"Un guvern mort care face mizerii" - Ministrul demisionar Gerea vrea să patroneze "căpuşarea" Electrica

"Un guvern mort care face mizerii" - Ministrul demisionar Gerea vrea să patroneze "căpuşarea" Electrica
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

- avertizează Coaliţia „Iniţiativa pentru Justiţie Curată”, acuzând modificarea abuzivă a Consiliului de Administraţie al companiei

Într-o ultimă încercare de a "căpuşa" politic conducerea Electrica, ministrul demisionar al Energiei, Andrei Gerea, încearcă să-ţi impună controlul asupra companiei, prin modificarea componenţei Consiliului de Administraţie, avertizează coaliţia „Iniţiativa pentru o Justiţie Curată”, formată din Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum. Mai mult, atenţionează organizaţiile neguvernamentale, ministerul a respins propunerea BERD (acţionar minoritar) ca persoanele ce vor fi numite în viitorul CA al Electrica să respecte o serie de cerinţe de profesionalism şi integritate, aflându-ne în situaţia în care băncile străine se îngrijesc mai mult de participaţiile statului decât miniştrii români.

Compania Electrica a fost listată cu succes la bursa din Londra, reuşind să atragă fonduri de 496 milioane de euro, bani ce ar trebui investiţi în modernizarea sistemului de furnizare a energiei electrice. Pentru a atrage investitori, România a promis un management profesionist al companiei, iar noii acţionari au desemnat în CA-ul companiei persoane cu experienţă în domeniu.

„Noul Consiliu de Administraţie a propus proceduri de etică şi responsabilitate, a oprit investiţii inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane şi a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă. Reprezentanţii statului în CA, Victor Grigorescu şi Cristian Busu, au promovat aceste politici etice, lucru rar în companiile de stat din România. În loc să-i susţină, noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă „la ordine”. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate. Reprezentanţii statului în CA s-au opus acestei politizări, motiv pentru care ministrul a dorit să-i demită. Întrucât a eşuat, a fost pus în practică un plan indirect: s-a propus creşterea numărului de membri din CA de la cinci la şapte, care automat duce la schimbarea celor doi membri actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii”, se arată într-un comunicat de presă comun al Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum.

Cele trei organizaţii atrag atenţia că, în acest caz, este vorba chiar de mai mult decât Electrica. Companiile de stat reprezintă încă un sector uriaş în România, iar cele mai multe sunt căpuşate. „Indiferent dacă vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decăpuşate. Trebuie să adopte management modern şi practici etice solide. Dacă România dă semnalul că nu-şi ţine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele ieşiri pe bursă pot fi compromise”, avertizează organizaţiile neguvernamentale. Acestea solicită viitorului guvern să oprească procesul de căpuşare a companiilor de stat. În cazul Electrica, se solicită „să-i renumească pe cei doi reprezentanţi ai statului care au făcut exact ce le spune numele: au reprezentat statul, nu partidul. Să revină la numărul de cinci membri pentru CA, iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecţie deschisă, căutând profesionişti integri”.

Citit 1791 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2015 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.