Seceta a făcut prăpăd în porumb. Cine şi cât a produs

Seceta a făcut prăpăd în porumb. Cine şi cât a produs
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fermierii gălăţeni anunţaseră încă din iulie că abia, abia vor reuşi să-şi scoată lanurile de porumb până în toamnă, din cauza secetei. Cine-a spus că se plâng în van, poate vedea acum - judecând după producţii - că în câmp lucrurile au stat într-adevăr prost. Cine a putut să irige a produs mai mult, dar şi cu costuri mai mari. Direcţia pentru Agricultură n-a terminat deocamdată centralizarea datelor legate de recoltatul porumbului, aşa că nu putem vorbi încă despre o producţie medie la nivel de judeţ. Fermierii ştiu însă cât au strâns de pe câmp şi nu sunt tocmai mulţumiţi.

Unde s-a irigat intensiv, pierderile au fost mai mici

Detalii despre cum stau lucrurile în Bădălan ne-a oferit fondatorul Simongrig SRL şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi, ing. Petre Grigore. "Noi irigăm, aşa că situaţia e întrucâtva diferită faţă de multe zone din judeţ. Dar chiar şi cu irigat, pe toată durata sezonului, tot am înregistrat pierderi. Aş aprecia că producţia de porumb este cam la 70 la sută faţă de un an normal. Repet, cu apă din belşug. În rest, pe terasă, producţia de referinţă la porumb, la hectar, e de circa trei tone la hectar. Cine a putut să irige şi a lucrat după tehnologie a făcut chiar un pic mai mult. Cine nu, de la trei tone la hectar în jos. Despre calitate, ce să spun… n-am făcut o analiză a proteinei, dar am remarcat faptul că aveam o masa hectolitrică mică faţă de anii trecuţi. E tot din cauza căldurii toride, care, dincolo de un anumit prag, afectează dezvoltarea plantei", a precizat ing. Petre Grigore.

La Matca, irigaţii cu chin, dar şi cu spor de producţie

Inginerul Gavrilă Tuchiluş, proprietarul fermei Agrimat Matca SRL, a apreciat că producţia sa a ajuns la 4,5 tone la hectar, în regim neirigat, şi la şase tone la hectar, acolo unde a putut iriga. Dar cum pământurile inginerului zootehnist se află la capătul liniei de irigaţii, Agrimat n-a putut uda mai mult de 74 de hectare. Şi acestea la un cost de 1.200 lei pe mia de metri cubi, cu pierderi enorme de apă pe traseu. Dacă la vară vor uda mai mulţi fermieri, va scădea şi preţul apei. Oricum ar fi, însă, irigaţiile cu apă din Dunăre  vor rămâne împovărător de scumpe pentru mătcaşi. Singura soluţie pentru a facilita irigarea a circa 14.000 de hecatre din zonă este realizare aducţiunii Movileni - Matca, infrastructură care să permită irigarea zonei cu apă din Siret.

"Nici n-am mai vrut să bag combina în el…"

Dacă la Matca e nevoie de un om hotărât ca să poată iriga, la Bereşti toată hotărârea din lume nu i-ar ajuta fermierului la nimic. Nici pe vremea comuniştilor n-a ajuns aici conducta de irigaţii.

"Nici măcar nu m-am mai străduit să bag combina în el. Am preferat să-l vând aşa, ştiulete, oamenilor care au vrut să vină şi să ia. Am spus că, până la urmă, tot s-ar putea să ies un pic mai bine decât în situaţia în care recoltam ca la carte şi mă trezeam cu o producţie de 500 de kilograme de boabe la hectar. La noi, la Bereşti, dacă nu plouă, n-ai ce-i face. Şi anul acesta n-a căzut o picătură, din aprilie până în august. Păi, la ce producţii să te mai aştepţi…", spune ing. Tudorel Spânache, fermier bereştean cu experienţă.

De la an la an, producţii mai mici

O comparaţie clară vom putea face între producţia media a acestui an şi cea a anilor trecuţi abia atunci când centralizarea va fi finalizată. De la DADR Galaţi, ştim însă că, în 2013, producţia medie de porumb la hectar a fost de 4.174 de kilograme, în vreme ce în 2014, producţia medie a fost de 3.802 kilograme. După toate probabilităţile, în acest an va fi mai mică de atât, deci vom încheia al doilea an cu producţie medie în scădere.

