FRAUDE în stil mare - Deficit uriaş în colectarea veniturilor din TVA

FRAUDE în stil mare - Deficit uriaş în colectarea veniturilor din TVA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Schemele de fraudare folosite în trecut în ţările occidentale sunt acum replicate în România şi în celelalte state din Europa Centrală şi de Est


România are cel mai mare deficit în colectarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, se arată într-un raport al companiei de consultanţă şi audit PwC. "Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene (la nivelul anului 2013 - n. r.), statele membre UE din Europa Centrală şi de Est (CEE) au printre cele mai mari niveluri de deficit în colectarea TVA (dat de diferenţa dintre veniturile pe care bugetul statului ar trebui să le colecteze din TVA şi veniturile pe care le colectează în realitate) ce se încadrează între 22,4 la sută în Republica Cehă şi 41,1 la sută în România. Restul ţărilor CEE (...) au, de asemenea, niveluri mari de deficit în colectarea TVA, respectiv, 24,4 la sută (Ungaria), 26,7 la sută (Polonia) şi 34,9 la sută (Slovacia)", se arată în raportul PwC.

Compania de consultanţă apreciază că, în ultimii ani, o serie de ţări, inclusiv România, au iniţiat reforme menite să reducă deficitul de colectare al TVA, dar într-o economie globalizată, în care evazioniştii fiscali îşi pot schimba nestingheriţi ţările de rezidenţă pentru a profita de portiţele legislative, se impune ca problema combaterii fraudei fiscale să fie abordată unitar, în toate ţările afectate, în mod coerent şi unitar. Consultanţii avertizează că schemele de fraudare a TVA folosite în trecut în ţările europene occidentale sunt acum replicate în ţările central şi est-europene.

Aşa numitele fraude de tip carusel şi veriga lipsă au fost identificate în domenii precum: deşeuri de metal, industria agroalimentară, textile, componente IT, telefonie mobilă, imobiliare şi retail.

Citit 1813 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2015 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.