mare sau de stabil ca să le asigure siguranţă financiară în ferme.

Cum s-a ajuns aici

Vinerea trecută, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, declara într-o conferinţă de presă că, de pe 17 noiembrie, APIA începe autorizarea la plată pentru avansul din subvenţia pe suprafaţă. Tot atunci, Constantin spunea că avansul va fi de 70 la sută din cuantumul subvenţiei pe suprafaţă, nu de 50 la sută, cum se vehiculase până la acel moment. Nu puţini au fost fermierii care s-au bucurat de aşa o veste şi s-au grăbit să îşi planifice deja cheltuirea celor 53 de euro la hectar, plătiţi la cursul de schimb al BNR din 30 septembrie. Din păcate, banii promişi s-ar putea să nu vină la timp.

Achim Irimescu spune acum că nu există momentan garanţii privind plata „în siguranţă” a acestor avansuri prin intermediul APIA, către fermieri. Motivul l-ar reprezenta un soft cu care lucrează APIA şi care nu ar funcţiona, în ciuda faptului că reforma Cioloş a fost implementată în urmă cu doi ani şi că timp pentru rezolvarea problemelor de logistică a fost, din belşug. Irimescu a mai declarat şi că primul lucru pe care îl va face din funcţia de ministru al Agriculturii va fi să ceară un audit intern la APIA. Şi că banii de avans ai fermierilor vor veni, dar abia după soluţionarea problemelor pe care le acuză la APIA. Or realizarea unui audit şi soluţionarea problemelor ar putea dura…

Există, pentru judeţul Galaţi, 22.532 de solicitări de plată a subvenţiei, pentru o suprafaţă de 276.641 ha.

Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Citit 13623 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2015 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.