Încasări şi despăgubiri

În acest moment, kilogramul de boabe de porumb se vinde la preţuri cuprinse între 60 şi 85 de bani, în funcţie de calitate şi umiditatea boabelor, de cumpărător şi de contractele futures pe care parte dintre fermieri le încheiaseră din timp. În afară de banii din vânzarea recoltei, fermierii mai pot primi şi sprijinul de calamitate.
Din cauză că statul a intenţionat să-i despăgubească pe agricultori doar pentru seceta din vară, nu şi pentru cea din toamnă, nu se vor acorda nici bani, nici înlesniri la impozite pentru culturile de grâu şi de rapiţă, cu toate că pierderile fermierilor au fost importante. Pentru lanurile de porumb calamitate în proporţie mai mare de 30 la sută se vor da însă despăgubiri. La finalizarea campaniei de constatare a pagubelor, DADR Galaţi informa că seceta a afectat grav, în judeţ, 60.249 de hectare cultivate cu porumb.

Citit 2880 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 20:54

6 comentarii

 • postat de Radulian
  Marți, 17 Noiembrie 2015 11:52
  81.12.150.***
  Ce tupeu, ce nesimtire aveti in voi. asa de rau v-ati indoit,asa de jos v-ati coborat. Imi este mila rau de voi ,cei ce manjiti cu noroi un ziar de reper pt Galati, am abonament pe tot anul ,acuma am renuntat la abonamentul pe luna decembrie 2015 si nu am sa mai cumpar niciodata fituica voastra ,,viata libera,,. Comentez decent si cu bunsimt fara obscenitati, trivialitati, jigniri si amenintari si voi stergeti fara rusine, lasati ce va convine voua. Am scris ieri despre irigatii si caricaturile ce le paraziteaza. Traiti in lumea voastra de Lingai nerusinati . Domn Kolbai Gabriel te credeam om serios pe matale, dar m-am inselat. P.S. Observ ca si cu Domnul Stroila are acelasi tratament din partea voastra. aveti de la mine o SALVA DE SCARBA!!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de MIHAI STROILA
  Luni, 16 Noiembrie 2015 22:37
  92.82.217.***
  Ma suna un distins Domn sa ma felicite pentru o postare referitoare la cei care ,, conduc,, activitatea de IRIGATII in judet.Si mai spune ca dupa citirea postarii, indata a disparut. Verific si constat adevarul...! RUSINE,RUSINE, ,,Viata libera,,! Domnule KOLBAY, nu stiu ce sa cred...?! Va pretuiesc mult, prea mult ca sa va zic cateva vorbe tacnite.
  0
  4
  Raportează
 • postat de lovitura de stat se apropie
  Luni, 16 Noiembrie 2015 10:41
  82.137.10.***
  Cate minciuni in articolul asta ori autorul e o problema ori statul minte ca un nesimtit
  0
  5
  Raportează
 • postat de vd
  Luni, 16 Noiembrie 2015 09:28
  5.13.184.***
  Limitatilor aici vorbim de fermieri si de agricultura nu de rudele voastre puturoase de la tara. Tare va place sa mai postati tampenii.Viata Libera ar trebui sa faceti un reportaj cum se face ca desi nu s a facut nici la jumatate fata de anul trecut pretul a fost acelasi la recoltare 0.55 bani. Poate va ajuta dl fost ministru Constantin cu detalii.
  0
  4
  Raportează
 • postat de ariciul
  Luni, 16 Noiembrie 2015 08:34
  5.13.195.***
  Ba s-a facut.s-a facut porumbul,taranii au cosarele pline,si sant multumiti.AAA aia care vad numai bani si in buruienile de pe camp,si carora le muncesc lanurile,betivii si puturosii care prasesc doar in capete,la aia nu s-a facut.Fiindca ei asteapta despagubiri pentru seceta de la stat.asa sant invatati si cu sula in c.r si cu sufletul in rai.Da porumb este slava domnului,intotdeauna a fost.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Plesa Ciprian
  Luni, 16 Noiembrie 2015 06:29
  109.166.132.***
  Sunt ani buni in care se face recolta foarte buna si in satele din jurul Berestiului. A plouat in satul Plesa din comuna Beresti Meria si in luna Iunie , Iulie , August , Septembrie si Octombrie ne bate Dumnezeu sa mintim iar porumbul sa facut daca taranul ia prasit la timp. Baiul cel mare este ca la sate sunt multi batrani care nu mai pot sa lucreze pamantul iar SOCIATILE (Firmele agricole) ofera putin pe hectar fata de cei din comuna Ivesti. Faceti un reportaj in satul Plesa si satul Ivesti.
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.