Târgu Bujor: Avem euro, n-avem lei

Târgu Bujor: Avem euro, n-avem lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Celebra afirmaţie „Dacă n-avem pâine, mâncăm cozonac” capătă o nouă variantă la Târgu Bujor. Primăria oraşului abia îşi mai trage sufletul, financiar vorbind. E sufocată de datorii, nu are nici bani de salarii pentru personal, iar prin toamnă riscă să intre în faliment, dar are mii de euro din programe europene.

Culmea culmilor este că în condiţiile în care dispune de peste un milion şi jumătate de euro din programele europene aflate în derulare, îi lipsesc 55 de miliarde de lei vechi pentru cofinanţarea lor şi alte sume pentru finalizarea unor proiecte proprii.

„Am atras tot ce se putea”

Primarul oraşului Târgu Bujor, Ştefan Arfire, este mulţumit că primăria a atras toate proiectele cu finanţare europeană pe care şi le-a dorit. Se află în lucru un proiect de reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare şi modernizare a staţiei de epurare din oraşul Târgu Bujor cu o valoare de 1.049.000 euro.

Tot în derulare, deşi ar fi cam trebuit să fie gata se află un proiect privind colectare selectivă şi transportul deşeurilor, proiect cu o valoare de 378.378 euro.

Cel de-al treilea proiect aflat în execuţie vizează reabilitarea străzilor Şcolii şi Mercur pentru accesul în comunitatea de romi. Valoarea lui este de 210.000 euro. Cele 55 de miliarde de lei vechi pentru cofinanţarea acestor proiecte şi utilităţi vor veni cu siguranţă de la Consiliul Judeţului.

Bătând mărunt din buze

Dacă la proiecte europene stă bine, nu acelaşi lucru se poate spune despre proiectele proprii. „Avem în derulare construcţia unei pieţe agroalimentare. Ne mai trebuie 1,6 miliarde de lei vechi pentru finalizare şi încă un miliard pentru dotări. Sper să facem rost. Piaţa am făcut-o prin împrumut bancar, iar rata o vom plăti din 2011.  Am început anul trecut un program de modernizatre a unor străzi şi trotuare şi sperăm să-l finalizăm anul acesta. Deocamdată am făcut zece străzi”, ne-a declarat primarul.

Gazele sunt pe drum

Transgaz Mediaş a inclus în programul de investiţii pe 2009 conducta de transport gaze naturale de aproximativ 33 km între localităţile Griviţa – Târgu Bujor. Conducta ar urma să fie pusă în funcţiune în 2010.

Vestea că oraşul va avea gaze este minunată, dar degeaba vin gazele la uşă dacă n-ai cu ce să faci distribuţia. Primarul Arfire speră să facă rost de bani pentru această investiţie din fonduri europene.

Nu-i aşa uşor să spargi 57 de străzi din oraş plus cele din satele componente, ca să pui conducte de gaz. Primăria intenţionează să reabiliteze şi cele două centrale termice scoase din funcţiune. Totul însă se loveşte de aceeaşi problemă: de unde bani?

Comentariu foto: primarul Arfire arată pe unde va trece conducta de gaze care va alimenta Griviţa, Cudalbi, Băleni

Citit 855 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.