Gazele se ieftinesc de astăzi cu 5 la sută

Gazele se ieftinesc de astăzi cu 5 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Producătorii de alimente spun că acest lucru nu va ieftini mâncarea * În schimb, producătorii de îngrăşăminte cer ca preţul să scadă cât la bulgari: cu 33,5 la sută! *

Începând de azi, 1 iulie, preţul gazelor naturale livrate populaţiei şi agenţilor economici va fi redus cu 5 la sută, potrivit unei decizii a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE). Pentru cei care încă n-au aflat, precizăm că amintita instituţie este condusă de gălăţeanul Petre Lificiu.

Măsura ieftinirii a fost primită cu relaxare de majoritatea agenţilor economici, care spun că ieftinirea nu va determina o scădere semnificativă a costurilor de producţie şi, implicit, a preţurilor. Patronatul din industria alimentară a anunţat, spre exemplu, că acest 5 la sută înseamnă doar 0,25 la sută din costurile totale (deci aproximativ 2,5 lei per fiecare mie de lei cheltuită), ţinând cont că gazele înseamnă cel mult 5 la sută din costurile de fabricare a alimentelor.

„Nu va apărea o ieftinire a alimentelor ca efect al ieftinirii gazelor”, au fost categorici reprezentanţii amintitului patronat.

Vestea a fost destul de bine primită de producătorii de îngrăşăminte chimice, pentru care gazele înseamnă peste 65 la sută din preţul de producţie.

Dar şi aici există obiecţii, având în vedere că bulgarii au redus preţul gazelor, din 25 iunie, cu nu mai puţin de 33,5 la sută. Astfel, mia de metri cubi de gaze se vinde în ţara vecină cu circa 170 de dolari, cu circa 40 la sută mai ieftin decât în România.

Comentariu foto: În sfârşit, o ieftinire…

Citit 686 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.